Er zijn van die dagen

Anwbkaartje rampzalige files randstad.Er zijn van die dagen dat je blij bent dat je nou net vandaag niet kon werken en de weg op moest.
A1 Amsterdam – Hengelo, 70 kilometer file;
A1 Hengelo – Amersfoort, 45 kilometer file;
A2 Amsterdam – Den Bosch, 46 kilometer file;
A12 Utrecht – Arnhem, 28 kilometer file;
A27 Almere – Gorinchem, 29 kilometer file;
A28 Amersfoort – Zwolle, 36 kilometer file.

Sterkte beste mensen.

Update (18:55): Kaartjes van oost en zuid NL (kreeg ik niet te pakken wegens de drukte op de ANWB site):
Anwbkaartje rampzalige files oostelijk nederland
Anwbkaartje rampzalige files zuidelijk nederland

 1. 1

  Ik zit ook lekker thuis, herstellende (nou ja, ik maak er een lang weekend van) van een kleine chirurgische ingreep, afgelopen woensdag. Twee van mijn kinderen zijn wel onderweg, de een OV (nu bijna thuis) de ander met de auto van pa. Hij kent de sluiproutes.

 2. 7

  Hier begint het nu pas te sneeuwen, we hebben de hele dag met verbazing naar de rest van Nederland gekeken. Af en toe is het helemaal niet verkeerd om in noorden te zitten. Ook al het treinverkeer lijkt plat te liggen, rond Utrecht rijdt niets meer.
  Sterkte allemaal!

 3. 9

  Even ter relevatie, woon momenteel ff in Zwitserland. Afgelopen nacht zomaar plots na lange nazomer 30 cm sneeuw. S’morgens rond 5 uur kwamen ze en wekten me de sneeuwschuivers, om 7 uur waren alle wegen schoon, geen files geen gedoe, gewoon lege brandschone wegen en doortuffen.

  Wat lastig is voor mij momenteel, ik meen dat echt, dat ik worstel met het onderbuikgevoel “Fol is fol”.

 4. 12

  @Steeph: Nou ik weet het niet, begin na enige tijd toch wat met enige argwaan naar Nederland te kijken. De opgestroopte mouwen, als ex-rotterdammer komt dat beeld naar voren, zijn op dit moment elders.

  Wat je de boel noemt zijn de doorgangswegen ik bedoel meer de wegen die de lokalen (zurich-people) nemen. Gewoon geen probleem zelfs na zo’n onverwacht echt dik sneeuwpakket, opgestroopte mouwen, geen klagen en hopsa..tis geregeld.

  Wellicht, ben niet zo’n schrijver maar praat liever, doe ik een post about der Schweiz, indien gewenst. Kijk wat open naar de dingen en het is mijn idee dat dat ietwat zoek is op Sargasso at this time, Oh afwijkend…killl….sorry.

 5. 15

  In het noorden van het land: meest van de dag droog, wel waterkoud en vrijwel windstil. Moeilijk voor te stellen dat het stormt en sneeuwt in het zuiden.

 6. 16

  @Bismarck: :). Die bergen, als geboren platteland bewoner..ooh..oh..die verte’s etc..begin ik na enige tijd toch wel die hoogtes te waarderen. De wolken zijn beslist mooier in Nederland,maar die bergen..je ziet de sneeuw op en afkruipen en dan dat late rode zonlicht erop, of wolken er net onder..ik weet het niet. Maar, kan er lang over zeuren maar doe dat niet,ik kook, Nederlandse manier van leven staat hoog op de lijst van groei van beschaving ofzo dan..sort of.. know what I mean :))

 7. 19

  ? ingesneeuwd ? Volgens mij heeft Belgie ook een probleem.

  En Larie, je hebt gelijk hoor. Maar dit land heeft deze omstandigheden slechts heel af en toe. Wil je daarvoor al die extra investeringen doen (sneeuwschuivers, iedereen winterbanden, etc…). Dat is hetzelfde als heel zwitserland met airconditioning uitrusten omdat het een paar keer per jaar boven de 35 graden is.

  Overigens zitten we nu boven de 800 kilometer.

