Een tsunami van Vikingen

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Hieronder een stuk van Vandyke dat hij ons via de mail toezond.

Vorige week bekeken we de claim van de Daily Telegraph dat in Europa, en in Nederland in het bijzonder, de bevolking in 2050 voor 20% uit moslims zou bestaan. In dat stuk werd als illustratie van die islamisering aangedragen dat Mohammed in Brussel al de meest gegeven naam is:

“In Brussels, the top seven baby boys’ names recently were Mohamed, Adam, Rayan, Ayoub, Mehdi, Amine and Hamza.”

Dit was, onder andere, aanleiding voor de PVV om kamervragen te stellen:

“(?) Kunt u aangeven wat de top 7 van namen die aan baby?s gegeven worden is in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en in heel Nederland?”

Inmiddels weten we het: Mohammed (in al zijn varianten) staat op nummer één in de grote steden. Onder andere Elsevier berichtte daarover, maar noemt geen aantallen. Ook zou Mohammed in de landelijke top twintig staan als de verschillende spellingen van de naam bij elkaar geteld zouden worden.

Een interessant gegeven, en laten we nu eens gaan kijken in hoeverre de naamgeving kan worden gezien als ‘islamisering’ van Nederland. Op naar de site van de SVB dus, et voilá: binnen twee minuten had ik een lijst met namen te pakken, maar geen Mohammeds. Dat is natuurlijk wat te makkelijk gedacht, dus zocht ik nog wat verder. Onderaan de pagina staat een link naar alle kindernamen uit 2008 en hier is de lijst voor jongens te vinden:

Een hele waslijst, maar toen ik die lijst naar Excel had gekopieerd viel ik bijna van mijn stoel: 11.873 verschillende voornamen over 2008 voor jongens! Wat een aantal.

Volgens het CBS zijn er 184.634 kinderen geboren in 2008 en daarvan zijn er 94.838 jongetjes. Dat betekent dat een naam jaarlijks gemiddeld nog geen acht keer – 7,98x om precies te zijn – voorkomt. Populairdere namen komen dan al snel in de top van de lijst zou je dan zeggen. Dat klopt, want als we kijken de populairste namen uit 2008 dan zie je bijvoorbeeld Sam op nummer 20 staan. Sam komt volgens de grote lijst 505 keer voor. Dat is echter maar 0,53% van alle in 2008 gegeven jongensnamen. Zelfs nummer 1, Daan, komt maar 911 keer voor. En dat is met 0,96% zelfs nog minder dan 1%. Ook als je alleen het percentage neemt van de jongetjes van autochtone moeders dan kom je voor Daan maar op 1,3%.

Nederlanders houden er dus van om kinderen aparte namen te geven. Vroeger, toen ik nog klein was, heel lang geleden, heetten de meeste kinderen Jan, Piet, Klaas, Henk, Hans, Wim en dergelijke. Vorig jaar werden er nog maar 16 Hansen geboren. Hans sterft uit.

En dan nu de hamvraag: Hoeveel Mohammeds zijn er nu eigenlijk? Uit de lijst van namen uit 2008 van de SVB haal ik het volgende:

positie naam aantal
50 Mohamed 305
71 Mohammed 226
111 Muhammed 127
190 Mohammad 41
207 Muhammad 24
219 Muhammet 12
228 Mohamad 3
229 Mohammed-Amin 2
229 Muhamed 2
230 Muhamet 1
230 Mohad 1
230 Mohamadi 1
230 Mohamed-Amin 1
230 Mohamed-Yassin 1
230 Mohammedabrahem 1
230 Mohammed-Ali 1
230 Mohammed-Amien 1

Ik tel zeventien varianten van Mohammed. Mohamed met 305 keer op plaats 50, Mohammed met 226 keer op 71 en Muhammed met 127 keer op plaats 111 vormen daarvan het leeuwendeel.

De vermoedelijke oorzaken van de verschillende spellingen zijn waarschijnlijk de vertaalslag van het Arabisch naar het Nederlands en van geografische aard. Vergelijk het maar met Johann en Johan.

Als je alle varianten optelt dan kom je 740 Mohammed’s over heel 2008 tegen. Dat is 0,78% van het totaal aantal jongetjes. Reden genoeg lijkt mij om de zandzakken alvast te gaan vullen, want met die 740 keer zou ‘Mohammed’ op de 9e plaats komen, precies tussen Ruben (742) en Lars (738) in. Lars? Tsunami van Vikingen??? Sven en Finn staan ook al in de top 20.

Aangezien er ? volgens mijn eigen berekening – ongeveer 16.600 kinderen met islamitische ouders zijn geboren in 2008, waarvan dan 8500 jongetjes, wordt de naam Mohammed, in welke variant dan ook, aan 8,67% van de kinderen van moslims gegeven. Ruim zes keer vaker dan de Nederlandse nummer 1, het zeer hollandse Daan. En een percentage dat aan het afnemen is, want ook moslims worden creatiever met namen. Dat wijst op een breuk met het traditionele verleden.

Combineer dit met het bestaan van ‘verplichte’ namenlijsten voor Marokkaanse ouders, die veel minder namen bevatten en de conclusie lijkt me duidelijk. Het percentage allochtonen met de naam Mohammed – of welke islamitische naam dan ook – zegt erg weinig over de mate van islamisering. Als allochtone ouders net zo creatief zouden zijn met namen als autochtonen, dan zou waarschijnlijk geen enkele islamitische naam in de top 10 voorkomen.

Bijlage: Berekeningen percentages mohammed (.xls).

 1. 4

  3 Heb je natuurlijk gelijk in, maar op
  als je in de ‘kleine SVB-lijst’ klikt op Daan dan lees je oa het volgende:
  De afkorting Daan, van de naam Daniël, is typisch Nederlands. In andere talen en landen is deze afkorting ongebruikelijk.
  Bovendien moet ik bij Daan meteen denken aan mijn dikke, toch wel heel Hollandse, kroegbaas van mijn stamkroeg.

  @Wout je kiest bijzondere namen, want Fayza komt zelfs in 2008 helemaal niet voor.
  Overigens kwamen 7691 namen (65%) maar 1x voor.

 2. 5

  Moeten voor de top 20 niet ook Daan, Daniël, Danny, etc. opgeteld worden (immers alle varianten van Mohamed worden opgeteld om nummer 17 te worden)? Of Jan, Han, Hannes, Hans, Johan, Johannes, Jo, etc? Freek, Frederick, Rick, Rikky, Freddy, Fred, etc?

  Of is het de bedoeling dat er met twee maten gemeten wordt?

  Trouwens waarom meten we de namen eigenlijk, als we blijkbaar al weten dat er 16.600 kinderen van Islamitische ouders zijn geboren en in totaal 184.634 kinderen? Kun je niet gewoon die getallen gebruiken om te laten zien hoe het met islamisering staat (even ervan uitgaande dat kinderen per definitie de religie van hun ouders overnemen en houden)? Want dat is toch wat we (of de PVV dan) eigenlijk willen weten?

 3. 7

  @5 De naamgeving wordt gebruikt om ons op het grote gevaar van de islamitisering te wijzen: ‘Mohammed staat op één in de grote steden’ (met veel uitroeptekens) en de roep om dijkverzwaring is niet van de lucht. Lees maar de vragen van de PVV en bijvoorbeeld de reaguursels bij Elsevier en de Telegraaf.

  Uiteraard is het aantal baby’s belangrijker en hoe ze heten doet er niet toe. Als het echter als een belangrijk bewijs wordt gezien door de de PVV en haar aanhangers van de Islamitisering in Nederland, dan zullen ze toch ook moeten toegeven dat het percentage 0,78 ze helemaal gerust moet stellen en ze zullen dan ook moeten concluderen dat het met de islamitisering wel meevalt. De PVV kan zich opheffen.

