Europese vruchtbaarheid veert op

Goedemiddag deze middag …hier uw gemarginaliseerde margeblogger Drs Boobelino de Soto! Zit u daar lekker op kantoor in uw strakke jeans de zaadproductie weer eens hopeloos af te knellen, onderwijl driftig reagurend op een Bismarck of Sikbock? Of bent u misschien een van onze stille vrouwelijke lezers die alle biologische klokken stug kapot redeneert omdat u nog zoveel wil met uw hogeropgeleide leven, F5-en op Sargasso bijvoorbeeld? Nee van u beiden hoeven wij het in Europa niet te hebben als het gaat om nageslacht. U bent fertility-technisch volledig nutteloos.

Jarenlang leek het erop dat u: kinderloze carrière strebers op zwak zaad, de trend zetten in Europa: er werden per vrouw gemiddeld steeds minder kinderen geboren. Maar wat schetst de verbazing? De neergaande trend is inmiddels gebroken! Aanschouw onderstaand figuur en zie hoe hoopvol onze Europesche Vruchtbaarheid weer opveert. Het is nu nog een kromme die maar net de Mull of Kintyre-test zou doorstaan, maar wie weet hoe steil die over paar jaar staat? De belangrijkste vraag is echter: aan wie of wat hebben we deze vruchtbare ontwikkeling te danken? Zijn het de moslims of de damesbladen? Uw expert-visie is welkom.

Dit figuur komt uit een vernieuwde web-tool van de Europese Commissie.

Deze nieuwe versie van ECHI (European Community Health Indicators) geeft gebruikers de mogelijkheid om de basisindicatoren omtrent gezondheid in de EU in grafieken, kaarten en tabellen te downloaden. De gegevens van alle lidstaten zijn inmiddels beschikbaar. Veel plezier met uw onderzoekingen!

 1. 2

  Goed man! Het zag er even naar uit dat Homo Sapiens zichzelf aan het uitroeien was. Nu zie ik gelukkig dat er weer sprake is van een gezonde groei.

 2. 3

  @1: Ja het is tegenwoordig in om als werkende vrouw kinderen te krijgen. De afgelopen drie jaren was eigenlijk continu zo’n beetje de helft van alle vrouwen tussen de 25 en 35 op zwangerschapsverlof op onze afdeling. Je vraagt je bijna af waarom mijn bazen desondanks vrijwel alleen jongedames van midden twintig blijven aannemen.

 3. 9

  En/of trucjes om de klant/staat geld uit de zak te kloppen.

  Vijf bail outs later kan je moeilijk volhouden dat werknemers in de private sector altijd meer en beter werk verrichten dan werknemers bij de overheid.

 4. 10

  @8: Wel eentje die moet bezuinigen (binnenkort crisisberaad), als gevolg van fusies en automatiseringen (die rara de kosten fors hebben opgedreven).

 5. 11

  Maar ik loop met mijn strakke spijkerbroek Drs. d’rzijn draad weer te vervuilen. Punt is dat werkende vrouwen van tussen de 25 en 35 aan de lopende band kindertjes schijnen te produceren de laatste tijd. Misschien iets te ver doorgevoerde arbeidsvoorwaarden?

 6. 12

  In Nederland neemt het aantal levendgeborenen nog steeds af: 200 duizend in 2003, 185 duizend in 2008. De daling is vooral het resultaat van de daling bij autochtonen: van 155 duizend naar 140 duizend. Het geboorteniveau bleef ongeveer op hetzelfde peil bij zowel westerse als niet-westerse allochtonen, van 12 naar 13 duizend respectievelijk van 32 naar 31 duizend. Als gevolg daarvan steeg het aandeel niet-westerse allochtonen levendgeborenen van 16% in 2003 naar 17% in 2008. In de toekomst zal dus 1 op de 6 Nederlanders van niet-westerse afkomst zijn.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37380BEV&LA=NL

 7. 20

  Van uitstel komt geen afstel! Je moet ook nog de frequentie bekijken. Die zal, schat ik, op een dieptepunt staan. Daarom kan je ook stijgende vruchtbaarheid bij gelijkblijvende geboortes per duizend hebben.

  We moeten in Europa nog steeds veel meer doen om het krijgen en hebben van kinderen makkelijker te maken, wat de maatschappelijke omstandigheden aangaat.

 8. 21

  @19: Okee.. ik zie al waar dit naartoe gaat. Veel plezier met je woordspelletjes en het eenpersoonsappartement. Pff.. uni-losers die geen vriendin kunnen krijgen en daarom maar heimelijk vrouwen haten ken ik genoeg.