Egyptische blogger achter de tralies

freekareem.jpgEen week nadat de de Bahreinse blogger Mahmood door de autoriteiten unblocked werd zit alweer de volgende arabische blogger in de penarie. De 22-jarige Abdel Karim Nabil Suleiman (blog) werd maandag opgepakt en voor tenminste vier dagen ondervraging in een politiecel vastgezet in Alexandrië, Egypte. Cynisch genoeg gebeurde dit op de dag dat Reporters Zonder Grenzen een lijst van 13 landen publiceerde met “Vijanden van het Internet”, waaronder Egypte. Suleiman (alias Kareem) had kritiek geuit op de universiteit van al-Azhar, de belangrijkste islamitische onderwijsinstelling in de regio. Hij werd van deze universiteit gegooit vanwege zijn schrijfsels op het wereldwijde web, Suleiman reageerde: “Jullie zijn voorbestemd om in de vuilnisbak van de geschiedenis te belanden, waar jullie niemand zullen vinden die voor je treurt. Jullie regime zal eindigen net als dat van anderen.” Daarop diende de universiteit van al-Azhar een klacht in bij de openbare aanklager. (IPS). Suleiman is niet onbekend met de politiecel want vorig jaar werd hij ook al twaalf dagen vastgezet omdat hij het had gewaagd het op te nemen voor de Koptische minderheid in Egypte die volgens hem systematisch onderdrukt wordt. De website Free Kareem is dus maar weer uit de mottenballen gehaald.

Lezersvraag >> Democracy in the Middle East is on a roll?
(a) jazeker (b) voor geen meter (c) geduld geduld..

 1. 2

  (c) ik ben positief ingesteld. Al heeft dit minder met democratie te maken als met persoonlijke vrijheden. In de VS kan je ook door dingen te publiceren in de cel komen.

 2. 3

  (c), geduld is een schone zaak. Dat dit ueberhaupt al bekend is, is alweer een stap in de goede richting, in tegenstelling tot spoorloos van de aardbodem verdwijnen. Bedenk ook dat Egypte nogal wat extremisten huisvest die wel graag met bommen smijten, dat ze dan om die onder de duim te kunnen houden iedereen over één kam scheren is een gebrek aan hypocrisie waar ze in guantanamo nog een puntje aan kunnen zuigen. Logische(?) conclusie: Egypte is democratischer dan de VS. :)

 3. 4

  @2&3 Ik geloof er niks van. Een goede dosis “eigen clan eerst” in combinatie met die enorme berg zwart goud waar ze bovenop zitten, zal er niet snel voor zorgen dat de machthebbers iets van de macht af zullen staan. Lees Luyendijk maar eens.

  Bush mag dan wel roepen “I want democracy in the Middle East”, maar zijn definitie van democratie heeft weinig met vrijheid te maken en vooralsnog hebben alleen de landen waar despoten niet naar zijn wil willen buigen, het predicaat “ondemocratisch” gekregen. En vooralsnog hobbelt de rest van de (westerse) wereld daar nog achteraan. Wishful thinking dus.

 4. 6

  @5 Er zijn er wel meer die het daar niet mee eens zijn: ooit van het Moslim Broederschap gehoord?

  OK: tikkeltje fundamentalistisch, maar dat is nu eenmaal de arabische manier van een “power to the people”-houding hebben, tegenwoordig. Bovendien hebben we die twee kwaden (tirannen en moslim fundamentalisten) ook maar aan onszelf te danken.