  NB. Mohammed staat 9e ipv 17e Bismarck! Niet onderschatten! :)

 4. 9

  Ik heb de eerste paar bladzijden van de namenlijst een beetje doorgekeken en wat me opvalt is dat vooral islamitische namen in heel veel verschillende varianten bestaan.

  Nederlanders houden er dus van om kinderen aparte namen te geven.
  Die ‘aparte namen’ lijken dus vooral een moslim achtergrond te hebben itt tot gastlogger’s idee.

  @8: Zoals al eerder geschreven worden bijbelse namen ook geregeld gegeven aan moslim kinderen.

 5. 10

  @9: Misschien moet je dan wat verder kijken dan je neus lang is. Op de eerste pagina’s (vooral de A) zijn moslimnamen nogal oververtegenwoordigd. Als je bijvoorbeeld voor de grap eens kijkt bij namen die met Jay beginnen, krijg je een heel andere indruk. Flip/Phillipe heeft ook 16 varianten.

  Ik moet trouwens de eerste moslim die Levi, Bram (niet Ibrahim) of Thomas heet nog tegenkomen. Thomas lijkt me sowieso uit den boze, want die was ongelovig.

 6. 11

  Ik ben bang dat de aanhangers van PVV/Lezers van telegraaf/Elzevier over een te klein geestelijk vermogen (willen) beschikken om deze uitleg te begrijpen. Hun mening is vooral gebaseerd op een pseudo facistoïde verzameling domme en uit verband gerukte onderbuikgevoelens, aangewakkert door een vreselijke inhoudsloze opportunist met geblondeerd haar.

 7. 12

  @9:

  Ik heb de eerste paar bladzijden van de namenlijst een beetje doorgekeken en wat me opvalt is dat vooral islamitische namen in heel veel verschillende varianten bestaan

  Hoezo zijn dat islamitische namen? Je zegt zelf, dat je Sem en Bram al als islamitische namen interpreteert. Als iemand die namen als joods probeert aan te duiden, zeg je immers: “Zoals al eerder geschreven worden bijbelse namen ook geregeld gegeven aan moslim kinderen”. Even doorgeredeneerd kan iedere naam aan een islamitisch kind gegeven worden. Dan is iedere naam een islamitische naam en worden er alleen nog maar islamitische kinderen geboren.

  Wat is je punt?

 8. 13

  @12: Je zegt zelf, dat je Sem en Bram al als islamitische namen interpreteert

  Nee.

  Wat is je punt?
  Punt is dat gastlogger de variatie in namen als voorbeeld gebruikt om de mate van ‘islamisering’ te minimaliseren. Wat dus onzin is.

  Wel lachen trouwens met #11.

 9. 14

  @9 Kijk eens naar de namen in het excel-bestand (tweede tabblad). De eerste kolom is gesorteerd op aantal malen dat een naam voorkomt.
  Neen nu eens de top 100 (120 records).
  Hoeveel islamitische namen herken je.

 10. 15

  @13: Goh, afgelopen jaar was 16.600 op de 184.634, oftewel 9% van de geboren kinderen moslim. Nee, dan hebben we in 2050 zeker 20% moslims!

 11. 16

  @13 Door oa de PVV werd juist als bewijs gezien van hoe erg het met dit land gesteld is, door te roepen dat naam Mohammed zoveel gebruikt wordt.
  Ik heb aangetoond dat Mohammed maar eens op de 128x gegeven wordt. Het is dus onzin.

  Ik heb ook geschreven over dat er zoveel verschilelnde namen worden gegeven. En inderdaad slechts 1,3% geeft hun zoontje de naam van nummer een Daan. Vroeger werd jan veel meer gebruikt. Uit het ‘kleine’ svb-file:

  Jan komt van de naam Johannes, een Hebreeuwse naam met als betekenis ‘Jahweh is genadig’. Jan is een naam die in Nederland vooral voorkomt in Friesland. De naam komt ook voor in Duitsland, Engeland, Polen en Tsjechië. Omdat er vroeger een gewoonte bestond om consequent de pasgeboren kinderen naar de grootouders te vernoemen en Jan een heel populaire naam was, kwamen er vaak meerdere Jannen in een familie voor. Soms heetten die kinderen dan Grote Jan en Kleine Jan of Jongejan. In Engeland komt Jan ook voor als meisjesnaam. Het is dan een verkorting van Janet.

 12. 17

  Nee? Dus je accepteert nu, dat Sem, Bram en Levi toch eerst en vooral joodse namen zijn? Dan moet ik de vraag nog eens herhalen (ik vroeg je immers niet om mij uit te leggen, wat jij denkt, dat gastlogger denkt, maar om gewoon uit te leggen, wat je zelf denkt). Wat bedoel je te zeggen met het argument, dat bijbelse namen vaak aan islamitische kinderen gegeven worden, als je nu ontkent, dat Bram en Sem islamitische namen zijn? Ik had toch stellig de indruk, dat in nr 9 probeerde te zeggen, dat die namen wel degelijk vaak aan islamitische kinderen gegeven worden en dat we die namen dus als islamitische namen moesten tellen.

  Wel lachen trouwens met #11

  Hij zegt, wat hij denkt, zonder heel politiek correct te proberen de gevoelens van de wilders stemmers te sparen. Ik vind het wel erg op het niveau van de borrelpraat, maar dat is heel veel van wat over ‘de moslims’ of ‘de islamisering’ gezegd wordt ook. Die kamervraag van de PVV over de namenlijst in Brussel is bijvoorbeeld ook van dat niveau.

 13. 19

  @17: Dus je accepteert nu, dat Sem, Bram en Levi toch eerst en vooral joodse namen zijn?

  Nee.

  ik vroeg je immers niet om mij uit te leggen, wat jij denkt, dat gastlogger denkt, maar om gewoon uit te leggen, wat je zelf denkt

  Ik denk dat het onzin is dat gastlogger de variatie in namen als voorbeeld gebruikt om de mate van ‘islamisering’ te minimaliseren.

  Ik kan me voorstellen dat het lijkt op een herhaling.

  Hij zegt, wat hij denkt …
  Ik hoop ‘t. Het blijft lachen.

 14. 20

  @16: Door oa de PVV werd juist als bewijs gezien … Ik heb aangetoond …

  Nou nou, een dikke nek kan je niet ontzegd worden.

  De PVV reactie was naar aanleiding van de islamitische namen in de grote steden, is misschien wat anders als waar jij je nu druk over maakt.

  Daarover heen kwamen nog de cijfers met de top 7 van meisjes- en jongensnamen in het Brussels gewest, voor PVV adepten ook een nachtmerrie.

 15. 21

  @13:

  Punt is dat gastlogger de variatie in namen als voorbeeld gebruikt om de mate van ‘islamisering’ te minimaliseren. Wat dus onzin is.

  Bij mijn weten wordt in dit voorbeeld juist de variatie van moslimnamen ongedaan gemaakt door alle verschillende spellingen bij elkaar te harken. Geen onzin dus.

  Als je dat ook gaat doen voor Nederlandse namen, dan zal het beeld verder in het voordeel van de Nederlandse namen verschuiven.

 16. 22

  @20:

  ”De PVV reactie was naar aanleiding van de islamitische namen in de grote steden, is misschien wat anders als waar jij je nu druk over maakt.

  De islamitische naamgeving in het algemeen is “armer” dan de Nederlandse. Hetzelfde verhaal gaat dus op voor de naamgeving in de grote steden. Je kan ook daar het aantal mohammeds rustig door 6 delen om een representatieve afspiegeling te krijgen van het daadwerkelijke percentage. Dat zal voor andere islamitische namen ook zo gelden.

  En daar gaat het om in dit artikel. De PVV probeert deze kwestie als illustratie van de islamificatie van Nederland te gebruiken, terwijl dat onterecht is. Wederom stemmingmakerij.

