1. 4

  In Euroland gaat evenwel hetzelfde gebeuren, hoor, op niet al te lange termijn. De staat pompt op deze manier geld in de gewone economie; de inflatie gaat dan wel flink omhoog, wat goed is als je een huis hebt, en minder goed is als je spaargeld hebt. En helemaal niet leuk is als je loon onveranderd blijft. Wat Wouter en JP nu even goed in hun oren moeten knopen. Tot zover de berichten van de amateur economoom; terug naar de studio.

 2. 7

  inflatie gaat dan wel flink omhoog

  Euro gaat omlaag, importprijzen omhoog. Effect op CPI waarschijnlijk matigjes (loonkosten hebben veel groter effect).
  Vraag me wel af wat 30-jarige staatsleningen gaan doen; als je die ook wilt verkopen aan partijen buiten je muntzone, moet dat valutarisico zijn ingeprijsd..

 3. 8

  @6: Je zou denk ik ook beter kunnen zeggen: dollar omlaag. Ik gok dat de Yen dezelfde beweging als de Euro heeft gemaakt.

 4. 9

  #5, nee, maar het ECB mag wel besluiten om in diverse landen staatsobligaties op te kopen (met versgedrukt geld). *Welke* landen dat dan worden, daar gaat natuurlijk nog menige kop over rollen.

 5. 11

  Inflatie is inderdaad geen probleem nu, vandaar dat je zoveel gratis geld in de markt kan pompen. Het probleem ontstaat als de economie weer gaat aantrekken want dan moet je dat geld weer terughalen anders krijg je een giga inflatie. Als je het te snel terug haalt dan help je de economie weer omzeep.

 6. 15

  @14 Ik dacht aan de Irak: het is makkelijker een oorlog te beginnen dan te beeindigen.

  De euro is stabiel tov de Zwitsers, maar aardig is de onrwikkeling tov de Yuan.
  De Yuan daalt net zo hard al de dollar. De Chineezen lopen tegen de marge aan die de munt heeft tov de dollar en gaat dus mee omlaag.

 7. 17

  Leuk artikel in de NRC. Jammer dat die eeuwige journalistenkreet over deflatie weer de kop opsteekt ‘mensen geven geen geld uit omdat ze morgen denken meer te kunnen kopen.’

  *Bzzzzzt*.

  Deflatie: Mensen geven geen geld uit omdat ze bang zijn morgen te weinig geld te hebben (ontslag, bank wil ‘boter bij de vis’ door dalende waardes van onderpand)/
  Inflatie: Mensen geven hun geld uit omdat ze bang zijn morgen te weinig geld te hebben (omdat je er dan minder mee kunt kopen dan vandaag).

 8. 18

  U heeft volgens mij gelijk Gronk. Als deflatie werkelijk een probleem zou zijn dan zou niemand ooit een tv of computer hebben gekocht.

 9. 19

  Precies. We hebben op sommige terreinen al jaaaren (wat? decennia!) last van deflatie, en dat weerhoudt mensen er niet van om een nieuwe berg electronicaspul aan te schaffen, ook al weten ze dat de PC die ze gekocht hebben zodra ze de winkel uitlopen al verouderd is.

  Hetzelfde geldt trouwens ook voor auto’s.

 10. 23

  Heeft het zin voor de Yanks om een falende dollar UIT hun machtsmiddelencircuit te halen. Die vraag hoor ik zelden, daarom stel ik hem zelf maar.

 11. 24

  “The Pentagon has raised concerns about a March 8 incident in which “increasingly aggressive” Chinese ships harassed the Impeccable, an unarmed survey ship with a mostly civilian crew.

  China’s government accused the ship of violating Chinese and international laws during its patrols, which took place more than 100 miles off the Chinese coast.”

  Vandaag, op dat debiele CNN.