Feel Good Friday: Positief nieuws voor mensen die het verdienen.
Dit is Dendrobates azureus, de azuurblauwe pijlgifkikker uit Suriname. Dendrobates azureus wordt net als zijn ieder ander amfibie bedreigd door Batrachochytrium dendrobatidis: een dodelijke schimmel die geholpen door de klimaatverandering pandemische uitbraken vertoont (ScienceDaily). Er is al een internationaal reddingsplan opgezet: Amphibian Ark om de amfibieën te redden. Hoog nodig want volgens het Global Amphibian Assessment staat een derde van de amfibiesoorten op uitsterven, mede door die verrekte schimmel die overigens door onderzoek aan een zwangerschapstest in de jaren ’30 van de vorige eeuw uitbrak. Maar nu het Feel Good News: Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben een kuur voor zieke kikkers gevonden. Terwijl tot nu toe bijna alle kikkers die de schimmel kregen overleden en in Midden-Amerika zodoende al hele kikkerloze gebieden ontstonden is er nu eindelijk een medicijn. Een bad waarin de stof chloramphenicol is opgelost, verlost zelfs kikkers die op sterven na dood zijn van hun infectie (Noorderlicht). Er is nog een lange weg te gaan want zoals het Wildlife Extra Magazine terecht opmerkt: de meeste kikkers leven niet in gevangenschap waar ze netjes in een medicinaal badje gestopt kunnen worden. Maar voor de bedreigde amfibiëen gloort er licht aan het eind van de paddentunnel.
Reacties (3)
Fraaie post, in mijn Zurich-time werd ik mij dank zij de bewust van de gevoeligheid van deze soorten rijkdom. 5 voor twaalf vanwege de naaktheid en zodoende de gevoeligheid van de rommel die “wij” ervan maken . Bij Azureus schieten mij wel andere gedachten tegen de schedel btw :)
Ik herinner me ook een berichtje over gifkikkers die hun gif niet meer konden aanmaken door grote veranderingen in hun leefmilieu.
Wie wist er dat Ubuntu een molecuulscreensaver heeft ? IK. Wiens tweeling tracht om het hardst uit de aantallen N,S,P,Cl,O in de CxHy-verbindingen uit te maken of het een gif betreft, dynamiet, of verdovend middel ? MIJN. Weekend begint weer perfect.
Nog meer blauwe kikkers, maar dan van hier. De heidekikker. De eerste keer dat je er een ziet geloof je je ogen niet.