COLUMN - Wat een opbeurende troonrede kregen we dit jaar te horen! Bezuinigen met een sociaal én ondernemend gezicht was het adagium, en verdomd: dat was precies wat ze deden.
De troonrede was een ware fusie van liberalisme, sociale betrokkenheid, ondernemerszin, toekomstvisie en no-nonsense. Dat de regering er en passant in slaagt om, naast de vele nieuwe uitgaven, niettemin zoveel te besparen op inmiddels structurele kosten en een slankere, minder bemoeizuchtige overheid blijkt neer te kunnen zetten, verraste vriend en vijand.
Laat me de hoogtepunten even samenvatten. Bij al dit goede nieuws is het immers moeilijk de hoofdlijnen vast te houden.
Nederland neemt volgens de nieuwe doelstellingen riant veel vluchtelingen op. De crux is echter dat die voortaan meteen als volwaardig burger worden beschouwd: ze worden niet eerst jarenlang opgesloten in asielcentra waar ze niets mogen doen. In de leegstaande kantoren die hen zijn toegewezen en die ze zelf mogen verbouwen, is deelname aan de taallessen de enige vereiste. Ook heeft de regering beloofd de diploma’s van vluchtelingen met spoed om te zetten naar een Nederlandse equivalent, zodat legaal werk ineens binnen handbereik van deze nieuwe Nederlanders ligt.
Voor mensen die al vijf jaar of meer in de bijstand of de WAO zitten, worden keuringen en controles afgeschaft: voortaan krijgen zij standaard een basisinkomen. Bijverdienen mag, uiteraard. Pas wanneer ze zelfstandig anderhalf keer het basisinkomen bijeen weten te sprokkelen, vervalt hun recht op bijstand: dan staan ze immers weer op eigen benen.
Saillant detail is dat het stoppen met het tot in elk detail controleren van alle uitkeringsgerechtigden – ongeacht of ze daadwerkelijk worden verdacht van fraude – zoveel budget blijkt vrij te maken dat een basisinkomens nu makkelijk te financieren blijkt. Voorts was ik erg opgelucht dat ook de regering zich eindelijk realiseert dat fulltime en vast werk steeds meer een zeldzaamheid aan het worden is.
Internationale bedrijven die Nederland jarenlang als vrijplaats voor belastingontduiking hebben gebruikt, krijgen nu alsnog de rekening gepresenteerd: ze moeten eindelijk dokken. Dat het kabinet Rutte/Asscher heeft besloten die opbrengsten volledig te besteden aan milieumaatregelen, was een extra opsteker. Wow – ineens twee miljard euro extra voor recycling, zonnepanelen, waterbeheer. Plus die geweldige nationale prijsvraag waarmee de overheid nieuwe groene ideeën stimuleert!
Dat in het middenmanagement gesneden moest worden, zag iedereen al jarenlang aankomen. Hoe heerlijk dat de overheid daar eindelijk een criterium voor heeft opgesteld: hoe platter de organisatie, hoe meer belastingaftrek; en omgekeerd: hoe meer managers, hoe meer belasting. Vooral de zorg zal daar immens veel baat bij hebben: handen aan het bed worden voortaan aanzienlijk minder belast dan handen aan de vergadertafel.
Hoezee, hoezee!
Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.
Reacties (33)
Keep on dreaming.
Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.
En toen werd je wakker?
Een paar keer per jaar moet je braaf zijn om een column in een landelijke krant te mogen schrijven. Dit is wat je moet betalen.
Ziel, duivel, Marieken, Faustus…
Of is het cynisme zonder het cynisme-teken?
Wow? Hoezee, hoezee?
Laat het ons weten Karin, laat ons niet in onzekerheid.
Fantastische column!
@4 Zo moeilijk is het niet om te begrijpen wat de pointe van deze column is, hoor.
Karin Spaink beschrijft een troonrede die evident niet gehouden is.
