Europarlementariër wil weblogs aan ketting leggen

Zit je even niet op te letten, stuurt een Estse dame, Marianne Mikko, een wetsvoorstel naar het Europarlement om weblogs aan de ketting te leggen. In de commissie Cultuur maken ze zich zorgen over de rol van de media in relatie tot cultuur en de democratie. Groot aandachtspunt is de snel toenemende concentratie van de media in handen van steeds minder partijen. Mooi, denk je dan, dus plaats voor onafhankelijke weblogs. Niet dus:
…the blogosphere has so far been a haven of good intentions and relatively honest dealing. However, with blogs becoming commonplace, less principled people will want to use them…..
we do not see bloggers as a threat. They are in position, however, to considerably pollute cyberspace. We already have too much spam, misinformation and malicious intent in cyberspace….

En dan komt de aap uit de mouw:
I think the public is still very trusting towards blogs, it is still seen as sincere. And it should remain sincere. For that we need a quality mark, a disclosure of who is really writing and why.
Oftewel: Registreren die handel! Stempels, diploma’s, keurmerken, waarborgen, garanties, typeringen, classificaties, verzin het maar. Als het maar volgens regeltjes gaat.

En zo staat dan ook in het voorstel het volgende:
9. Suggests clarifying the status, legal or otherwise, of weblogs and encourages their
voluntary labelling according to the professional and financial responsibilities and
interests of their authors and publishers;

Ja ja, vrijwillig… Zo begint het altijd.

Afijn, tijd om maar weer eens wat Europarlementariërs te gaan lastig vallen. En ze er vooral op te wijzen dat Europa er toch gekomen was om alleen maar zaken te regelen die relevant zijn voor alle landen gezamenlijk en niet in het vaarwater komen van nationale regelgeving (subsidiariteitsbeginsel). Is iedereen natuurlijk allang vergeten.

Oh, pijnlijk puntje voor mij. Dit voorstel werd al een week of wat geleden opgepikt door een blogger in zijn derde (!) post. Misschien maar gelijk een redactiepositie aanbieden hier.

 1. 4

  Dan noem ik het geen weblog, maar iets anders…

  Ik word echt een beetje moe van die mensen die de openheid van het net wel welletjes vinden. De wil het nu te monetariseren, vast te leggen of anderszins in te perken is op zich niet onlogisch, maar wel onwenselijk, want het is juist die vrijheid die het de huidige mogelijkheden heeft gegeven. Hiermee sluit je nieuwe ontwikkelingen misschien niet uit, maar je beperkt ze wel ernstig.

  Het internet is een beetje een speelplaats en laten we dat ook zo houden.

 2. 6

  Oh my God, in Iran moesten ze laatst ook hun blogs registreren! Maar opzich is dit nog maar een voorstel, het moet nog behandeld worden. Dat een dichtgetikte mevrouw die haar opleiding journalistiek genoot in de Sovjet-Unie dit mag zeggen is ook een vrijheid soort van…

 3. 7

  Maar dit is uiteraard een verkeerde ontwikkeling, al zou ik het best boeiend vinden om nu eens eindelijk te horen te krijgen van de GS-redactie “who is really writing and why?”

 4. 12

  Overigens gaat het hier om een non-legislatief eigen initiatiefvoorstel: van geen enkele juridische betekenis dus. Af en toe is het best prettig dat europarlementariers over sommige dingen niets te zeggen hebben…

 5. 14

  China heeft ook hetzelfde geprobeerd. Hier is het afgeschoten omdat het onnoemelijk moeilijk bleek om de fysieke registratie uit te voeren. Na een tijdje stond de regering voor de keus om de Chinese, zeer succesvolle, blogbedrijven de nek om te draaien of de wet af te schaffen. Gelukkig koos zij voor het laatste.

  Jammer dat we zoveel van dit soort kneuzen in het parlement hebben.

 6. 17

  Had het EU parlement niet juist absurde download wetgeving verhinderd? Eén kansloos wetsvoorstelletje van een wat dichtgetikte Estse dame en de hele EU wordt erop afgerekend? Hoe moet het dan met de Nederlandse democratie en al die soms Total Verückte Kamervragen van de PVV en de PvdD?

 7. 18

  Het duurt blijkbaar nog even voor dit kan worden bestreden. je ziet dat onder de angst voor terreur en moslims al veel vloeibaar is geworden op het gebied van privacy en controle. En zolang de lageropgeleiden nog steeds niet door hebben dat een onderzoek naar beledigingen van Nekschot hier niets mee te maken heeft, zal dit nog wel even een kans blijven houden. Zeker als je merkt dat de onbenulligheid blijkbaar nog niet ver genoeg is gevorderd, door te suggereren dat mevrouw wel een socialist zal zijn.

