Eicellen en sperma uit stamcellen

sporenloosWetenschappers zijn er in geslaagd om sperma- en eicellen uit stamcellen te ontwikkelen. In theorie zijn er dus geen man én vrouw meer nodig voor het creëren van een nieuw leven. In een artikel in de Daily Mail wordt genoemd dat mensen die onvruchtbaar zijn geworden door chemotherapie of vrouwen die voorbij hun menopauze zijn op deze wijze nog kinderen kunnen krijgen. Maar als burger van ooit het meest sociaal vooruitstrevende land ter wereld denk ik ook direct aan de mogelijkheid voor homo-echtparen om nu zonder tussenkomst van een externe zaaddonor of ‘eicel donerende draagmoeder’ kinderen te krijgen die een echte mix zijn van hun beide genen? Niet gehinderd door enige kennis van genetica voeg ik daar direct de mogelijkheid aan toe om vanuit je eigen stamcellen sperma én eicellen te creëren. Een kind van jezelf, voor 21ste eeuwse BOM-moeders en solistische zelfkickers!

De eventuele ethische bezwaren mag u aandragen. Maar televisiemakers verkneukelen zich nu al op bizarre uitzendingen van Spoorloos in 2030: “Gaat u even zitten… u bent afkomstig uit het beenmerg van uw vader en oom Hans omdat ze altijd al een jonger broertje hadden willen hebben”.

 1. 1

  Ethisch schmetisch, maar een biologisch bezwaar is er wel, als je uit jezelf een eicel en sperma haalt voor een kind. We hebben toch ook neef-nicht huwelijken verboden vanwege de gevolgen van verwantschap? Dit zou zo’n beetje overeenkomen met broer en zus samen kinderen laten krijgen.

 2. 7

  komen we niet op het punt waar de techniek problemen kan oplossen die er niet zijn? of zijn we daar al lang voorbij? moeten we niet naar een wetenschap die erge kwalen oplost en bij overige zaken de mensen leert te accepteren dat het leven is zoals het is? of ben ik nu heel CDA aan het redeneren?

 3. 10

  ”In theorie zijn er dus geen man én vrouw meer nodig voor het creëren van een nieuw leven.”

  En die bevruchte eicel die groeit uit zichzelf uit tot een mens neem ik aan? En die DNA codes, die bouwen we zelf ook wel eventjes?

  Klok+klepel

 4. 11

  @10: Er staat “én”, niet “noch”. Dat DNA kan, zo is de premisse van het artikel tenminste, ook van vrouw + vrouw of man + man afkomstig zijn (en in dat eerste geval is er ook meteen een overschot aan baarmoeders voor wat betreft je eerste bezwaar).

  (en ja, sperma uit vrouwen maken lijkt een probleem op te leveren wat betreft Y chromosoom, maar men sluit het schijnbaar niet uit. Zie gelinkt artikel.)

 5. 12

  Ach, dan naai je er later toch gewoon een piemelwaus aan, pomp je het vol met hormonen, noem je het Dick Johnson en klaar is kees (of nouja; Dick dan).

 6. 13

  Flikker op, Gast…

  Ik heb zelf 1,5 jaar geleden kanker gekregen, waardoor het niet meer mogelijk is op een reguliere manier kinderen te verwekken. Dergelijke mogelijkheden juich ik derhalve luidkeels toe.

  Wie ben jij om bovenstaande flut-argumenten aan te voeren? Laten we in Godsnaam blij zijn dat de wetenschap vooruitstrevend te werk gaat in de oplossing van onschuldige infertiliteit..

  Groet,

  Dirk