Ze geeft namelijk allerlei voorstellen weer die weliswaar sociaal, rationeel en urgent zijn, maar waarvan iedereen die de politiek en het nieuws een beetje heeft gevolgd wel op zijn klompen aanvoelt dat ze in de verste verten niet lijken op de werkelijke troonrede en voornemens van het kabinet.
Kortom, ze steekt de draak met het kabinetsbeleid en de bloedeloze, karikaturale politici die deze mallemolen gaande houden, en beleid bekokstoven en uitvoeren dat evident voortmoddert en de boel op termijn enkel erger maakt.
En dan gaan ze straks opgeven hoe deze moeilijke hervormingen nodig waren voor de toekomst van dit land, blablabla…
Terwijl beter beleid heus niet zo moeilijk te bedenken is.
Ik mis in de column alleen nog een sneer naar de woningmarkt die nog verder het slop in wordt geholpen door verhuurheffing en voortgaande liberalisering. In plaats dat men nu investeert in sociale woningbouw… maar het maakt niet uit, want de Telegraaf en andere media geven toch wel de asielzoekers de schuld (die roven zogenaamd alle sociale woningen weg).
En het kabinet zit er nog steeds. Altijd lachen met het klootjesvolk dat fulmineert en zich boos maakt.
Goed dat ze eindelijk de organisaties platter gaan maken, maar ja, daar hebben ze weer adviesburootjes voor nodig, de NLse corruptie.
@6: Tsja, had de troonrede niet gehoord of gelezen. En dan wordt zoiets toch lastiger te begrijpen. Of was het impliciet aan de reputatie van Karin? Maar klein leed natuurlijk want ik ben vanzelfsprekend de enige. En degenen die het parool lezen hebben de troonrede natuurlijk allang gelezen.
Maar toch bedankt voor de uitleg.
Information is a bitch.
Het was dus ironie zonder het ironieteken.
@8: Het was wel evident dat dit ironie was, ik heb de troonrede ook niet gehoord of gelezen en toch begreep ik het direct… Gezond verstand!
@9: Gezond verstand Ja, dat ontbreekt bij mij…
@4
Cynisme zonder het cynisme-teken is geen cynisme meer?
Cynisme herken je of je herkent het niet.
In het laatste geval ben je gewoon niet slim genoeg…
@7
Een kabinet valt nu eenmaal pas als de meerderheid in de tweede kamer vervalt. Als dus 1 van beide partijen er uit stapt.
Maar beiden staan er in de peilingen zo slecht voor, dat opbreken bijna geen optie is.
Het klootjesvolk wat in de peilingen aangeeft niet op VVD of PvdA te stemmen is dus medeschuldig.
Jeejtje wat doen de vvd en pvda weinig! Laten we volgende keer maar cda stemmen, dan veranderd er tenminste nog eens wat!
(Insert meta-ironieteken)
@8
Ik heb de troonrede ook niet gehoord (ik wilde het mezelf niet aan doen). Maar dat dat wat Spaink schrijft niet uit de koker van dit kabinet komt, dat ligt voor de hand.
@13
Het volgende kabinet zal er ook zo ongeveer uit zien als het huidige kabinet. Tenzij PVV, SP 50 plus en de PvdD zo veel zetels halen dat zij een kabinet kunnen vormen.
De opkomst van de protestpartijen dwingt de politieke naar vreemde constructies. Met gedogers en al.
Alice Karin in Wonderland :-)
;-)
@14: Het zal.
Ik ben te lang weg.
@15: Juist. Als ze niet bij het establishment horen, dan zien we ze als protestpartij. Leuk voor de bühne, maar voor de serieuze kiezer natuurlijk geen reële keuze.
Zo blijft de komende 20 prinsjesdagen bovenstaande column nog relevant.
@15:
Geloof nu je werkelijk dat de SP, 50 plus en de PvdD met die randdebiele peroxide-ariër zouden samenwerken?
