EU gaat Iraanse olie vanaf juli boycotten

Foto: copyright ok. Gecheckt 19-10-2022

Reacties (4)

#1 Bismarck

Zal de EU dan met olietekorten komen te zitten, of gaat er bij het leven gesmokkeld worden? In ieder geval gaan landen die momenteel al zwak staan (Spanje, Italië en Griekenland) dit het hardst voelen, zij halen alle drie meer dan 10% van hun olie in Iran. De Chinezen zullen ons dankbaar zijn, zij kunnen het surplus vast tegen een lagere prijs bedingen. Verder zullen de Saudi’s ons ook heel dankbaar zijn, want de EU en de VS zullen dankzij deze boycot vrijwel volledig afhankelijk zijn van hen, voor voldoende toestroom.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Verbeek - Reactie op #1

Er zijn maar een paar Europese afnemers: Italië, Griekenland en Spanje. Deze landen kampen met een krimpende economie, ofwel een dalende vraag naar olie. Bovendien komt de olie-export uit Libië weer op gang. Europa kan die Iraanse olie makkelijk missen.

#1.2 Bismarck - Reactie op #1.1

Je had ook even het linkje kunnen klikken in #1. Ik noemde die drie landen al. Overigens halen er wel meer landen (ook Nederland) een deel van hun olie uit Iran. Reken maar op duurdere benzine aan de pomp binnenkort. Verder zullen de genoemde drie landen zo natuurlijk alleen maar harder in het slop terechtkomen, want reken maar dat ze hun olie buiten Iran duurder moeten inkopen. Overigens zit Libië nog lang niet aan zijn vooroorlogse productie, die Italië al genoopt heeft op zijn reserves in te teren. Met name daar gaat met deze boycot het probleem alleen maar nijpender worden.

Daar staat tegenover dat ik wel een weddenschap aandurf dat straks de Iraanse olie gewoon via Rusland (en misschien via Turkije) alsnog de EU inkomt, alleen pakt Putin er dan natuurlijk wat winst op.

#2 Harm

“t Gaat om een soort hongerstaking moet je maar denken.

Ik vind het wel verschrikkelijk mooi van “ons” dat we zo principieel zijn.
Te mooi om waar te zijn eigenlijk.

En hierna is Israel aan de beurt natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie