Femke Halsema en de zwarte school

Femke Halsema (Foto: Flickr/roel1943)

Uw kinderen zitten op een zwarte school in Amsterdam-Oost. Op tv vertelde u laatst dat uw vriend en u vaak denken: we halen onze kinderen er vanaf.

Ja. Van elke ouder hoor ik wel wisselende verhalen over school. Maar op mijn school is dat heviger. Ik zet kinderen niet op school als sociaal experiment. Als ze niet maximale kansen krijgen en gelukkig zijn, gaan ze eraf. De school boekt goede resultaten, ze hebben hun vriendjes en vriendinnetjes. Maar islamitische meisjes mogen vaak niet bij ons thuis komen spelen, omdat mijn vriend ’s middags de kinderen opvangt. Dat is tot dusver geen probleem, omdat mijn dochter andere vriendinnetjes heeft, maar mocht zij daardoor eenzaam worden, dan kijken we verder.

Aldus Femke Halsema in een interview met De Pers in augustus 2009. Voorzover je al interesse zou moeten hebben in de schoolkeuze voor de kinderen van Femke Halsema, leest de goede verstaander dus al in 2009 dat een verandering van school erin zit. De Telegraaf bracht het gisteren als nieuws: “Halsema haalt kinderen van zwarte school”, waarop met name de lezers van de Telegraaf-site helemaal los gaan. Wat zegt Halsema zelf in reactie op vragen van de krant:

Ze zijn naar een andere buurtschool. Dat is beter voor hun welzijn. Kinderen zijn geen sociaal experiment. Over de reden wil ik niets zeggen, het gaat over de privacy van mijn kinderen.

Iedereen mag uiteraard overal een mening over hebben. Kranten mogen overal over schrijven. Maar het getuigt van luie journalistiek dat de Telegraaf niet eens het interview met De Pers citeert om mogelijk diepere beweegredenen van Halsema weer te geven. Wat overblijft is een suggestief artikel (met een moralistische ondertoon), waarop lezers bot en ongenuanceerd mogen reageren.

Waarom zou Halsema niet haar kinderen van een zwarte school mogen halen?

 1. 2

  Het is een mooi voorbeeld van “objective” journalistiek. Er wordt feitelijk bericht over een gebeurtenis die de Telegraaf natuurlijk wel goed uitkomt – zie de reactie van de lezers.

 2. 3

  Femke Halsema ‘mag’ haar kinderen niet van een zwarte school (wat een naam trouwens) halen omdat GroenLinks bestaat uit de erfgenamen van politiek-correct Links, dat de idealen van de multiculturele samenleving voorstond en verketterde wie daar kritische kanttekeningen bij plaatste (Centrum Democraten; SP). Zij niet alleen trouwens: CDA en VVD deden in de jaren tachtig vrolijk mee.

  Als Femke Halsema haar kinderen dus van de zwarte school haalt, dan heeft dat iets symbolisch: het stuklopen van de multiculturele samenleving.

  Of, in de latente beleving van de Telegraaflezer: ‘zie je wel: al die buitenlanders binnenhalen, maakt dat je zelf in de kou staat. Mooi dat de elite – die dit de gewone man door de strot heeft geduwd – hier nu ook achter komt.’

 3. 4

  Het is totaal niet bekend waarom zij haar kinderen van deze school heeft afgehaald. Een heel scala aan redenen kunnen daarvoor aanleiding geven, zoals bijvoorbeeld: slechte leraren, ontevredenheid over het te volgen onderwijs programma, slechte faciliteiten, kinderen worden gepest of vallen buiten de boot. Deze beweegredenen kunnen totaal onafhankelijk zijn van het feit dat dit een “zwarte school” is.

 4. 5

  @3 Ik denk dat je nergens in Amsterdam nog een niet-“zwarte” school vindt, dus dat om het een zwarte school gaat, zal niet de reden zijn.
  Er zijn in de loop der tijd wel vaker politici geweest die hun kinderen niet naar de “zwarte school” brachten dus nieuw is het helemaal niet.

 5. 6

  @4: jawel, dat is wel bekend. :)

  Vanaf groep 3 wilde Halsema dat de kinderen niet meer in dezelfde klas zouden komen te zitten en daarvoor was de vorige school te klein. En dus gingen ze naar een grotere (eveneens gemengde) buurtschool waar dat wél kon.