  En, zoals #bismarck al betoogt, is niets anders nodig dan het gegeven in zijn comment om een echte mate van “islamificatie” te bepalen. Als het aantal geboorten daarvan een graadmeter zou zijn, uiteraard. En dat is iets wat ik betwijfel.

 17. 23

  Hulde voor het werk vandyke. Waarom nemen de reguliere media de moeite niet met zulke beschouwingen te komen? Zoals ook eerdere publicaties hierover de aantallen moslims in Europa en de te verwachten groei aan inwoners van islamreligieuze signatuur.
  Teveel werk natuurlijk, om de redeneringen van de ene blonde nederlander bij te rekenen. Je hebt veel sneller en makkelijker een foto van een andere blonde nederlander.

  Luiheid is het oor van de duivel tongen.
  Misschien moeten we eens massaal moslim worden. Twee vliegen in één klap: de PVV heeft ineens een meerderheid tegenover zich en doet er niet meer toe en de liberalisering van de islam kan van start.

 18. 26

  @19: weer leg je alleen maar wat jij denkt, dat gastlogger denkt. Ik denk dat gastlogger iets geheel anders denkt en wordt door jou stompzinnige herhaling niet overtuigd, dat je het bij het rechte eind hebt. Gastlogger probeert helemaal niet de mate van islamisering te minimaliseren. Hij toont slechts aan, dat het gebruik van een top zoveel namenlijst onzin is als je islamisering aan wil tonen, omdat je daar helemaal niks uit af kunt leiden. Zoals door jou gevoeglijk bewezen wordt met je gedraai over de namen Bram, Sem en Levi. Je wilt ze wel mee tellen als islamitische namen, maar kan dat eigenlijk niet maken, dus insinueer je wat en trekt daar later je handen van af. Je zou een prima CDAer kunnen zijn.

 19. 27

  Ik sluit me aan bij @23, waarom neemt niemand de moeite om dit soort berichten goed te bekijken. (bijna)Iedereen neemt alles maar klakkeloos aan. De journalisten zijn lui, maar het publiek is ook lui.

 20. 29

  @21: Bij mijn weten wordt in dit voorbeeld juist de variatie van moslimnamen ongedaan gemaakt

  Nee, die wordt niet ongedaan gemaakt, er worden 17 varianten van Mo bij elkaar gezet. De opmerking bij #22 ( De islamitische naamgeving in het algemeen is “armer” dan de Nederlandse. ) slaat dus al helemaal nergens op.

  De marokkaanse namenlijst bestaat blijkbaar uit ca 100 namen maar omdat nou gelijk de mogelijke islamitische namen te noemen is knap kortzichtig. Ook gastlogger maakt zich daar schuldig aan.

  Als ik de namen van gastlogger’s jongensnamenlijstje neem dan zijn de 17 mo’s en de abdel* en abdou* al bij elkaar zo’n 100 namen, en dan alleen nog jongensnamen.

  Gastlogger komt dan nog met een leugen (In dat stuk [Daily Telegraph] werd als illustratie van die islamisering aangedragen dat Mohammed in Brussel al de meest gegeven naam is:) en ook nog met een multi-interpretabele (dat woord wilde ik al lang eens gebruiken) cq niets ter zake doende Nederlanders houden er dus van om kinderen aparte namen te geven..

  Zwak ideologisch stukje eigenlijk :-).

 21. 31

  @29: 8,67% van de moslimjongetjes heet Mohammed, 1,30% van de nietmoslimjongetjes heet Daan. Er zijn wel zo’n 100 namen voor mo*, abdou* en abdel* (eigenlijk dus drie namen met samen 100 spellingvarianten), op de in totaal 11.873 namen. Ja duidelijk meer variatie bij de moslims. Weet je, als dat je onderbouwing is, dan ik vind jouw uitspraak dat de uitspraak van Vandyke onzin is onzin!