FBI bemoeit zich met softwarepiraterij

,

Het begint erop te lijken dat het Amerikaanse justitiële systeem steeds meer een instrument aan het worden is voor de commerciële markt, in plaats van voor het beschermen van de zwakkeren. Waar het Federal Bureau of Investigation (FBI) normaliter ernstige moordzaken en andere ernstige delicten onderzoekt en de dader met vastberadenheid achtervolgt, wil het geval ook steeds vaker dat men zich bemoeit met het opsporen van softwarepiraten.

Vandaag werd bekend dat Microsoft in samenwerking met het Chinese Bureau voor Publieksveiligheid èn de FBI een grootscheepse zoektocht naar illegaal gekopieerde Microsoft-producten is begonnen, en reeds enkele tienduizenden schijfjes hebben onderschept. Alsof het een mogelijke drugsvangst was, werd er op havens over de gehele wereld invallen gedaan om de schijfjes te confisqueren. Alsof dat niet erg genoeg is, werd en gebruik gemaakt van een softwarematig instrument, ingebouwd in Windows, dat in veel landen te boek staat als een illegaal stukje software. Het registreert vaak niet alleen of een Windows kopie illegaal is, maar registreert voor het gemak vaak ook nog andere gevoelige informatie van de gebruikers. Mensen die hun computer door anderen hebben later installeren worden hierdoor buiten hun schuld om de dupe, mocht blijken dat deze personen een illegale Windows installatie hebben gebruikt.

Vanzelfsprekend is gebruik van software zonder ervoor betaald te hebben onethisch, en in veel landen zelfs strafbaar. Maar is het echt nodig dat overheidsdiensten er zo veel tijd en energie in steken, alsof het om gevaarlijke drugs gaat die kinderen en ouderen in hun greep houden? Wellicht is het beter dat men eerst eens de straten van de steden schoonschrobt en zich dán pas gaat bekommeren om de belangen van één bedrijf, hoe groot dat bedrijf ook moge zijn?

Reacties (5)

#1 Arnoud

Tja, op de site van de FBI kan je opzoeken wat de taken zijn, daar hoort het tegengaan van Intellectual Property Theft gewoon bij.

  • Volgende discussie
#2 Astrowaut

Dat het op te zoeken is op de site van de FBI wil nog niet zeggen dat ik/we/men vindt dat deze taken ook echt daar horen te liggen.

Sowieso snap ik niet dat Windows het softwarematig (door bijvoorbeeld de updates) niet voor elkaar kan krijgen om veel minder illegale versies te laten draaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ouwe

Inderdaad, het is gewoon open en bloot. Dáár heb ik het ook niet over, ik heb het over het feit dát men zich ermee bemoeit.

Overgens, momenteel probeert Microsoft het zoveel mogelijk tegen te gaan d.m.v. softwarematige oplossingen, maar die worden gebrandmerkt als spyware. En terecht, want in plaats van dat ze enkel het besturingssysteem na 30 dagen locken, verzamelen ze ook hopen informatie van de gebruiker in kwestie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arnoud

@ 2: tja. Wat een leuke woordspeling.

@ 3: Mijn punt was dat je aanname over de FBI niet klopt: ´Waar het Federal Bureau of Investigation (FBI) normaliter ernstige moordzaken en andere ernstige delicten onderzoekt´. Intellectueel eigendom beschermen is gewoon een FBI-taak.

Dat men zich ermee bemoeit, daar kan ik niet wakker van liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ouwe

Wel, dat is toch echt de hoofdtaak van de FBI. Het is absurd dat miljoenen worden verspild omwille van één enkel bedrijf.

  • Vorige discussie