  Vanmorgen een stuk in de VK over de censuur in Italie. Veel erger en enger dan wat hier wordt genoemd. Laten we beginnen bij waar de schuld ligt. Bij die mensen die van anderen altijd verantwoording eisen, die van anderen altijd excuses eisen, die altijd weten van de fouten van de anderen: simplistisch populistisch rechts. Nou ja, rechts kan je het niet eens noemen.

 8. 19

  Ja, dat andere log..! En dat voor een, ik citeer: “16-jarige ICT-geinteresseerde op een boerderijwonende en bij een mechanisatiebedrijf werkende Martin van de Belt”.

 9. 20

  Mevrouw Mikko is nog niet helemaal ingeburgerd want ze vertoont nog een oude vertrouwde sovjet-reflex. Wellicht dat ze zich toch beter kan gaan toeleggen op haar voorzitterschap van de commissie voor samenwerking met Moldavië.
  Hoe ironisch overigens dat dit voorstel afkomstig is uit een van de minst transparante bestuursorganen die we hebben in Europa.

 10. 21

  Steeph schreef: “Stempels, diploma’s, keurmerken, waarborgen, garanties, typeringen, classificaties…”

  Dat moet wel worden aangevuld, heel Europees in ’t Frans, met: “Être gouverné, c’est être gardé à vue, inspecté, espionné, dirigé, légiféré, réglementé, parqué, endoctriné, prêché, contrôlé, estimé, apprécié, censuré, commandé, par des êtres qui n’ont ni titre, ni la science, ni la vertu… Être gouverné, c’est être à chaque transaction, à chaque mouvement, noté, enregistré, recensé, tarifé, timbré, toisé, coté, cotisé, patenté, licencié, autorisé, admonesté, empêché, réformé, redressé, corrigé. C’est sous prétexte d’utilité publique et au nom de l’intérêt général être mis à contribution, exercé, rançonné, exploité, monopolisé, concussionné, pressuré, mystifié, volé; puis, à la moindre réclamation, au premier mot de plainte, réprimé, amendé, vilipendé, vexé, traqué, houspillé, assommé, désarmé, garrotté, emprisonné, fusillé, mitraillé, jugé, condamné, déporté, sacrifié, vendu, trahi, et pour comble, joué, berné, outragé, déshonoré. Voilà le gouvernement, voilà sa justice, voilà sa morale!” — Pierre-Joseph Proudhon

 11. 24

  Het is maar net welke bril je opzet. Ik heb er geen enkele moeite mee om deze aktie te verklaren uit een angst voor spontaan georganiseerde volksempfindens waarachter strakke dirigentetn zitten. USSR &c.

 12. 25

  Les roses de l’Europe sont le festin de Satan.

  Chère vieille Europe, cher vieux continent, putain autoritaire, aristocrate et libertaire, bourgeoise et ouvrière, pourpre et pomponnée de grands siècles et colosses titubants. Regarde tes épaules voûtées, pas moyen d’épousseter d’un seul geste, d’un seul, les vieilles pellicules, les peaux mortes d’hier et tabula rasa… D’ici on pourrait croire à de la pourriture noble et en suspention. il flotte encore dans l’air de cette odeur de soufre. Sale vieille Europe, celle qui entre deux guerres et même encore pendant caressait pour son bien le ventre des pays de ses lointains ailleurs et la bite à la main arrosait de son sperme les sexes autochtones.

  (-Noir Desir)

 13. 26

  Ongelooflijk om dit te lezen.Te triest voor woorden. Ik wil het voorstel van Marianne Mikko beantwoorden met een tegenvoorstel:
  Voordat iedere Europarlementarier een voorstel wil indienen zal deze eerst getoetst moeten worden door een commissie binnen het Europees parlement.
  Wanneer deze commissie tot een positief oordeel is gekomen mag het voorstel naar buiten worden gebracht.

  Heerlijk, wat zal het stil worden vanuit Brussel…

 14. 27

  … en we zijn geratificeerd mensen – gefeliciteerd!

  *stopt vingers in oren en begint héél hard ‘lalaalalalllala’ te zingen*

 15. 29

  al zou ik het best boeiend vinden om nu eens eindelijk te horen te krijgen van de GS-redactie “who is really writing and why?”

 16. 33

  Alles met macht vreest wat buiten zijn controle valt. Dat Europa vrijheden wil inbedden in structuren die zij kan controleren is duidelijk bewijs van disfunctioneren van de Europese gedachte. Alle Menschen werden Brüder.