EU wil meer bankgegevens delen met de VS

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wederom een bijdrage van @michonnet die voor ons het debat over het weggeven van uw bankgegevens aan de VS in het Europarlement deze week volgde.

150px-SWIFTNet zoals met passagiersdata het geval is, wil de Verenigde Staten steeds meer gegevens van Europese burgers verzamelen, zo ook met bankgegevens. Vanzelfsprekend uitsluitend met het oog op terrorismebestrijding *kuch*. Na de aanslagen in 2001 zette SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) op “verzoek” twee servers op. Een in Nederland, de andere aan de overzijde van de Atlantische Oceaan in de staat Virginia. De informatie op beide servers is identiek en bevat ook bankgegevens over transacties binnen lidstaten van de EU. De Franse rechter Jean-Louis Bruguière, die bekend staat als anti-terrorisme jager en derhalve als partijdig te boek staat, moest onderzoeken of de gegevens die de VS van de servers afhaalde daadwerkelijk voor anti-terrorisme doeleinden gebruikt werd. Bruguière publiceerde zijn bevindingen in februari van dit jaar in een rapport dat uiteraard tot op de dag van vandaag geheim is.

SWIFT wilde in september 2009 een nieuwe server in Zwitserland openen die niet toegankelijk werd voor de Amerikanen. Vanzelfsprekend stuitte dit bij laatstgenoemde op verzet, hetgeen weer tot kritiek van het Europese Parlement leidde. Het Europarlement werd echter snel buitenspel gezet door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten die besloten dat de Europese Commissie tóch met de VS mag onderhandelen over nieuwe en uitgebreidere uitwisseling van passagiersgegevens.
Het lijkt er thans op alsof de EU de bescherming van bankgegevens van haar eigen burgers nagenoeg wil opheffen. Vooral in Duitsland viel het besluit om te gaan onderhandelen met de VS over deze uitwisseling niet in goede aarde daar in 2007 nog besloten werd dat de VS geen toegang meer zou krijgt tot de gegevens van SWIFT. Eurocommissaris Barrot probeert de kritiek van de hand te wijzen door te melden dat de VS zeker geen ‘blanco cheque’ zou krijgen om gegevens te bemachtigen. Het Europese Parlement leverde woensdag in een resolutie scherpe kritiek over het aangaan van onderhandelingen over de uitwisseling van bankgegevens. Wordt vervolgd.

Reacties (9)

#1 Richard Wouters
 • Volgende discussie
#2 cracken

Kritiek van het Europees parlement, daar schrikt toch niemand voor terug?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Steeph

@cracken: De opmerking moet dan ook zijn, waarom is alleen het Europarlement wakker en zit de rest te slapen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 cracken

Misschien door de regeling dat ze betaald worden of ze nou daadwerkelijk aanwezig zijn in het parlement of niet, waardoor ze heel veel goedbetaalde vrije tijd hebben om dit soort dingen te bekijken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lethe

Als ze dingen als dit bekijken, dan is het geen vrije tijd meer. En doen ze dan ook waarvoor ze betaald worden.

Deze week zie ik hier, op Sargasso, in het klein wat landelijk speelt, eindeloze discussies waar je niets mee opschiet, maar wel de gemoederen bezig houden. Terwijl de, op de lange duur, belangrijkere dingen vrijwel geen aandacht en comments krijgen.
Een soort van slapen kan je dat wel noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 esgigt

Zometeen weten ze in de USA meer over mij dan ikzelf…. Dit slaat dus helemaal nergens meer op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 cracken

@5
Is dat niet waar een blog voor is bedoeld?
Eindeloze discussies waar je uiteindelijk niets mee opschiet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lethe

@7 Nu draai je het om, het was geen commentaar of kritiek op Sargasso.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie