Ehsan Jami vs Mohammed: de fall-out

Beeld uit de film

De Nederlandse regering maakt zich behoorlijk zorgen over de film van Ehsan Jami. Moslimwoede wereldwijd dient immers beteugeld te worden. Maar is er eigenlijk wel woede, of reageren moslims elders met evenveel schouderophalen als in Nederland?

Eerst maar eens de Indonesische kranten. Kompas, Tempo, Fajar, Sinar Harapan, Harian Aceh, enzovoort: nul hits. Alleen de engelstalige Jakarta Post noemt hem kort, in een relativerend opiniestuk over Fitna.

Maleisië dan? Niets. Bangladesh slaan we over, daar zijn ze te druk met de verkiezingen van eind deze maand. Engelstalige kranten in Pakistan: nope. Iran dan, Ehsans voorvaderland en erkend hardliner hotspot. Helaas, noch het staatspersbureau Irna, noch de Tehran Times maken melding van hem. Zelfs Onze Man voelt geen aandrang er iets over te schrijven.

Er zijn teveel Arabische kranten om ze per land door te spitten en de meeste zijn sowieso in een voor westerlingen ontoegankelijk schrift, maar als Ehsan Jami een issue was, zouden de engelstalige secties het wel oppikken. Dat doen ze niet. Ook Al Jazeerah zegt: no results found. Door naar Turkije. Hürriyet: nee. Milliyet: nee. Sabah: nee. Zaman: nee.

Is er dan echt geen enkele boze moslim te vinden? O wacht, jawel, in Azerbeidzjan, of all places. Althans, soort van boos. Waarvan akte.

 1. 3

  Dat het nu nog niet in de kranten staat, vind ik niet zo vreemd. Volgens mij ging er met de cartoonrel ook een aantal weken/maanden overheen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het ooit gaat gebeuren…

 2. 4

  Zodra 1 of andere ayatollah of ander geestelijk leider het heeft geanalyseerd en naar buiten brengt zijn de poppen aan het dansen/branden.

 3. 7

  Wilders’ filmpje is ook geanalyseerd, en toen gebeurde er ook niets. Is dit filmpje potentieel gevaarlijker?

  Of zijn er in het midden-oosten momenteel gewoon geen bliksemafleiders voor binnenlandse problemen nodig?

 4. 10

  Na alle voor het filmpje gemaakte reclame is het toch een behoorlijk teleurstellend resultaat als er nauwelijks ongeletterde, boze en vlaggen verbrandende moslims te vinden zijn, daartoe opgeroepen door ultrarechtse fundamentalistische imams.

 5. 11

  @10: Misschien een teken aan de wand dat in Nederland de overgrote meerderheid van de Moslims ongeveer net als Jami tegen Mohammed en de Koran aankijkt?

 6. 13

  @12: Jeetje. Bedoel je dat de andere moslims nog niet van de film gehoord hebben, of wil je benadrukken, dat het maar om een paar moslims gaat?