EU beschermt consumenten niet tegen voedselschandalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Thilo Bode, directeur van foodwatch International:

“Of het nu gaat om fipronil in eieren, besmette Lactalis-babyvoeding of paardenvlees in runderlasagne: de steeds terugkerende schandalen tonen de fundamentele zwaktes van de EU-levensmiddelenwetgeving aan. Onveilig voedsel is miljoenen keren verkocht aan nietsvermoedende consumenten, de industrie en autoriteiten zijn niet in staat geweest om de distributie van de betreffende producten volledig te traceren, en zelfs als ze de namen van frauduleuze of potentieel schadelijke producten en hun fabrikanten kenden, informeerden ze de burgers niet altijd onmiddellijk – dit moet veranderen.”

De Algemene Levensmiddelenverordening van de EU (Verordening (EG) nr. 178/2002) is in 2001 goedgekeurd als reactie op de BSE-crisis (“gekkekoeienziekte”). De Europese Commissie heeft nu eindelijk een voorstel ingediend om de verordening aan te passen, maar Foodwatch vindt dat volstrekt onvoldoende. Bode:

“De EU is er niet in geslaagd 500 miljoen consumenten in Europa te beschermen tegen gezondheidsrisico’s en misleiding op de voedselmarkt. Erger nog, de Europese Unie doet niets om de situatie te verbeteren, maar blijft in plaats daarvan de belangen van grote voedselconcerns dienen.”

Het rapport van Foodwatch over voedselbescherming in de EU is hier te vinden.

Reacties (4)

#1 Stoic

Wie nog meer had het gevoel dat dit toen geen goede zaak was?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Keuringsdienst_van_Waren

  • Volgende discussie
#2 beugwant

E.e.a. verbaast me niet. Er wordt steeds meer met de pet naar de NEN 0512 gegooid en het NVVH-keurmerk zie je tegenwoordig ook nergens meer…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JANC

@2: Ik moest het even googlen, die NEN 0512!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 analist

ja maar, het zijn toch vooral de nationale staten die het toezicht uitvoeren? in nederland is de fipronil toch veroorzaakt door de “zelfregulering” van CDA/VVD niet zozeer een euro richtlijn oid?

  • Vorige discussie