Fiji: dictatuur met dank aan de VN

crosspost_logo_klCrosspost: Het nu volgende stuk van Christian Jongeneel verschijnt simultaan op Sargasso en GeenCommentaar.

Zon gaat onder in Fiji (Foto: Flickr/janestrachan2)Eigenlijk zouden in Fiji, het eilandenrijk in de Stille Oceaan dat in 2006 zijn meest recente militaire coup beleefde, uiterlijk dit voorjaar verkiezingen worden gehouden. Deze week ter verantwoording geroepen door landen in de regio, liet sterke man Voreqe (Frank) Bainimarama echter weten nog een jaar of tien nodig te hebben om de hervormingen door te voeren, die eerlijke verkiezingen mogelijk maken. Het is natuurlijk ook een hele klus, zo’n kieswet herschrijven.

Bainimarama’s grootste probleem is dat zijn eigen etnische groep, de Indo-Fijiërs die ooit door de Britten geïmporteerd werden om op de plantages te werken, demografisch steeds verder in het nadeel raken. Dertig jaar geleden vormden ze meer dan de helft van de bevolking, nu is dat nog maar een derde. Ze wonen grotendeels in de steden, waar ze de handel domineren, terwijl de autochtone Fijiërs nog altijd het grootste deel van het land bezitten. In 2000 waren die de drijvende kracht achter een coup, die een gekozen regering van Indo-Fijise signatuur afzette.

Het curieuze is dat al die coups er waarschijnlijk nooit geweest waren, als Fiji niet zo gretig had meegedaan aan vredesmissies van de Verenigde Naties. Toen Fiji in 1970 onafhankelijk werd, telde het leger 200 man. Vanwege missies in de Sinaï en Libanon groeide het aan tot 3500. De eerste coup vond dan ook plaats, toen het leger terugkeerde van zijn missie in het Midden-Oosten en de soldaten niks te doen hadden. Het leger kondigde deze week aan haar rangen te willen versterken.

Voor nieuwe internationale missies zal dat niet zijn, want Fiji wordt nergens meer voor gevraagd. De ruim 200 man in Irak zijn de laatste en als die weggaan, droogt de belangrijkste inkomstenbron van het Fijise leger op.

Het lijkt er eerder op dat Bainimarama zich schrap aan het zetten is tegen inter- nationale druk. De mensenrechten in het land zijn sinds de coup verslechterd. Drie buitenlandse journalisten werden dit jaar reeds Fiji uitgezet. Een potentieel uiterst venijnige dictatuur is in de maak.

Reacties (6)

#1 Bismarck

Er zitten wat vraagtekens in deze post: Bainamara wordt overal een etnische Fijiër genoemd, geen indo-Fijiër. Vrijwel het hele leger bestaat overigens ook uit etnische Fijiërs, dus een duurzame pro-indische dictatuur zie ik niet snel ontstaan.

Het lijkt er wel op dat Bainamara een politiek wil voeren waarbij hij de etnische groepen wil verenigen. Zover af te leiden valt uit wat erover op internet te lezen valt, is er namelijk ook sprake van sociaal-economische grenzen die met de etnische samenvallen: De Fijiërs zijn over het algemeen rijker dan de Indiërs. De vorige regering negeerde de problemen van de arme Indiërs ten bate van de eigen etnische groep.

De moeilijkheid van de hervormingen zal dus niet zozeer in de kieswet liggen, alswel in een manier om een democratisch Fiji niet te laten verworden tot een dictatuur van de meerderheid. Dat gaat inderdaad wat tijd nodig hebben.

  • Volgende discussie
#2 Arthur

Bainimarama is inderdaad etnisch Fijiër (of Fijiaan) in tegenstelling tot wat de post zegt.

De man beweerd het land te willen verenigen, maar het lijkt er steeds meer op dat dit slechts een excuus was om de macht te grijpen. Hij gedraagd zich wel als een dictator. Nieuw-Zeelandse en Australische waarnemers, die commentaar hebben op zijn handelswijze worden zonder pardon op het vliegtuig gezet.

Ik zie de democratie liever zsm terugkeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 plastic zakje

Illuminati, wat ik je zweer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Christian

Mea culpa, Bainimarama is inderdaad een etnische fijier. Ik was misleid door zijn naam: zowel Baini als Rama zijn bekende componenten van Indiase namen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Je zou het gezien zijn politiek ook niet verwachten: Hij heeft een aantal pro-Fiji wetten van de vorige regering teruggedraaid/tegengehouden, waaronder bv. een wet die etnische Fijiërs (hadden de professoren neerlandici echt geen betere term kunnen verzinnen?) exclusieve visrechten zou geven in de wateren rond de eilanden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Het trouwens maar de vraag of er met een kleiner leger geen coups geweest waren. Die van 2000 was in eerste instantie een burgerinitiatief (met hulp van de politie). Het leger speelde een wat dubieuze rol, zo heb ik begrepen.

  • Vorige discussie