 6. 7

  Precies zoals Martin Bosma zegt in nrc

  En de kinderen? Stelt u hen bloot aan uw multiculturele idealen en staat u elke ochtend om half negen bij een zwarte school? Zit uw Emma, Anne-Fleur of Mees gezellig in een klas vol met Mohammeds en Ali’s?

  Ho, ho. Het moet niet te gek worden natuurlijk. Als het erop aankomt, rijdt u toch liever een extra blokje met die kinderbakfiets. Dat heeft natuurlijk helemaal niets te maken met al die moslims daar. U bent tenslotte geen racist. Nee, het komt door dat computerlokaal of de kleur van het behang. Of zoiets. Uw vrienden van Minerva of de D66-afdeling Oud-Zuid knikken begrijpend. Die doen immers hetzelfde.

 7. 8

  @7: Halsema woont in een buurt waar 35% van de bevolking Nederlands en 52% niet-westerse allochtoon is en haar kinderen naar de buurtschool gaan. Kans is dus groot dat Anne-Fleur en Mohammed bij elkaar in de klas zitten.

 8. 9

  @6: dit zou Halsema dus vrijpleiten.

  Overigens rijden Kamerleden meestal in een betere auto en wonen in een mooier huis dan de gemiddelde kiezer. Zijn zij daarmee ook hypocriet over auto’s en huizen?

 9. 10

  – “Het is een mooi voorbeeld van “objective” journalistiek. Er wordt feitelijk bericht over een gebeurtenis die de Telegraaf natuurlijk wel goed uitkomt – zie de reactie van de lezers.” –

  Nee, van de linkse journalistiek (lees NOS/VARA cs) komt “objectieve” journalistiek. Nou wordt ie mooi! Nog niets meegekregen van de Heksejacht op de PVV zeker? PVV overigens nog niet gehoord over deze verloocheningszaak van Halsema. Compliment PVV!

 10. 11

  @10: De heksenjacht op de PVV werd door de linkse media Geenstijl/powned, Wakker Nederland en RTLZ gestart. Wel interessant dat in jouw hersenen het wisselen van school gelijk staat aan allerlei misdrijven, zoals dronken zonder licht met 100 door de bebouwde kom rijden, mensen mishandelen, of ontucht plegen met ondergeschikten.

  Waarom is het trouwens geen nieuws dat Femke’s kinderen op een illegale school zaten?

 11. 13

  @11: Interessant dat in jouw hersenen PVV gelijk is aan criminaliteit. Je schoffeert zo wel meer dan 2 miljoen Nederlanders die vertrouwen hebben in een beter Nederland. Nou ja, het zal jouw stijl wel zijn!

 12. 14

  @13: Je antwoordt niet op @12 en @11: er is geen sprake van een Heksenjacht door de “linkse media”.

  Ook lees je de reactie van @11 verkeerd, daar wordt jijzelf er van beschuldigd die zaken gelijk te stellen, dat is dus niet iets dat Bismarck doet, hij vindt dat juist verschillend.

  Ook bijzonder hoe mild Wilders is over zijn eigen partijgenoten. Als deze akkefietjes bij andere partijen hadden gespeeld zou hij in alle kranten staan met morele verontwaardiging en gepeperde uitspraken. Wilders is dus ook maar een politicus zoals elk ander.

 13. 15

  @7 Misschien is die school wel dichterbij. Je hebt zeker geen kinderen? En verder slaat dat verhaaltje over Minerva en zo natuurlijk nergens op. Conformisme vind je overal, tussen al die VVD-stropdassen net zo goed als kaalgeschoren Pim Fortuin imitators.

 14. 17

  @12: Quote uit Wikipedia: “Heksenjacht heeft primair betrekking op het vervolgen van (vermeende) heksen en betekent daarnaast ook een hetze tegen afwijkende meningen die het meedogenloos vervolgen van groepen personen tot gevolg heeft”.
  Kijk dit bedoel ik dus met Heksenjacht en niet dat door jou zelf verzonnen verhaaltje.
  De valse beschuldigingen kan ik natuurlijk niet aanwijzen! Net zo min als ik dat kan van de overige politici. Ik kan natuurlijk ook wel hardop meeroepen, maar daarmee heb ik op voorhand nog geen gelijk! Ik mag ook geen oordeel hebben over b.v. extreem declaratiegedrag door linkse politici (huren van een appartement in New York($280.000) op kosten van de belastingbetaler. Want wie zonder zonden is….

