Feestende studenten in Amerika

ACHTERGROND - Op de dag dat Nederland het leenstelsel invoert, lanceert Obama een plan in zijn State of the Union om een deel van het onderwijs weer gratis te maken:

By the end of this decade, two in three job openings will require some higher education. Two in three. And yet, we still live in a country where too many bright, striving Americans are priced out of the education they need. It’s not fair to them, and it’s not smart for our future.

That’s why I am sending this Congress a bold new plan to lower the cost of community college — to zero.

Opmerkelijk is dat hij geen verschil maakt in leeftijdscategorieën:

Forty percent of our college students choose community college. Some are young and starting out. Some are older and looking for a better job. Some are veterans and single parents trying to transition back into the job market. Whoever you are, this plan is your chance to graduate ready for the new economy, without a load of debt.

Nederland en de VS komen vanuit een heel andere situatie, en studeren zal in de VS voorlopig nog flink duurder zijn dan in Nederland. De excessen daarvan zijn te zien in de documentaire Ivory Tower. Daarin wordt gesteld dat universiteiten zover gaan om hun klanten tevreden te stellen, dat ze naast prachtige gebouwen ook een goed klimaat voor feesten scheppen. Het aantrekken van studenten uit andere staten is financieel aantrekkelijk, dus extra reden om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te creëren.

De Playboy heeft een aantal keren een ranking gepubliceerd van de colleges waar het beste gefeest kan worden. In de documentaire wordt een feestende studentenmassa in Arizona getoond. De bestuurder van de universiteit is daar niet echt blij mee. Indicatoren voor de ranking zijn onder andere het gebruik van alcohol en drugs, het aantal studie-uren per dag en de populariteit van het zogenaamde “Greek system”. Data komen uit een grootschalige enquête onder studenten. De lijst wordt nu gemaakt door Princeton Review.

Ik zocht naar een actuele lijst, en dat leidde voor mij persoonlijk tot een schokkende ontdekking. In 2015 staat Syracuse University bovenaan, een private universiteit waar ik zelf in 1994 studeerde. Wat daar is mis gegaan, of wat ik daar zelf gemist heb, weet ik niet. Hoewel het een life changing experience was, heb ik toch weinig feesten meegemaakt. Het was winter, veel sneeuw en veel studeren.

Top 10 party schools in US
 
Bron: Top Party Schools in the US for 2015, 2014, 2013 and 2012, CollegeAtlas.org, gebaseerd op Princeton Review.

Er is ook een lijst met de meest ‘droge’ universiteiten. Daarop staan drie militaire academies: de US Military, de US Coast Guard en de US Naval Academy.

Originele publicatie

Via Onderwijs in Grafieken

  1. 1

    Obama’s plan gaat wel over ‘community colleges’ niet over de universiteiten (alhoewel die ook vaak colleges genoemd worden) waar die feestranking van is, er mist dus een verband tussen de eerste helft en de tweede helft van je artikel!

  2. 2

    Syracuse University is geen community college maar een universiteit. Verder kun je best aan een universiteit studeren, maar als je jezelf niet aansluit bij een Fraternity gaan de feesten die daar georganiseerd worden makkelijker aan je voorbij. Verder heb je ook heel veel verschil tussen Fraternities onderling. Opmerkelijk dat je daarover weinig hebt meegekregen.