1. 5

  …the fastest instance of evolutionary process…. DUH.

  Vorig jaar voor het eerst een lieveheersbeestje gezien met witte stippen. En dit jaar… uitgestorven. Beat that !!

 2. 7

  Ik ben een beetje verbaasd door de stelling in het artikel dat het gen dat voor resistentie zorgt ofwel ontstaan moet zijn door een mutatie, ofwel ingebracht moet zijn door een populatie van buitenaf. Is het niet mogelijk dat dat kleine percentage mannetjes dat het overleefde juist kon overleven omdat ze dat gen al hadden?

 3. 8

  @7: Dan zou het percentage niet klein zijn gebleven (oftewel, dan was eerder gebeurd wat we in 2006 zagen gebeuren). Immers de mannetjes die het gen hebben, geven het door en hun (mannelijke) nakomelingen gaan niet dood. Aangezien vrijwel alle andere mannetjes wel dood gaan (voor ze voor nageslacht kunnen zorgen), heeft in no time vrijwel de hele mannelijke populatie het gen.

  Het evolutionaire voordeel is hier zo evident (of 99% kans op dood, of niet), dat er maar heel weinig generaties nodig zijn voor het gen om de populatie over te nemen. Met andere woorden, als het gen in 2001 al in de populatie had gezeten, was dat al in 2002 te zien geweest. We kunnen dus niet anders aannemen dan dat het later geintroduceerd is (2005 waarschijnlijk, ik weet niet hoe snel de cyclus gaat bij die vlinders).

 4. 10

  Interessante shit dit. Er zijn insectensoorten die al weer een paar duizend jaar allemaal geinfecteerd zijn met Wolbachia. In die populaties komen er gewoon geen mannetjes meer voor.

  Er zijn wel eens experimenten gedaan met antibiotica. Daar wisten de onderzoekers dan een paar mannetjes te genereren. Maar die beesten waren te gedegenereerd om nog in de soort te overleven. Het verbaast me echt behoorlijk dat die vlinders binnen zes jaar die wolbachia de nek om kunnen draaien.

  De uitleg van bismarck klinkt aannemelijk, maar verklaart niet waarom die Wolbachia bij andere soorten wel succesvol is. Ik denk dat dit nog wel eens een bijzondere kees kan worden voor evolutiebiologen.

 5. 11

  @Oplawaai, 9:
  Waarschijnlijk toch niet, want er zijn twee eilandjes vlak bij elkaar. Als een laag percentage vlinders al het bewuste gen gehad zou hebben, zouden die gelijkmatig over het eiland verspreid zijn. Maar het herstel van de ratio m/f lijkt vanuit één punt te gebeuren, wat duidt op een heel zeldzaam event.

 6. 12

  @10: Blijkbaar weten die soorten zich zonder mannetjes voort te planten? Als dat lukt, is dat op zich ook al een evolutionaire stap die zorgt dat de soort blijft voortbestaan. Misschien zijn er wel duizenden insectensoorten uitgestorven toen die bacterie voor het eerst kwam opdagen en hebben alleen deze soorten overleefd?