 15. 18

  De valse beschuldigingen kan ik natuurlijk niet aanwijzen! Net zo min als ik dat kan van de overige politici

  Sic. Als het bij andere politici ook gebeurt, is er geen heksenjacht op PVVers, maar op alle politici. Dat is nu eenmaal het lot van hoge bomen….

 16. 19

  @17 Toon welke PVV’er(s) men wegens hun afwijkende mening meedogenloos vervolgt. En zijn het de islamieten die daarom door de PVV als groep meedogenloos vervolgd worden?

 17. 20

  @17: het zijn geen beschuldigingen. Het zijn keiharde feiten, uit politiedossiers en dergelijke, die ook niet door de PVV’ers ontkend worden.

  Jij vond dat het publiek deze feiten onthouden zou moeten worden? Jij denkt dat andere Kamerleden niet op een dergelijke wijze worden benaderd en de pers zulke feiten zou verzwijgen? Enneh… welk super-rechts blad publiceerde nou eigenlijk het eerst over Herfkens? Juist: Vrij Nederland.

  http://www.nrc.nl/binnenland/article1878726.ece/Herfkens_bij_VN_in_opspraak

 18. 21

  @13: Tja, zitten er wel of geen criminelen voor de PVV in de 2e Kamer? Een beetje vreemde hersenkronkel van jou om te denken dat ik 2 miljoen (waar komen die vandaan trouwens, bij mijn weten nog geen 1,5) mensen zou schofferen. Het zijn de PVV-Kamerleden die dat doen met hun verzwegen criminele verleden. Maar goed, gekke hersenkronkels zullen jouw stijl wel zijn.

 19. 23

  “Waarom zou Femke Halsema haar kids niet van een zwarte school mogen halen?”

  Lijkt op de opmerking wat je in de Televaag ook nog wel eens leest: Halsema rijdt in een benzine slurpende Mercedes (achterhaald nieuws). Sommige mensen onthouden dat graag, waar zij voor de rest voor staat inhoudelijk gezien is te moeilijk of niet interessant.

  Naming and shaming.

 20. 29

  uit de artikelen valt genoeg informatie te halen om te weten, dat de kinderen van Femke nog steeds op een zwarte school zitten.

  Ik ga de link niet geven (privacy kinderen), maar “zo’n 80 tot 90 procent van de kinderen is van buitenlandse afkomst, de meesten zijn Marokkaans” heeft een onderwijzer van de school de media al eens verteld.

 21. 31

  M.a.w. Femkes kinderen mogen dus niet als sociaal experiment misbruikt worden.
  Femke is dus slechts multicultureel betrokken mits dat haar stemmen oplevert.
  De rest van het autochtone volk ziet zij dus als minderwaardig omdat daar wel met de kinderen geëxperimenteerd mag worden. Het huidig middelbare school niveau is kwalitatief nog maar een fractie van wat deze was. Zwarte kindertjes moeten toch een gelijkwaardige kans hebben?
  Ondertussen is (op basis indexatie 1970 -1990)bijna de gehele Nederlandse jeugd anno 1990 – 2010 achterlijk. Proficiat Groen Links, PvdA en D’66.

 22. 32

  Lees nou eerst de andere reacties is, dan kom je misschien wat minder dom over. Femkes kinderen zitten nog steeds op een zwarte school.

  Ondertussen is (op basis indexatie 1970 -1990)bijna de gehele Nederlandse jeugd anno 1990 – 2010 achterlijk

  Vandaar dat ze zo veel op de PVV stemmen?

 23. 34

  “Proficiat Groen Links, PvdA en D’66.”

  Typisch dat je twee partijen noemt die nauwelijks verantwoordelijkheid hebben gehad voor het onderwijsbeleid (of voor welk beleid dan ook), terwijl je even VVD en CDA vergeet, die vooral verantwoordelijk zijn voor het beleid sinds 1990 en die ook het meeste het onderwijs in de soep hebben geholpen, met bezuiniging op bezuiniging.