Een Krant van Terugneukend Nederland?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat de Telegraaf Media Groep (TMG) met al haar slijmerige tentakels een grote speler is in de beeldvorming van de gemiddelde Nederlander mag duidelijk zijn. Dat de noodlijdende TMG zich onlangs wederom heeft verlaagd tot massamanipulatie middels het verspreiden van onjuiste en suggestieve informatie over de milieubeweging is ook bekend. Dat dit zelfs leidt tot onzinnige spoeddebatten in onze Tweede Kamer is een betreurenswaardig feit. De relatie Media-Politiek lijkt de laatste jaren op een zichzelf versterkend perpetuum mobile waarin Angst, Afgunst en Wraak leidende motieven zijn, TMG speelt hierin een grote rol. Wat mist in dit land is een krant die op een populistische wijze tegenwicht kan bieden aan dit destructieve populisme.

In deze post wil bovengetekende graag met u opzoek gaan naar een oplossing voor de collectieve verdwazing aangericht door massamanipulatie. Wie doorklikt mag zelfs na het vrijwillig lezen van wat oprecht objectieve burgermanipulatie stemmen in een democratische poll.

Analyse
Wie de afgelopen jaren het maatschappelijke debat over allochtonen en de islam heeft proberen te volgen weet dat de samenleving sterk gepolariseerd is over de vraag “wat er nu werkelijk aan de hand is in dit land?”. Maatschappelijk teleurgestelden beroepen zich in meerderheid op bronnen uit de TMG. Het beeld wat zij van Nederland schetsen staat haaks op dat wat naar voren komt uit objectieve bronnen als de VN, OECD, Encarta Encyclopedie en het CIA World Factbook. Als men de maatschappelijk teleurgestelden moet geloven leven wij hier in een ‘Derdewereldland soort van’ met een extreem hoge overheidscorruptie, klassenjustitie, wijdverspreid straatgeweld, no-go areas, een partijdige staatsomroep, peperdure levensmiddelen en bovenal een Vijfde Colonne van mosselmannen die hier binnen een paar jaar de sharia gaat invoeren.

Dit is het resultaat van jarenlange massamanipulatie gevoerd door met name de ondernemingen van de Telegraaf Media Groep. Soms met de botte bijl, maar ook veel vaker subtiel en sluipend. Stel puur hypothetisch: een door de TMG gefinancierd weblog schrijft dag in dag uit dat “negers lui zijn behalve als ze stelen, blowen, hiphoppen, zichzelf met goud behangen en bovenal veel neuken (met grote piemels)”. Ook al weten veel mensen dat dit lang niet opgaat voor alle negers zal na jarenlang iedere dag benadrukken dat “negers lui zijn behalve als ze stelen, blowen, hiphoppen, zichzelf met goud behangen en bovenal veel neuken (met grote piemels)” men onbewust gaan denken dat “negers lui zijn behalve als ze stelen, blowen, hiphoppen, zichzelf met goud behangen en bovenal veel neuken (met grote piemels)”. Zo werkt dat ook met jarenlange demonisering van Nederlandse Marokkanen. Vervolgens is het voor fatsoenlijke politieke partijen -en daar reken ik voor het gemak ook het CDA en de VVD onder- schier onmogelijk om nog op te boksen tegen het Monsterlijke Beeld dat de Slachtoffers Van Massamanipulatie alias de maatschappelijk teleurgestelden hebben van Nederlandse Marokkanen. Iedere nuancering van dit opgelegde waanbeeld wordt immers weg gemaaid als zijnde een ontkenning van de gruwelijke zorgwekkende *kuch* realiteit.

Massamanipulatie en verdraaiing van de werkelijkheid staan het oplossen van maatschappelijke problemen dus in de weg. Bovengetekende zal de eerste zijn om te onderkennen dat het heus niet allemaal Koek & Ei is met de Nederlandse Marokkanen, maar hij houdt wel graag vast aan een discussie op basis van feiten. Termen als 020-Gaza en Het Marokkanenprobleem helpen daar niet bij. Termen die mede door het gekleurde nieuws van TMG op grote schaal in de samenleving als maatschappelijk geaccepteerd worden beschouwd.

