Twee weken voor Prinsjesdag lekt het kabinet zelf alvast maar wat positief nieuws: extra handen aan de bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen. “Alleen op voorwaarde van extra personeel in de ouderzorg wilde gedoogpartner PVV het minderheidskabinet steunen”, schrijft het NRC. Alsof de PVV de stekker eruit zou trekken als er geen extra personeel in de zorg bij komt. Maar dat terzijde.
De zorginstellingen krijgen er de komende jaren 12.000 extra banen bij. Het CBS stelt dat in 2009 er bijna 18.000 verpleegkundigen in die sector werken. Op verzoek van de regering heeft het SCP vorig jaar uitgedokterd dat er tot 2030 bijna 140.000 banen nodig zijn in de verpleeg- en verzorgingshuizen.
Er is een verschil tussen banen en werkzaam personeel, dus hoeveel extra handen er werkelijk aan de bedden zullen zijn, is lastig te berekenen. Maar de 12.000 extra banen zullen het tekort niet helemaal dekken. We mogen blij zijn dat er werk van wordt gemaakt, maar de belofte is geenszins reden voor applaus.
De verpleeg- en verzorgingshuizen zijn niet de enigen die met personeelstekorten kampen. De ziekenhuizen kunnen ook wel wat extra handen gebruiken. Met name op specialistische afdelingen als de intensive care en op de spoedhulpafdelingen. De ziekenhuizen wringen zich in allerlei bochten om de roosters rond te krijgen. In Brabant gaan een aantal ziekenhuizen samenwerken en zetten een soort Marktplaats voor personeel op. Ze hopen hiermee de vraag naar interim- of tijdelijk personeel voor 60 procent te kunnen dekken en honderdduizenden euro’s per participerend ziekenhuis te kunnen besparen. Niet alleen wat zorgpersoneel betreft, ook staffuncties en lijn- en projectmanagementfuncties wil men zo hopen te vervullen.
Vakbonden voor zorgpersoneel trokken eerder al aan de bel om de onderbezetting in ziekenhuizen aan de kaak te stellen. Volgens Abvakabo bleek dat “een derde van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen regelmatig ’s avonds en ’s nachts met minder collega’s werkt dan vereist”. In de ziekenhuizen zou een vijfde van de medewerkers met te weinig collega’s de avond- en nachtdiensten moeten draaien. Het leidde niet tot sluiting van afdelingen hetgeen volgens NU’91 in 2009 wel het geval was.
In januari gaven ziekenhuizen aan dat ze overwegen een paar duizend banen te schrappen om de 300 miljoen euro aan bezuinigingen te realiseren. Nu is er in een discussie gaande of dat echt nodig is, omdat het kabinet vindt dat de ziekenhuizen gewoon te duur werken. Er zou heel wat bespaard kunnen worden door de tarieven van specialisten aan te passen en efficiënter te werken.
Dat is dan van later zorg. Er is nu een tekort aan personeel in de ziekenhuizen. Zullen we voor of op Prinsjesdag horen wat het kabinet daar aan denkt te doen?