Elders: burgers en hun rechten

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

In de aanloop naar de verkiezingen in Algerije, Egypte, Libië en Jordanië lijkt men te worstelen met deze vraag hoe om te gaan met de islamisten: Egypte sluit tal van kandidaten uit van de presidentsverkiezingen, terwijl Libië en Jordanië religieuze partijen bij wet verbieden. In een artikel over de nieuwe islamisten gaat Olivier Roy in op de vraag of islam en democratie samengaan. Voor Roy is dat een overbodig geworden vraag, want ze hebben elkaar nodig om te overleven. In het politiek transformerende Midden-Oosten kunnen de islamisten zich slechts door verkiezing staande houden. Het nieuwe politieke landschap dwingt een nieuwe positionering bij hen af. Tegelijkertijd is de transitie naar democratie niet compleet als mainstream islamistische groeperingen als de Moslim Broederschap en Ennahda geen plek krijgen in het nieuwe bestel.

De Egyptisch-Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy vraagt zich af waarom Arabische maatschappijen vrouwen haten. Dat deed flink wat stof opwaaien en kreeg veel weerwoord, onder meer van Jadaliyya. Ze schetst een somber beeld van de positie van vrouwen in Arabische landen. Geen van die landen komt voor in de top-100 van het Global Gender Gap Report. Ze citeert Hillary Clinton die stelt dat extremisten, in welk land ook, altijd focussen op het beheersen van vrouwen. Volgens Eltahawy komt die behoefte voort uit de gedachte dat zonder die controle vrouwen te dicht in de buurt komen van seksuele onverzadigbaarheid. Terwijl het de mannen zijn die zich niet kunnen beheersen op straat en vrouwen lastig vallen. Ze roept op om dingen bij de naam te noemen en het cultuurrelativisme achter ons te laten. De politieke revoluties zullen niet slagen als er niet ook een revolutie in denken ontstaat.

The Bureau of Investigative Journalism onderzoekt de dood van de 16-jarige Tariq Aziz die vorig jaar omkwam bij een drone-aanval. Volgens de Amerikaanse autoriteiten waren er bij de aanval geen burgers gedood. De zoektocht van de onderzoeksjournalist wijst anders uit. Op het uitstekende blog Informed Comment gaat Juan Cole in op het Amerikaanse gebruik van drones in Pakistan, Iran en Jemen. Dat kan de grootmacht nog wel eens in de staart gaan bijten. Een tijdje terug haalden Iraanse troepen een drone naar beneden, die ze blijkbaar kundig uit elkaar gehaald hebben. De Iraanse autoriteiten pochen dat ze de drones nu kunnen namaken. De Russen en Chinezen zouden ook interesse hebben in de technologie. Hoe lang duurt het nog voordat Hezbollah over drones beschikt? Vervelend detail: drones worden niet opgepikt door radar.

Oproep: We zijn op zoek naar goede blogs over/uit landen die in deze serie behandeld worden, dus het Amerikaanse continent, Afrika, Azië en China, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Europa en geopolitiek. Tips graag in de comments.

Reacties (13)

#1 cerridwen

http://www.qifanabki.com – Goed blog van Elias Muhanna over Libanese politiek (en de arabische wereld in het algemeen). Helaas is hij nu met zijn dissertatie bezig, dus is niet zo productief.

http://www.arabist.net – Issandr el Amrani, schrijft veel over Egypte op dit moment, maar ook over andere delen van de Arabische Wereld.

http://www.joshualandis.com/blog/ – Syria Comment. Bron van nieuws over Syrië.

http://www.enduringamerica.com – zitten bovenop de laatste ontwikkelingen in het Midden Oosten, inclusief Iran en Turkije. Veel aandacht voor wat er via sociale netwerken verspreid wordt.

  • Volgende discussie
#2 Glauke

Critical Muslims door Carool Kersten (van King’s College) http://caroolkersten.blogspot.co.uk/

Voor de eerlijkheid: hij is ook familie van me. En ik heb dus wel eens koffie met hem gedronken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Likoed Nederland

Islam en democratie gaan samen?

“Elke vorm van islamisme wil de sharia, in plaats van de grondwet”.
Nadia Ait Zai, vrouwenrechtenactiviste en hoogleraar aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit van Algiers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Johanna - Reactie op #3

Doe eens een linkje naar het oorspronkelijke citaat van Nadia Ait Zai?

  • Volgende reactie op #3
#3.2 pedro - Reactie op #3

Sinds wanneer zijn islam en islamisme identiek? Het islamisme is een politieke ideologie. De islam is een godsdienst. Niet iedere islamiet is een islamist. Het citaat van Nadia Ait Zai (of het echt een citaat van haar is, doet niet eens ter zake) is geen antwoord op de vraag, die je er boven stelde. Het is hetzelfde als zeggen, dat elke jood de Palestijnen uit wil roeien, omdat enkele joden dat een goed idee vinden. Beide ideeën zijn even belachelijk.

  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.3 Likoed Nederland - Reactie op #3.2

Er is inderdaad een verschil tussen islam en islamisme (moslimfundamentalisme).

Maar de praktijk is wel dat 65% van de Egyptenaren op een moslimfundamentalistische partij heeft gestemd, dus het verschil blijkt niet zo relevant.

#3.4 Harm - Reactie op #3.3

En aangezien in Israel de zionisten in grote meerderheid aan de macht zijn, is er dus ook geen enkel bezwaar tegen,

om de joden overal de schuld van te geven.

#3.5 Johanna - Reactie op #3

Toch moeten islamisten een kans krijgen als ze de verkiezingen winnen, zegt de Egyptische Esraa Abdel Fattah. Abdel Fattah riep al in 2008 op tot protest via Facebook en werd daarvoor gearresteerd. De activiste is een belangrijke woordvoerster van de Egyptische jongerenbeweging.

Ze is tevreden met het verloop van de verkiezingen in Tunesië, ook al won de conservatief-islamitische partij Ennahda. “Het gaat er niet om wie er wint, het gaat er om hoe je wint. Als we vrije verkiezingen hebben en we verliezen, dan kunnen we nog altijd de volgende winnen. Als de verkiezingen niet vrij zijn, kunnen we nooit winnen.”

Abdel Fattah hoopt op een Egyptische president die niet uit het leger of uit een religieuze beweging komt en die de grondwet zal aanpassen.
Bron: DeWereldMorgen.be

Dit in reactie op @003

  • Vorige reactie op #3
#3.6 Likoed Nederland - Reactie op #3.5

Hoe dom kun je zijn. Als moslimfundamentalisten de verkiezingen een keer hebben gewonnen, geven ze de macht nooit meer uit handen. Daarvoor zijn het nou juist antidemocraten. Zie de voorbeelden Iran en Hamas.

#3.7 gronk - Reactie op #3.6

Dat gaat anders ook prima op met kolonisten in Israel. Is d’r ooit al eens een serieus begin gemaakt met het structureel ontmantelen van illegaal gebouwde joodse nederzettingen?

  • Volgende reactie op #3.6
#3.8 L.Brusselman - Reactie op #3.6

Zoals gebruikelijk wordt er niet ingegaan op argumenten door Lik.
Alleen framing is belangrijk voor ze,niet de discussie.

  • Vorige reactie op #3.6