De Oplossing
Het wordt dus hoog tijd dat TMG er een geduchte concurrent bij krijgt die middels ’terugneuken’ maatschappelijk teleurgestelden aan zich kan binden: Een Krant van Terugneukend Nederland. Een krant die hardwerkende loodgieters, kapsters en caissières niet in de armen van kwaadwillende populisten en kapitalisten drijft, maar die oprecht begaan is met hun lot in deze snel globaliserende wereld. Een spin-off van deze krant zou een energiek weblog kunnen zijn dat zich richt op “mensen die eeuwig vierde zijn in de Hollandse meritocratie“: best wel redelijk terechtgekomen maar nooit een podiumplaats. Zij die vol frustratie zitten over hun eigen intellectuele capaciteiten-plafond en dat graag willen botvieren op een overheid, bevolkingsgroep of geile faphoer. Deze emoties zijn legitiem, maar moeten wel worden gekanaliseerd en geneutraliseerd voordat dat er slachtoffers vallen.

Een raad van onafhankelijke sociologen, politicologen en psychiaters zouden deze gevoelens van frustratie moeten analyseren en er constructieve oplossingen voor bedenken die niet direct tot een Derde Wereld Oorlog en/of Tweede Holocaust leiden. Vervolgens blaft een getalenteerd team van broodschrijvers aan de hand van deze bevindingen de Krant van Terugneukend Nederland dagelijks vol.

De Krant van Terugneukend Nederland bevat naast politiek en maatschappelijk nieuws ook voldoende juicy bits om alle lagen van de bevolking te boeien dus veel nieuws over en vooral coverfoto’s van Yolanthe Kaboing van Ketsbergen, een kookrubriek met Frans Bauer (paddestoelensoep voor de stembanden) én uiteraard veel Sport. Want sport is gezond, sport verbroedert en kanaliseert gevoelens van frustratie. In de laatste plaats zullen sudoku’s een belangrijke plaats innemen om de gemiddelde Nederlander weer wat scherper en alerter te maken zodat deze in de toekomst ook minder vatbaar is voor manipulatie.

Bovengetekende is zich ervan bewust dat hij als ‘Belichaming Van Alles Wat Elitair Is’ geen rol kan spelen bij het vullen van de Krant van Terugneukend Nederland, maar zal wel van harte bijdragen aan de totstandkoming. Als aftrap biedt hij u hieronder een democratische poll waarin u uw visie kunt geven op hoe deze krant z.s.m. tot stand kan komen:

[poll=197]

Reacties (98)

#1 Plofkip

Wat een humorloos, flauw, en vooral héél dommig stukje. Het is echt heel droevig gesteld.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Ai maatschappelijk teleurgestelde Plofkip staat al klaar met een steen om z’n nek. Knul doe het gewoon: spring!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Crachàt

Je moet je eigen geborneerdheid maar zo schaamteloos durven etaleren, chapeau Plofkip!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Pritt Stift

Verdomme Carlos. We zouden de vredespijp roken in Dauphine. En dan kom je met dit!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 S’z

Het Parool is eigendom van Van Thillo, Christian, de Grote Roerganger van De Persgroep … In portefeuille zitten behalve Het Parool zowel De Morgen als Het Laatste Nieuws (veel properder dan De Telegraaf maar toch mee verantwoordelijk voor de overdreven focus op misdaad en dus Het Onveiligheidsgevoel, dat overigens vlotjes gevoed wordt door ondertussen vrijwel alle media).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Lieve Pritt, jij mag van mij zo Chef van dat team van getalenteerde broodblafschrijvers worden.
Ik zal een goed woordje voor je doen bij Marcel van Dam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Karsa Orlong

LOL en/maar kansloos

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Plofkip

Carlos, wat wil je nou met je platvloerse non analyses? Je weet waarschijnlijk al jaren dat je in geen enkel gezelschap de lachers op je hand krijgt, dus die zouteloze pogingen tot humor wekken niets anders op dan plaatsvervangende schaamte.

Is het de wat matig afgeronde promotie? Is het de teleurstelling over het gebrek aan bewondering voor alles wat je doet? Is het de weltschmerz of de knagende ouderdom?

Carlos, ik weet dat je regelmatig op je tenen getrapt en misschien zelfs wel op je ziel getrapt wordt, maar bespaar me de gêne: richt je op datgene waar je wél wat vanaf weet en wat behoorlijks over kan schrijven.

Ik weet zeker dat jij vanuit jouw vakgebied heel veel te vertellen hebt waar je andere mensen mee kan inspireren en kan bewegen.
Maar dat doorgaan met dat gedrein, dike verongelijktheid ,dat bedrijven van halfgeleerde opiniemakerij, dat totale gebrek aan open visie is echt een doodlopende straat.

