Eurovisie songfestival: Nederland gaat door!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Sieneke (Persfoto van haar website)

Ik stel me een vergadertafel voor, zo’n twee jaar geleden. Hind is net afgeserveerd en het comité dat de Nederlandse inzendingen nomineert heeft het gehad. Met het Oostblok- blok, de vriendjespolitiek en het Eurovisie songfestival in het algemeen. Dit moet stoppen. De voorzitter stelt voor om het dan nu maar eens expres compleet te verknallen, zodat Nederland nu voor eens en voor altijd uit haar lijden verlost wordt. De ultiem slechte kandidaat en dito liedje nomineren, bijvoorbeeld, waarna heel Nederland smeekt om nooit meer met dat hele festival geconfronteerd te hoeven worden en we ons – met heel goede reden – terug kunnen trekken.

Ik stel me een tafel voor, vorig jaar. Een grafstemming. Mission not accomplished. Shine, het meest wanstaltige Nederlandse songfestivalproduct ooit, heeft het boven verwachting slecht gedaan. Mooi. Twee na laatste in de halve finale, de natie stond voor lul. Maar in plaats van zich beschaamd afkeren van het antieke festival gaat Nederland door. Het comité staat voor een bijkans onmogelijke opgave. Hoe het vorige jaar te overtreffen? Na lang beraad besluiten ze om een smurfenlied te sturen. Een van de leden stelt ook nog een orgel voor. Ja! Dat moet het zijn, een orgel! Werkelijk alles zat mee. Nederland leek de organisatie te begrijpen en koos voor een 18-jarig wat labiel kapstertje met de uitstraling van een 40-jarige uitgebluste schoonmaakster. Met deze combinatie is de laatste plek in de voorronde haalbaar, zelfs bijna zeker. Met dat resultaat zal Nederland zich toch zeker van dit wangedrocht afkeren. De sterren stonden gunstig. Toch?

Op 30 mei 2010 pleegde het voltallige comité zelfmoord. De organisatie had de eer aan zichzelf gehouden. Sieneke was niet te overtreffen, Nederland ging masochistisch door met het festival. Nederland had de – toch niet al te subtiele – hints toch niet begrepen…

Reacties (5)

#1 Peter

H!

  • Volgende discussie
#2 Martijn

Ik ben inmiddels een actie gestart voor De Kift op Eurovisie 2011.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Erik

@2 Martijn: Jammer dat je op Facebook moet om dit te steunen. Ben er helemaal voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Zeg, de kandidaat hoeft toch helemaal niet de nationaliteit te hebben van het land dat hij/zij vertegenwoordigt? Stuur volgend jaar gewoon Shakira met welke hit ze tegen die tijd heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

@3: Sorry, niet aan gedacht dat niet iedereen op Facebook zit. Het is ook verreweg het eenvoudigste medium om een dergelijke actie op te zetten.

@4: Het moet wel een nieuw liedje zijn.

Maar goed, het kan dus wel, want de andere eeuwige loser Duitsland heeft nu gewonnen, gewoon door een leuk meisje met een leuk liedje gezongen in een leuk fantasieaccent te sturen. Zo simpel is het soms.

Tegen de verwachting in is Sieneke niet laatste geworden in haar voorronde, maar 14e van de 17.

  • Vorige discussie