Ehsan Jami praat met Rutte

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Ehsan JamiProbeert de VVD een nieuwe Ayaan binnen te halen? Rutte had gisteren namelijk een “plezierig” gesprek met Jami. Het zat er natuurlijk al aan te komen; afgelopen weekend noemde Rutte de omgang van de PvdA met Jami “ronduit beschamend“.

Nu dus een gesprek. Waar zouden ze het over gehad hebben? Over hoe erg hij het allemaal niet vond voor Jami? Dat hij hem 100% steunt? En dat er nog altijd een plekje vrij is voor een recalcitrante ex-moslim nadat Ayaan Hirsi Ali door partijgenoot Verdonk weg was gejaagd?

Zou dit een goede stap van de VVD op de transfermarkt zijn of koopt de VVD dan een op scherp staande bom?

Reacties (17)

#1 knut

Ik denk dat t tijd wordt om de foto´s bovenaan de site te updaten.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Ja, inderdaad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Roy

Ik denk dat het slim is van de VVD. De boodschap van Jami (ergens in de communcatie verworden tot een grote anti-islam-rant) is volgens mij wel populair onder veel Nederlanders.

De PvdA is te laks of te bescheten om überhaupt een mening te hebben over de boodschap van Jami, waardoor Wilders het debat tot nu toe gekaapt heeft en de VVD Jami straks kan inlijven als hoeder van de vrije meningsuiting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arnoud

@ 3: als de VVD slim is, gaan ze eerst nog even kijken of alles goed is gegaan met het asielverhaal van hem en zijn ouders toen hij als 9-jarige het land binnenkwam. ;-)

Ben benieuwd of hij zelf nog lang voor de PvdA in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg blijft zitten. Hij staat vooralsnog vrolijk op de site.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Roy

@4: straks blijkt die kerel volgens het Iraanse familierecht heel anders te heten…

Ik denk trouwens dat hij nog wel bij de PvdA blijft, omdat prominent PvdA-lid Jos de Beus zich onlangs heeft aangesloten bij dat afvalligemoslimsgroepje heeft aangesloten.

Hoe dan ook, ik denk dat Jami niet goed zit bij de PvdA (niet durvende kiezen tussen Scylla en Charybdis), maar ook niet bij de opportunistische VVD.

Verder waren we het er al over eens dat Jami geen briljant essayist is, dus misschien kan hij nog aansluiting vinden bij Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Teun

Wéér niet handig van Bos. Sterker nog: een gemiste kans. Ik begin ook zo langzamer hand te geloven dat hij stiekem echt een slappe lul is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Roy

@6: het is in ieder geval niet iemand die de lijnen uitzet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Scientist of the Invisible

Na Verdonk, Hirshi Ali en Wilders haalt de VVD weer een ijdeltuit in huis die zichzelf heel graag op tv ziet (Collega ex-moslims: “We zouden in de beginfase drie interviews geven, maar voor ik het wist had hij er dertig gedaan.”) Hebben ze daar niet genoeg van?

Wel een mooi staaltje framing dat Bos wordt weggezet als slapjanus, terwijl hij eigenlijk keurig vasthoudt aan de lijn van de PvdA (die tot voor kort ook de lijn van de VVD was, zie daarvoor de column van Elsbeth Etty in NRC waarin ze laat zien dat Zalm precies hetzelfde gezegd heeft over Hirshi Ali – we staan achter de vrijheid van (on)geloof, maar hebben als partij geen mening over theologische zaken – als Bos nu over Jami.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Abhorsen

Nu maar hopen voor hem dat:
1) Hij zijn naam juist heeft opgegeven ooit.
2) Verdonk niet nog een offerschaap nodig heeft voor haar eigen politieke gewin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Teun

@8 Hoezo Bos framen? hij is degene die niets van zich laat horen op het moment dat er tweespalt in zn partij dreigt en er een van zijn partijgenoten om zn politieke activiteiten klappen krijgt.

Je Etty quote is erg mooi, maar het ontslaat hem er nog niet van om iets dergelijks te zeggen:

“Hoe geloof beleden wordt, is niet aan de politiek om te bepalen. Maar ook de PvdA staat een open samenleving voor. Daarom zou het goed zijn als mensen niet door hun omgeving gedwongen worden om de leer van een bepaalde religie te volgen. Ehsan’s doel staan wij dan ook zeker voor ogen, maar zijn middelen, nl. een directe aanval op het geloof zelf, zien wij geen heil in. Kortom: iedereen mag geloven wat hij wil, maar men moet wel respecteren dat niet iedereen datzelfde gelooft, ook als het familie of vrienden betreft of mensen die tot andere inzichten komen. En kritiek mag nooit leiden tot geweld.”

Mag ik even vangen? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Adriaan Pek

Wie weet er eigenlijk hoeveel moslims er zijn in Nederland? We weten dat er 1500 in de gaten worden gehouden door de AIVD, dat er een paar honderd duizend zijn die nog nooit een koran hebben ingekeken, kleine kinderen tellen ook al niet mee… wat blijft er dan eigenlijk over? Misschien is die ene afvallige wel teveel van het goede en doen ze daarom zo moeilijk….
Allah heeft het allemaal niet meer in de hand, dat is wel duidelijk. Dat Jami van zijn geloof afgevallen is, is zijn volste recht, dat hij daar kond van doet eveneens. Dat hij daarover aangevallen wordt is een onderstreping van het feit dat moslims niet weten wat godsdienstvrijheid is. Dat hij hierin niet vol ondersteund wordt door de PvdA(fgang) is een schande. Daar tellen de zieltjes meer dan de principes. Dat Jami onhandig formuleert is jammer, maar geen reden hem nu in de kou te laten staan, integendeel. Wellicht dat Bos droomt van eenderde aanhang onder de islamitische allochtonen, maar dat genoegen heeft D’66 al. Moge de PvdA met vlag en wimpel ten ondergaan, een modderschuit waardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Teun

@11 De enige aanval die Jami tot nu toe te verduren gehad heeft, is een paar klappen van een paar nut-cases. Verder krijgt hij vooral veel “podium” en wordt hij eerder doodgeknuffeld dan dat hij in de kou staat.

Wat je verder als aanvallen zou kunnen bestempelen, is vooral kritiek uit eigen gelederen (Berrada, Bahara) op zijn blinde gefocusheid en hardheid, niet op zijn doel. Daar heeft de PvdA het ook zo moeilijk mee, volgens mij.

Dat jij de PvdA graag ten onder ziet gaan, is leuk voor je, maar verder een poep-argument in deze discussie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Scientist of the Invisible

@Prometeus, 10:
Dat is ongeveer wat Bos gezegd heeft! Lees maar:

?We zijn de enige partij die in beginsel- en verkiezingsprogramma ondubbelzinnig stelling neemt voor het recht om uit het geloof te treden, ook als dat de islam is. Wij zijn de enige partij met heel prominente moslimpolitici die stelling neemt voor een tolerante en liberale islam. Dus er kan geen twijfel zijn waar de PvdA op dit punt staat.?
[…]
?Hij heeft het volste recht om die uitspraken te doen. En als hij beveiliging nodig heeft, moet hij die krijgen. Maar als de vraag is, moet je kwetsende uitspraken doen over Mohammed om geloofsafval te bepleiten, dan zeg ik nee.?

De komt allemaal rechtstreeks uit het Volkskrant-interview waarin Bos volgens de Leon Likud-club Jami zou hebben ‘laten vallen’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Teun

@13 Damn, daar gaat mn solicitatie naar een positie als spindoctor.

Maar Bos moet wel doorhebben dat een lousy VK-interviewtje de boel niet gaat redden als Ellian keihard aan het spinnen is met Nova-optredens, ingezonden brieven en collumns.

Dit is zijn kans om keihard duidelijk te maken waar de PvdA voor staat. Dat laat’ie liggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Troebel

Mooi probleem: probeer een door jou gerespecteerde intellectueel te vinden die communiceert met deWinter/Ellian (de Leon Likud-club).
Je zult niemand vinden. Hoe zou dat nu toch komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Caoran

@13 verrek en dat de 10e al. Nu lees ik t voor t eerst. Bos doet wel inhoudelijk mee maar krijgt t niet mainstream. Toch maar Pronk nemen dan.

 • Vorige discussie