 8. 23

  @Steeph: Dat is niet precies wat ik wilde zeggen, slechte schrijver mijn fout. Nederland heeft toch iets van, rule the world, betalen meer per capita dan whatever,hear us, god wat zijn we goed, bijvoorbeeld. Bescheidenheid, mijn motto, ook als het eens onverwacht een beetje sneeuwt to get my drift.

  Ach mijn maag is leeg, ga hem vullem :)

 9. 25

  Nederland valt nog wel mee hoor. In mijn tijd in Schotland stonden stukken snelweg regelmatig blank na een regenbui. En om nou te zeggen dat het daar nooit regent…

 10. 29

  @Steeph 27, is dat echt zo ? Of kom je – diepe gedachte proberend – ergens uit waar je niet wil zijn. Volgens je herinnering? Ben ik altijd benieuwd naar.

 11. 30

  @Bismarck: Hevige valwinden met zeer plaatselijke orkaankracht net boven de Zuid-Alpen. Koude wind valt over de top, razen meer en brengt lokaal nogal wat te weeg.
  Zelf woon ik op 700mtr, nog geen blad bewoog was dat maar zo ik mis dat wel, ritselende blaadjes en Hollandse directheid, ben in een periode van heimwee :(

 12. 31

  @mescaline: echt. de verkoudheid is zo zwaar dat langer dan een minuut echt concentreren er niet bij is. zelfs het lezen van een boek valt me nu zwaar. gedoe.
  het komt dus nergens uit. simpele impulsen volgen (heftige signalen op het nieuws) gaat nog het makkelijkst nu.

 13. 33

  @mescaline: mijn voorkeur gaat uit naar een recept van mijn gewaardeerde ierse collega, een Hotn (hoe je dat ook spelt):
  Kook water. Doe in een beker drie (niet meer, niet minder) kruidnagels. Voeg wat suiker (2 schepjes) of honing toe. Doe er anderhalve borrel whiskEy in. Gooi daarbij het inmiddels kokende water.
  Ga alvast in bed zitten. Sla de Hotn achterover.
  De rest gaat vanzelf :-)))

 14. 36

  @Steeph: Je bent de slice of lemmon vergeten en voor het achterover slaan “Slainte agus Saol agat” zeggen hey anders werkt het niet, Ieren zijn tamelijk bijgelovig ( betekent zoiets als, gezondheid en een lang leven, vrij geinterpreteerd uiteraard:)

 15. 38

  Vergat te zeggen dat, na een korte skype met een Irish ver familielid, de algemene term voor dit beste drankje een hot toddy is en een hot one (hotn) in noord ierland.

  beterschap.

 16. 40

  Langste file was waarschijnlijk Amsterdam Den Bosch: 92 kilometer!!

  Hoewel ik ook wel weet dat er landen zijn waar dit een klein stormpje was, heb voor het eerst even een sneeuwstorm meegemaakt. Wind, sneeuw werkelijk alle kanten op en ontzettend onweer. We zijn slechts twee keer bijna aangereden door imbecielen die met vijftig voorrang nemen terwijl iedereen alle kanten op glibberde en enkele keren bijna door mensen die terug de oprit af kwamen glijden, de kabel viel uit en mijn stoppen sloegen door (nou ja, niet de mijne maar de electra). Gek, nu is het weer doostil, geen zuchtje wind of sneeuw te bekennen..

  Medelijden met iedereen die in de auto kan gaan slapen :(

 17. 42

  Hoewel een grafiek natuurlijk nooit uitdrukking kan geven aan de ontberingen die sommige mensen vanacht hebben moeten mee maken, is het toch een aardige indicatie.
  Naast de hoogte van de piek (meer dan 800 kilometer file) hadden we ook voor het eerste (zover mijn kennis gaat) in dit land bijna 24 uur lang files. Van 6 uur ’s ochtends op vrijdag tot 5 uur vanochtend:
  http://www.xs4all.nl/~steeph/images/vid_bijna24uurfile.gif

  (Bronvermelding (dat schijnt te moeten): http://www.vid.nl)

 18. 43

  Ierland en Schotland waren gisteren ook dichtgesneeuwd, de Britse media berichten ook veel over de scherp stijgende gasprijzen: 1,54 pond/unit tegen 0.50 pond/unit in NL… Er zullen deze winter veel Britten in de kou zitten omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen.