Elders in de wereld laten sommigen zich niet muilkorven

Ismael Bojórquez hoorde dat er een jongeman was neergeschoten in Culiacán, een Mexicaanse stad die geplaagd wordt door drugsgeweld. Het zou gaan om een zoon van een van een hoge cartelbaas. Ter plekke bleek er geen lijk te zijn. Wel bloed. Journalist Bojórquez deed iets wat haast niemand meer durft: hij ging op onderzoek uit en bracht een week later het verhaal. De politie had nog bij het lijk gewacht op het onderzoeksteam, maar een aantal mannen met machinegeweren had het lijk geclaimd en meegenomen. Officieel was er dus niets gebeurd.

Dit verhaal vertelt over een moedig krantje, Riodoce, dat als een van de weinige media in Mexico wel over de narco-terreur durft te schrijven. Hoe houden ze zichzelf in leven?

Over naar Haïti. Dat land telt nog 9000 blauwhelmen, maar waarom eigenlijk? Voor de wederopbouw zijn ze niet nodig. Ondertussen denkt een flink deel van de bevolking dat de blauwhelmen meer kwaad dan goed brengen. Een achtergrondgesprek van The Economist:

Tot slot, China is niet alleen op koopjesjacht in Afrika, maar ook op de drempel van de VS, namelijk de Cariben. De eilanden worden besproeid met kado’s, goedkope leningen en lucratieve contracten. Wat willen ze ervoor terug? Een fotoreportage bij The New York Times.

Tips voor goede blogs en bronnen over het Amerikaanse continent worden gewaardeerd.