Fantastisch Festival – Scream of the Ants

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op het Filmfestival Rotterdam zien Waa & Arianne films die nooit vertoond zijn en leveren daarbij zelfs een affiche.

Filmposter Scream of the AntsScream of the Ants is de eerste dogma-film waarin insecten de hoofdrol spelen. De film houdt zich netjes aan de dogma-regels. Zo wordt de film in kleur, op 35 mm en op locatie, een mierenhoop, geschoten. Ook zijn er geen moorden of andere oppervlakkige acties te zien, wordt er geen gebruik gemaakt van special effects, krijgt de regisseur geen credits en is het geen genre-film.

De film begint als een natuurdocumentaire, waarbij opvalt dat met name de close-ups nogal rommelig en bewogen – want dogma, dus uit de hand geschoten – zijn. Gaandeweg ontwikkelt de film zich echter tot een waar helden-epos, ware het niet dat identificatie met de held door de slechte beeldkwaliteit en de wel bijzonder onopvallende hoofdpersoon vooral in het begin wat lastig is.

De film toont, in documentaire-stijl, het levensverhaal van een mier die anders is dan de rest. We zien hoe hij verstoten wordt door de groep, alleen op pad gaat en op tragische doch heldhaftige wijze aan zijn einde komt. Saillant detail is dat de regisseur, die uiteraard onbekend blijft, want dogma, uiteindelijk zelf zo meeleefde met de mier dat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen hem te laten sterven voor de camera. Daarom is er op het laatste moment gekozen voor een stand-in stuntmier, die wordt opgeofferd voor de slotscène, en daarbij de hartverscheurende kreet laat horen waaraan de film zijn titel dankt.

Na de première op het IFFR kregen de gelukkige bezoekers bij de Q & A de kans de gespaarde mier te zien, in een plexiglazen bakje. Hij kreeg een staande ovatie. (AH)

Vertoning: Nox 57, zaal 2, 05:08u

Filmposter Scream of the Ants

Meer filmfestival? Zone5300.nl

Reacties (2)

#1 Gezellig

Hee, Waa en Arianne? Kan haast niet anders dan dat ik jullie ken. Trefwoord Reuver… ;)

  • Volgende discussie
#2 Edwin

Gisteren bij de talkshow op het festival was de regisseur van de Britse Ffilm Mark of Cain aanwezig. Het is een film over soldaten in Irak die de keuze moeten maken tussen loyaliteit aan hun strijdmakkers en moreel juist handelen. Zeker een aanrader, doet het goed in de strijd om de publieksprijs.

http://www.filmfestivalrotterdam.com/ned/search/film.aspx?id=%2092ff7793-a9b9-4a05-a4c0-ec8d9003fdd0

  • Vorige discussie