Een zomer zonder omroepbaasjes

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

zomer tvDe Hilversumse zomer is eind april begonnen, en zal duren tot begin september. Dat is een langere komkommertijd dan ooit tevoren: ongeveer 18 weken vol herhalingen en herhalingen en herhalingen. En dat terwijl er in de zomertijd niet eens zoveel minder kijkers zijn.

RTL komt nog met een enkel nieuw programma, maar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan zich dat niet eens veroorloven. Dat zegt de raad van bestuur vandaag in de NRC.

Citaat:
?De pot is leeg?, zei Cees Vis, financiële man in de raad van bestuur, gisteren. Het extra budget van 50 miljoen euro dat het kabinet dit jaar aan de publieke omroepen geeft, is volgens Hilversum net voldoende om het hoofd boven water te houden.?

Blijkbaar is er bij de NPO ook geen geld voor een communicatieadviseur.

Want wat lazen we een weekje geleden in de Telegraaf? In het hijgerige jargon van de krant van wakker Nederland luidt het: De omroepen smijten met onze belastingcenten. Het wordt alleen niet aan (zomer)programma?s besteed, maar aan salarissen en bonussen.

Dus vanwege het loonzakje van VARA?s ?presentator 4? (vermoedelijk Matthijs van Nieuwkerk, verdient 333.325 euro per jaar) moeten we het deze maanden stellen met een fluttalkshow vol B-gasten. Om het ontslag van Julius Minnaar bij de TROS te financieren (een vergoeding van ongeveer 206.000 euro) zitten we opgescheept met eeuwenoude Krimi?s. En om Jack van Gelder voor 299.600 euro over voetbal te laten lullen, zullen we vanaf 21 juli vintage TopPop-opnames voorgeschoteld krijgen ? op zich geen straf, maar erg orgineel is het niet.

?We gaan nog net niet dicht?, grapt NPO-voorzitter Harm Bruins Slot tegen de pers. En eigenlijk is dat best jammer? Sluit de tent maar eens 20 weken. En laat een stel jonge – dus goedkope – honden een zomer lang hun gang gaan, zonder de overhead van netmanagers, omroepbaasjes en overgewaardeerde presentatoren. Voor maar een fractie van die 50 miljoen. Je zou zelfs kunnen denken aan een reclameloze zomer op 1, 2 en 3.

Reacties (5)

#1 Troebel

Waarom beperkt men zich inhoudelijk niet tot twee netten, met net zoveel reclame als bij de publieke Belg en de BBC. De sport- en BNprogramma’s laat men aan RTL/SBS/10 en consorten. Tegelijkertijd dumpen ze al die onafgebroken kletsprogramma’s waarbij iedereen z’n zielige verhaal of druistige mening kwijt kan. Nieuws, cultuur en docu’s van enig niveau, (gewoon kopen bij de Belg, Duitser, Fransman, Brit en Amerikaan naast wat kanjers als Tegenlicht al doen) worden over de hele avond geprogrammeerd en niet uitsluitend op tijden dat je bij de commercielen alleen nog telsell en eenzame ruksex kunt bewonderen. En de kinderprogramma’s handhaven, maar niet onderbroken door reclame. Het derde net mag dan ruimhartig faciliteiten bieden aan alle religies.

  • Volgende discussie
#2 Kalief

Waarom beperkt men zich […] niet

De omroep krijgt een vast bedrag ongeacht wat ze presteren. Als je ze minder laat doen wordt het niet beter, je krijgt hooguit minder rotzooi.

POLL – waarom kijk je nog tv?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

@2: Ik kijk geen tv, behalve als er eens een goede film is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Troebel

Het geld wat ze nu besteden aan sport kan naar afvloeiingsregelingen, al die omroepen fuseren, hun bizar betaalde directie/voorzitters mogen (na ontslag)tegen een vet uurloon nog wat jaren redekavelen over cultuur, media, zuilen, verantwoordelijkheid en wat ze allemaal maar fijn vinden.
Alle zendtijd voor twee netten wordt door één roostermaker ingevuld.
Ik kijk weinig, en alsdan laat, zappend en(krant)lezend val ik er bij in slaap.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jan

Gelukkig heb ik nog een serie Carnivale, 2 seizoenen Deadwood, veel films, de hele serie Bottom, een paar DVD’s Swiebertje, Michael Palin-reizen, La linea Verde, een paar afleveringen Don Matteo, Blackadder. Kortom, dat red ik niet voor het nieuwe seizoen begint.

  • Vorige discussie