De Afro-omroep heeft bijna 50.000 leden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Franklin AsajasVanavond om 20:00 tijdens het Mediadebat stellen een paar van de omroepen die toegang willen krijgen tot het Nederlandse omroepbestel zich voor in pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het debat is live te volgen hier op Sargasso.

Vanmiddag sprak ik met Franklin Esajas, algemeen directeur van Afro-omroep Samenwerking Media Entertainment (SME). De lokale omroep wil net als vijf jaar geleden toegang krijgen tot de Nederlandse publieke televisie en radio. Daar hebben ze 50.000 leden voor nodig. Bij hun eerste poging bleven ze steken rond de 5.000 leden, nu hebben ze er al rond de 40.000.

Hoeveel leden hebben jullie nu precies?

“De teller staat op 41.000. Maar het ledenbestand is vervuild, met mensen die hun kaart niet volledig hebben ingevuld of een verkeerd bankrekeningnummer hebben opgegeven. De vorige keer dachten we dat we 6.000 leden hadden. Uiteindelijk bleven er maar 4200 over. Daarom willen we nu voor de zekerheid voor 1 april nog 11.000 leden erbij.”

Hoe komt het dat jullie nu zoveel leden hebben vergeleken met 5 jaar geleden?

“We zijn niet gisteren begonnen, zoals bijvoorbeeld PowNed van Geenstijl. We zijn hier al vijf jaar mee bezig. Bovendien is er steeds meer behoefte aan een zwarte omroep.”

Wat vind je er van dat Wakker Nederland van De Telegraaf in een paar weken 50.000 leden heeft geworven?

“Ik wil ze om te beginnen feliciteren. Ze hebben dezelfde doelstellingen als wij. Ze vinden ook dat het huidige media-aanbod te beperkt is. Het is dus happy voor hun, maar ik vraag me wel af of de strijd helemaal eerlijk is. Zij hebben een commerciële organisatie achter zich en dus veel middelen. Wij zijn echt een publieke omroep. We hebben weinig geld.”

Jullie zenden nu uit via lokale omroepen in Amsterdam en Rotterdam. Waar halen jullie het geld vandaan om dat te doen?

“We krijgen geen directe subsidie. We hebben de inkomsten van onze leden. De contributie is verlaagd tot 6 euro, bijna het wettelijke minimum. Verder verdienen we geld met commerciële opdrachten. Er werken 12 mensen bij SME in het kader van een reïntegratietraject. Verder werken we veel met vrijwilligers. Ons team bestaat uit 39 mensen.”

Wat gaan jullie doen met de 6 a 7 miljoen euro subsidie die jullie krijgen als SME toegelaten wordt tot het omroepbestel?

“We gaan ongeveer dezelfde programma’s maken als we nu doen, maar dan beter. Met het geld kan ik expertise inhuren uit Hilversum bijvoorbeeld.”

Wat doen jullie anders dan de NPS?

“De NPS is een witte omroep die programma’s maakt over zwarte mensen. Ze staan daarmee in een lange traditie. SME laat de wereld van Surinamers, Antillianen en Afrikanen zien vanuit een zwart perspectief. Wij komen op plekken waar de huidige media nooit komen. Of alleen als er stront aan de knikker is.”

Wat voor plekken?

“Kom je uit Amsterdam? Ooit gehoord van het Kwakoe podium? Een belangrijke plek voor de zwarte gemeenschap. Binnenkort komt de band Naks Kaseko Loco naar Nederland. Dat zegt jou niks, maar de Surinaamse gemeenschap gaat helemaal uit zijn dak. Dat zijn de gaten die de witte media achterlaat. Die gaan wij vullen.”

Gaan jullie alleen programma’s maken voor jullie doelgroep?

“We maken programma’s voor alle Nederlanders. Ik zie Nederland als een grote lappendeken. Het Kwakoe podium is ook een stukje Nederland. Het is belangrijk dat alle Nederlanders dat stukje te zien krijgen. Onze programma’s worden nu uitgezonden in Amsterdam en Rotterdam. Daar komen mensen wel in contact met de zwarte gemeenschap. In de rest van Nederland ligt dat heel anders.”

Om dat te bereiken moeten jullie nog 11.000 leden werven. Hoe gaan jullie dat doen?

“We gaan de straat op. We gaan de zwarte mensen aanspreken op de plekken waar de zwarte mensen zijn. Wij kennen die plekken.”

Gaat het lukken?

“Absoluut”

Reacties (10)

#1 Bullie

Wageffe, is dit voor Poenani Split?

 • Volgende discussie
#2 Robert Buzink

Ik heb de foto vervangen door een stil uit de video die ik van het interview gemaakt heb.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn ter Haar

Er wonen ongeveer 300.000 Surinamers en 130.000 Antillianen in Nederland, als mijn snelle Google correct is. Ze moeten wel een heel groot percentage tot lidmaatschap overhalen om het te halen. Zelfs als die 50.000 lukt, dan wordt het doorgroeien dat verplicht is voor een vaste plek een probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Robert Buzink

Esajas zelf heeft het over een doelgroep van 1,5 miljoen mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hemaworstje

*martijn
210.000 daarvan wonen in de 4 grote steden.

We gaan de zwarte mensen aanspreken op de plekken waar de zwarte mensen zijn.
Wij kennen die plekken.”

Respect.
publieke omroep, landelijke dekking, landelijke behoeftes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 superjan

ik gun het die gasten uiteraard. toch blijft het een raar verhaal als je zwarten door blanken vervangt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rina

Eindelijk, respect voor deze omroep !
Het word tijd, dat zwarte mensen witte mensen zullen vervangen is toch terecht ?
Zwarte mensen kunnen toch het beste zelf vertellen wie ze zijn en niet dat het altijd maar door de witte mensen gedaan moet worden !
Change the roles !
Keep it up SME, we moeten het halen !!!!!!!!!!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Naam Willem

als witman samenwoonend met een surinaamse dame wil ik ook gedateerd nieuws uit mijn tweede thuisland (switi sranang) horen en ZIEN. Ik wens daarom SME veel succes. PS ik ben al lid

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mieke

Als witvrouw:) ben ik het helemaal met Willem hierboven eens, het wordt tijd dat Afro’s over Afro’s praten en uitzenden en gewoon ook hun ding kunnen doen op de Nederlandse landelijke zenders, ik bedoel, als Max,NPS,NMO en ga zo maar door, dit mogen dan is het toch al lang tijd voor AFRO in plaats van Avro :)
Kom op allemaal lid worden, voor die 6 armzalige euro’s hoef je het toch niet te laten. http://www.sme-omroep.nl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kalief

Want in een zwart weerbericht wordt meer zon voorspeld?

 • Vorige discussie