FIFA raakt steeds meer verstrikt in eigen leugens

COLUMN - Fair Play is bij de FIFA al jaren ver te zoeken, vindt Lieuwe Rozema.

Twee vrouwen die de machtige voetbalbond FIFA op de knieën dwingen. Het zou zo maar kunnen. Bonita Mersaides en Phaedra Almajid legden als officials van respectievelijk de Australische en Qatarese voetbalbond belastende verklaringen af bij de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die in opdracht van de FIFA onderzoek deed naar omkoping rondom de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar.

Garcia sprak met 75 betrokkenen, schreef zijn bevindingen allemaal keurig op en leverde het 350 pagina’s tellend eindrapport in bij de arbitragecommissie van de voetbalbond. Tot zijn grote verbazing kwam de ethische commissie van de FIFA onlangs met een samenvatting naar buiten, waarin Garcia zich totaal niet kon vinden. Er zouden onjuistheden en verkeerde conclusies in staan. Almajid was geschokt en woedend. Mersaides sprak zelfs van een farce.

Op zijn beurt verbaasde de voorzitter van de ethische commissie, de Duitse rechter Hans-Joachim Eckert, zich weer over de kritiek van Garcia. Volgens Eckert zou het normaal zijn geweest om dergelijke kritiek eerst met elkaar te bespreken, ware het niet dat de samenvatting nooit aan Garcia is voorgelegd. Niet erg chique van de voetbalbond. Die donders goed weet dat Garcia niks kan en mag zeggen, omdat hij een geheimhoudingsverklaring heeft ondertekend. Komt dat even goed uit. Deze week gaan beide heren alsnog rond de tafel. Maar de geest is uit de fles. Het zaakje stinkt en riekt naar doofpot.

Gelukkig is daar nog altijd Damian Collins. Dit conservatieve Engelse Parlementslid is een fervent voorstander van het openbaar maken van het FIFA-rapport en vermoedt dat Sepp Blatter persoonlijk achter de hele doofpotaffaire zit. Hij nodigde de dames Mersaides en Almajid dan ook uit om voor een Engelse onderzoekscommissie te getuigen. Het zou voor het eerst zijn dat de buitenwereld een glimp van de aard en omvang van het omkoopschandaal kan opvangen. Want dat er sprake is van omkoping, lijkt inmiddels wel zeker. Niet voor niets zette de Qatarese voetbalbond Phaedra Almajid onder druk om haar verklaring in te trekken. Op straffe van 800 duizend euro boete wegens contractbreuk.

Garcia zelf rest niets anders dan een gang naar de beroepscommissie van de FIFA om zijn gelijk te halen. Al te hoge verwachtingen daarvan zal hij niet hebben. Afgelopen zondag wist de Sunday Times te melden dat één van de leden van deze commissie in verband wordt gebracht met het aannemen van steekpenningen afkomstig uit Qatar. Een kansloze missie zo lijkt het. Wellicht dat de twee dappere dames uit Australië en Qatar het malafide mannenbolwerk van de FIFA weten te slechten. Bij voorkeur met een vliegende tackle van achter op de achillespezen. Vuil spel? Inderdaad. Maar Fair Play is bij de FIFA al jaren ver te zoeken.

Afbeelding: officiële vlag van de FIFA (Wikipedia)

 1. 1

  Persoonlijk hoop ik dat het WK in Quatar doorgaat, en wel midden in de zomer, op het warmste moment. Geeft een extra dimensie aan het voetbalspel; wie na 90 minuten nog levende, niet uitgedroogde of door de hitte bevangen spelers op het veld heeft staan, heeft gewonnen.

  Maar serieus, de FIFA is synoniem geworden met corruptie, uitbuiting van arbeiders, omkoping, schaamteloze zelfverrijking en kritiekloze support voor foute regimes. Wat mij betreft reden voor een volledige boycot door KNVB, spelers, bedrijfsleven en supporters. Gaat niet gebeuren natuurlijk, want de show must go on, en er moet geld worden verdiend.

 2. 2

  @1:
  Ik dacht dat ze overdekte stadions bouwden met airco.

  Nu dus maar hopen dat er niet te gastarbeiders het loodje leggen tijdens de verdere bouw:
  Er moet er wel een paar overblijven om de bobo’s met een waaier enige koelte toe te wuiven en een parasol voor ze vast te houden ;-)

 3. 4

  Er wordt veel geroepen over de vermeende corruptie bij de FIFA.

  Echter de UEFA en de landelijke bonden blijven wel mee dansen in het circus.

  KNVB is een bond met leden en algemene leden vergadering. Blijkbaar vinden de leden de vermeende corruptie bij de FIFA niet erg.

  Men zou namelijk ook kunnen besluiten gewoon niet meer met de FIFA mee te doen. Maar dat gebeurt dus ook niet…

 4. 8

  Michiel van Praag(knvb/ajax) heeft ook gewoon op Blatter gestemd 3 jaar geleden. Toen was ook algemeen bekend dat Blatter een corrupte lul was en de knvb is dus net zo corrupt.