Doe nou eens wat je leuk vind en waar je goed in bent!

Kom erin! Het water is heerlijk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Karsa Orlong

Een “democratische poll“. Jottem. Dit in tegenstelling tot de niet democratische poll natuurlijk …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 El El

Ben bang dat zo’n krant geen kans van slagen heeft. Voor je het weet bemoeien er zich weer veel teveel mensen mee en wordt het meer opneuken dan terugneuken. Dan krijg je dus weer gedonder tussen de hemaworstjes en de plofkipjes en dan moet ene Carlos alles weer zien recht te breiden. Animal Farm ten top!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HJ

Tja, probeer maar eens een oplage te halen als de Televaag.

Ik snap alleen niet hoe de grootste krant van nederland financiel in de problemen kan zitten. (geld over de balk gooien ?? )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bas

Ik heb een nog véééél betere oplossing, maar daarvoor heb ik een paar creatieve geesten nodig en een goed geheimhoudingscontract.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Pepijn

Prachtig, die roze citaten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Carlos

Maak je geen zorgen Plofkip ik doe al jaren wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.
Alleen trek jij dat persoonlijk blijkbaar niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 keest

De vraag is (oa) of het nog mogelijk is binnen zo’n vercommercialiseerd medialandschap en kapitalistisch stelsel, een concurrentieslag aan te gaan met media die iets heel anders willen dan goede berichtgeving bieden. Het is bijvoorbeeld onbetaalbaar om als tijdschrift de kiosken binnen te komen. Afhankelijkheid van een paar geldschieters maakt ook kwetsbaar. Maar wie weet kan het. En waarom geen radiostation?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 miesjhel

Ach houd het online blogs zoals die van jullie, en geencommentaar. een polulistisch linkse schreeuwkrant is mij iets te Hugo Chavez… reageren op deze affaire kan toch oom zo:
http://www.politiek247.nl/index.php/2008/09/afrekening-met-jaren-tachtig-levert-links-acht-tellen-op/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 buzz

Als krantenbezorger valt mij op hoe schrikbarend weinig mensen nog iedere dag een krant lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Karsa Orlong

Als Plofkip gelijk heeft zit Carlos dicht tegen een burnout danwel manische-depressie aan.

Maar even zere neus. De relatie Media-Politiek is al sinds zijn inceptie een zichzelfversterkend systeem. Het amplificeren en articuleren van maatschappelijke gemoedstoestanden is een essentiele taak van beide instituties. Wat dat betreft niks nieuws onder de zon. Echt. Sterker, de relatie is een positieve: door deze dynamica laten politici zich ook buiten verkiezingstijd om leiden door “het volk”. Het begrek aan deze dynamiek bij bijvoorbeeld de EU of de provincie is een van de grootste oorzaken van het democratische tekort bij deze bestuurslagen.

En wat betreft de demonisering van de mosselman. Door Carlos als belangrijkste resultaat van de geenstijl-elsevier-telegraaf kongsi naar voren geschoven. Als een non-stigmatiseerder als Cohen ronde de ambulance-rel een vergelijkbare taal uitslaat als de kongsi, dan neig ik ernaar om te concluderen dat de mate van overdrijving en stigmatisering wel meevalt. En verder is mij uit het betoog nog niet duidelijk hoe de stigmatisering (die er wel degelijk is natuurlijk) het grote struikelblok is in de problemen die we allemaal onderkennen. Of dat er wellicht andere zaken een grotere belemmering vormen voor het oplossen rond de zaken die “heus niet allemaal Koek & Ei” zijn rond de Nederlandse Marokkanen.

Hoe zou Carlos voorstellen dat we “dat het heus niet allemaal Koek & Ei is met de Nederlandse Marokkanen” korter omschrijven, anders dan het multiculturele drama of het marrokanenprobleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 S’z

Dik in de verf zetten wat er nu fout zit, aan agendasetting blijven doen (o.a. tgo media), en verder in het depolariserende voetspoor van Cohen, Janssens & co, zou ik zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 InvertedPantsMan

10:00 Crachat beklaagt zich over de inshoudsloze onderbuik democratie in de VS.

13:15 Carlos stelt voor dat de linker zeide van het politieke spectrum zich van de zelfde leugenachtige poep-gooiende-primaten strategie gaat bedienen als populistisch rechts.

