Fascisme rukt op

[speld]

Kunst, omdat het moet (Foto: Flickr/Max Braun)

Het fascisme rukt op in Nederland. Dat concludeert Bert Bokhoven, hoogleraar vergelijkende taalstudies aan de Universiteit Twente. Bokhoven laat in een recent gepubliceerd onderzoek zien dat het aantal mensen, handelingen en voorwerpen dat als ‘fascistisch’ wordt bestempeld schrikbarend toeneemt. Desgevraagd geeft de wetenschapper aan De Speld talloze voorbeelden van wat hij de ‘fascistoïdisering van Nederland’ noemt.

Voor zijn onderzoek sprak Bokhoven onder andere met Bruno Hoeflok, een 52-jarige accountant uit Botshol die de Nederlandse televisie fascistisch vindt. Hoeflok: “Dat Eigen Huis en Tuin, bijvoorbeeld, is een ronduit fascistoïde programma. Eerst maken ze iemand blij met een mooie nieuwe tuin en wat hardwerkende tuiniers, en als de aflevering is afgelopen laten ze die mensen gewoon achter. Zonder hulp. Zo is het in Duitsland ook begonnen, maar je hoort er niemand over. Bovendien zie je iedere aflevering de misplaatste verheerlijking van fysieke arbeid. Als je zo gaat beginnen kunnen ze in die nieuwe doorzontuinen net zo goed bordjes met ‘Arbeit Macht Frei’ gaan neerzetten.”

Verder kwam Bokhoven tijdens zijn onderzoek in contact met Femmetje Leursdijk, die met name last heeft van het fascisme in haar badkamer. Leursdijk: “Het is verschrikkelijk. Het viel me vorige week pas op, maar sinds kort is mijn douchegordijn he-le-maal fascistisch. Kijk, hier onderaan, overal plekken, schimmel, niet om aan te zien.” Leursdijk overweegt een aanklacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het fascisme is zelfs doorgedrongen in de consumentenelectronica, zo weet Bokhoven te melden. Hij beschrijft het geval van Joris de Hoost, vaste klant bij de Mediamarkt en naar eigen zeggen ‘geëngageerd burger’. De Hoost: “Hier, kijk die nieuwe folder van de Mediamarkt. Wat een fascistische teksten, ongelofelijk! ‘Koop nu, betaal later!’ Dat opdringerige, die gebiedende wijs, dat fascistische toontje, ik hou daar gewoon niet van,” aldus De Hoost. “Bovendien wordt er in die hele folder met geen woord gerept over de uitwassen van de 20e eeuw of de gelijkheid van zigeuners, negers en homo’s ten opzichte van blanken. Als we in de 20e eeuw iets hebben geleerd dan is het toch wel dat je daarmee uit moet kijken.”

In de politiek is verontrust gereageerd op de conclusies. “Misschien moeten we woordenboeken uitdelen, of wat lezingen en workshops,” aldus een vertwijfelde ambtenaar. De Antifa ziet in de uitslag van het onderzoek het belang van haar bestaan nog maar eens onderstreept. Mohammed Rabbae geeft in een reactie aan dat “het gehele onderzoek, en vooral professor Bokhoven, me teveel doen denken aan het nationaal-socialisme, stampende laarzen en overtrokken autoriteitsdenken.”

  1. 5

    Nazi slam. Dat was te verwachten. Uiteindelijk maken die whitepowergasten altijd hun eigen variant van elke vorm van extreme muziek. Ze zingen dan zeker over het uitrukken van de ingewanden van joodse vrouwen en onthoofden van zigeunerbaby’s ipv vrouwen en baby’s in het algemeen? Nu ik het zo hoor, die met Japanse kampbeulhoofd op 1:50 in deze video heeft ook wel een verdacht t-shirt aan.