;-)
@19 Die werken toch al samen? Als je naar de stemmingen en de moties in de 2e kamer kijkt vormen SP/PVV/PvdD en 50 Plus 8 van de 10 keer 1 blok. Niet verwonderlijk de verkiezingsprogramma’s zijn vrijwel identiek en de doelgroep ook, het is voornamelijk de retoriek wat het verschil maakt.
@20:
Je bedoeld die keren dat Wilders uit schijnheiligheid met wat socialere wensen mee stemt?
Puur voor de bühne, om de “onderlaag” van de kiezers te misleiden, die wat minder racistisch is dan hijzelf.
Hij is en blijft een gesjeesde VVD-er.
Luister/lees de reacties van eerder genoemde partijen op zijn geblaat over vluchtelingen bij de algemene beschouwingen.
@21
Het immigratie standpunt behoort inderdaad tot het deel waar de SP en de PVV het niet over eens zijn. Alhoewel, als je de SP stemmer echter achter de bühne vraagt wat zij vinden van bijvoorbeeld Oostblokkers dan is het verschil opeens opvallend veel kleiner, zeker als je de onhaalbare retoriek van Wilder wegstreept.
Dat Wilders een gesjeesde VVD”er is dat is waar, er zijn wel meer politici van rechts naar links gegaan en andersom. Zijn programma en zijn stemgedrag op sociaal-economisch gebied zijn echter links, en gezien naar dat gebied veruit het grootste deel van de begroting naar toegaat stel ik dus dat de PVV meer met SP gemeen heeft dan welke op rechtse partij dan ook. Wat Wilders zijn privé mening is weet ik niet, maar dat weet ik van Roemer ook niet, ik moet afgaan op hun officiële standpunten en hun stemgedrag in de kamer.
Ik vindt het overigens prima dat ze officieel niet willen samenwerken, dat houdt populistisch Nederland veilig aan de kant geparkeerd.
@18
Ik zie genoemde protestpartijen niet aan een kabinet deelnemen.
Maar ze dwingen wel de resterende partijen samen te werken.
Dus zitten we nog zeker 20 prinsjesdagen met dit kabinet.
Alleen wordt PvdA geruild voor CDA en of CU, GL, D66 en noem ze maar op.
Protesteren is wat anders dan regeren.
@19
Nee. Dus zitten we voorlopig opgescheept met middenkabinetten.
@23: en @24:
Misschien worden we wel verrast door SP, P.v.d.D, CDA, CU en GL.
@25
Alles is mogelijk. Maar een 5 partijenkabinet wordt niet als stabiel gezien. En hebben deze 5 wel een meerderheid in de eerste kamer?
@26:
39 zetels.
https://www.kiesraad.nl/nieuws/definitieve-uitslag-eerste-kamerverkiezing-2015
@27
Ik tel er 30. Maar ik kan het ook mis hebben. In ieder geval is 30 te wankel voor een kabinet.
@22: Is het stemgedrag van Wilders links? Dan heb iets gemist de afgelopen jaren.
Hoe zat dat ook weer met z’n “breekpunt” over de AOW-leeftijd…
Dat liet hij na de verkiezingen al vallen vóórdat de onderhandeling begonnen waren!
Noem eens een links voorstel waarvoor Wilders gestemd heeft?
@28:
Oeps, ik had bij het tellen via link onder #27 zetels en en lijstnummer PvdD in der haast verwisseld (slordig).
Jammer moet “parmantige Pechtold” er aan te pas komen om het “huidige spul”+de pvv buiten een regering te houden ;-)
En toen werd je wakker, en zag je de zure koppen op het nieuws :”Waarom krijguh die buitenlandurs zo maar uhn Kantoor! IK HAB OOK GEEN KANTOOR! WAAR IS MIJN KANTOOR! GEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERT!”
:D
@6: Prediker, voor volgende week staat een stukje over de verkoop van huurwoningen gepland.
@8: Het was evdent wanneer je de kranten een beetje volgt :)