Waar willen we nu heen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Carlos

Spannend toch IPM, zo’n blog dat u iets biedt om op te knagen?

maar zeg nou zelf, heeft de strategie van geduldig uitleggen hoe het wel zit, terugslaan met argumenten, negeren van populisme de afgelopen jaren gewerkt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Crachàt

De US benader je best als antropoloog, Europa als socioloog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Bullie

Terugneuken kan alleen als je je eerst laat (op)neuken.
Mag ik vriendelijk bedanken?

En kan Pritt Stift een permaban krijgen omdat hij op GS kleine meisjes opneukt die niet eens kunnen terugneuken?
thanx again

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Sytz

Ik ben links (denk ik:-), en ik wil niet dat er teruggeneukt wordt.
Verlaag je je naar het niveau van de tegenstander dan verlies je bij voorbaat.

Beestje bij de naam noemen in plaats van terugneuken. Hoe kan het dat een collega van mij tegen mij durft te zeggen dat hij ex-moslim is, maar niet tegen zijn ex-geloofsgenoten?
Is hij onterecht bang voor de leugens van TMG, of heeft hij een terechte angst in elkaar geschopt te worden?
Ik denk het laatste.

Hoe kan het dat een vriend van mij uit het Midden Oosten het meer eens is met het door Geert Wilders uitgedragen beeld van 5e colonne, dan het hier zo populaire gedachtengoed dat door geenstijl als “theekransjescultuur” wordt omschreven?

De haatimam zit bij mij om de hoek, die gaat echt niet vriendelijker preken door een kopje mintthee extra te drinken met een burgervader die de boel bij elkaar wil houden.

Ook de kritiek op subsidiesponzen is mijns insziens voor meer dan de helft terecht. En opvallend vaak blijken de bestuurders van de PvdA te zijn. En zie bv Herfkens: als ik een verkeersregel breek die ik niet ken moet ik toch betalen, voor haar geld dat niet? Zo verlies je wel het vertrouwen in de politiek. Wordt terecht hard aangepakt bij GS.

Tuurlijk is GS soms buitensporig onfundeerd, maarja we weten toch “wie het zegt”?

In ieder geval zijn de mensen in mijn vrienden- en kenissenkring die ik als “rechts” zou omschrijven zich zonder uitzondering ervan bewust dat de Telegraaf en Objectief twee tegenpolen zijn (idem VK trouwens).
Ik blijf vooralsnog bij mijn standpunt dat deze “hetze” zich vooral afspeelt in de ogen van de ontvanger.

Zoals ik mij er ook over verbaas dat de meeste verontwaardiging over het verhaal Duyvendak ofwel ging over de inbraak (die ik goedkeur), danwel over het aftreden (m.i. ook terecht), terwijl mijn bezwaar was dat er over gelogen en gedraait is.
Maw: links vindt liegen OK en rechts vindt inbreken voor een goed doel niet OK. Kan ik mij beide niet in vinden.

Wat mij wel verschrikkelijk irriteerd is dat mensen geen enkele interesse in politiek ofzo hebben, uit gewoonte stemmen zonder de standpunten te kennen of gewoon helemaal niet gaan, en zich laten verleiden alles wat fout is aan de “linkse kerk” of “de neocons” toe te schrijven, en te verzuchten dat er toch niets aan te doen is.
Maar hier kan ik met geen mogelijkheid de Elsevier/TGM congsi de schuld van geven, want die mensen lezen niets (behalve de ondertitels van de peop die ze door de tv over zich heen laten storten).
En deze mensen ga je dus ook niet bereiken met een terugneukkrant. Beter koop je je in bij GTST/ONM denk ik..

Zo, dat lucht in ieder geval weer even op :-)

btw mieshjel over Chavez gesproken: http://video.google.com/videoplay?docid=5832390545689805144

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 InvertedPantsMan

Ik ben me bewust van het dilemma heren. Helaas (of misschien gelukkig) lijk ik hoe meer ik me verdiep in dingen steeds minder pasklare antwoorden te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Caesar

Mensen kunnen zich beter druk maken over zaken die er echt toe doen, niet over koopkrachtverlies, bezittingen en leningen. Leven in een luchtbel is fijn hè? Maar de luchtbel gaat klappen, en dan wijzen we weer de andere richting in. Mensen, stel je niet zo afhankelijk op met die veel te hoge hypotheken, leningen en beleggingen, met de iets te grote leasebak en je weekje Lloret. Leef en neuk! Wees onafhankelijk! Ben vrij! En vooral: wie houdt wie nou voor de gek.. En politiek is gebakken, lucht van een al eerder geknapte luchtbel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 prometeus

@Carlos “Een raad van onafhankelijke sociologen, politicologen en psychiaters zouden deze gevoelens van frustratie moeten analyseren”

Allemaal linkse rakkers! Je moet ze niet tot raad benoemen, maar hun subsidies stopzetten, hun boeken verbranden en voorkomen dat ze ooit kinderen krijgen!

@Plofkip: kun je ook nog een daadwerkelijk argument aandragen dat Carlos het niet aan het rechte eind heeft, of kom je niet verder dan “nee, *jij* bent depressief”?

@18 “Sterker, de relatie is een positieve: door deze dynamica laten politici zich ook buiten verkiezingstijd om leiden door “het volk”.”

Huh? Bedoel je nu te zeggen dat als politici zich door een losgeslagen Telegraaf laat leiden dat beter is dan dat ze zich door ‘het volk’ laten leiden? Het punt is nu juist dat die drie momenteel verstrengeld zijn in een alsmaar heter oplopende orgie van aanvallen op andersdenkenden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Karsa Orlong

@promoteus.

Wat ik daar probeerde te zeggen is dat de media die meningen van burgers articuleren, openbaren en ook vergroten, daardoor burgers invloed laten uitoefenen op “de politiek”. En dat de (door een ondoorgrondelijk samenspel aan krachten onstane) mening van die burger dus ook buiten verkiezingstijd het doen en laten van de politici beinvloedt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Ydroj

Carlos, ik kan je irritatie begrijpen. Alleen ik irriteer me niet aan de tegenstanders, maar meer aan de enorme stilte van de vertegenwoordigers van het linkse geluid in de politiek en media.

Ze zien de problemen en de ergernissen bij een brede laag van de bevolking, maar kunnen het enkel beantwoorden met ouderwetse dogma’s die ooit in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn ontwikkeld (bijv:-allochtonen en bijstandtrekkers zijn zielig en moet je steunen, anders redden ze het niet-, -kapitaal is fout-, etc etc)

Door alleen nog maar het bestaansrecht van deze dogma’s te verdedigen hebben ze geen idee meer waar ze werkelijk voor staan en durfen / kunnen ze de nieuwe problemen in de moderne maatschappij niet meer te benoemen. Immers dit zijn problemen waar hun dogmatisch denken geen antwoord biedt! Met als gevolg dat ze steeds minder serieus worden genomen…..

Het zou mooi zijn wanneer bijvoorbeeld een PvdA weer een duidelijk beeld krijgt van de sociaal democratische principes die moeten worden bevochten in de samenleving van 21ste eeuw.

Pas dan, en niet eerder, kunnen de media en partijen aan de rechterkant van geloofwaardig repliek worden gediend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 positivo

Alleen al de term ‘links neukt terug, vind ik al te plat voor woorden. Kansloos. Fantasieloos. Bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Ydroj

Trouwens politiek neuken moet, anders kun je de democratie wel direct afschaffen!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Plofkip

@ prometeus

Er is werkelijk geen steekhoudend punt te vinden in het stukje hersenruft van carlos. Daarom richtte mijn commentaar zich op de totale nutteloosheid van de inbreng van Carlos en de oproep om eens iets te schrijven over hetgeen hem inspireert en beweegt. (Misschien een beeld of visie geven van welke kant de wereld uit zou moeten, en welke rol hij daarin gaat spelen?)

Met betrekking tot het kletspraatje van Carlos

Actualiteit
Carlos doet een oproep tot een “Linkse Geenstijl” Ik heb geen zin om het op te zoeken, maar stamt de eerste oproep om een dergelijk medium op te richten niet van het Fortuyn tijdperk?
-. Geen actualiteitswaarde dus

Gemeenplaatsen
Het vodje van Carlos staat vol met gemeenplaatsen, open deuren en clichés:

“De relatie Media-Politiek lijkt de laatste jaren op een zichzelf versterkend perpetuum mobile waarin Angst, Afgunst en Wraak leidende motieven zijn…”
Wat zegt carlos hier nou? Waar baseert hij zich op?

Carlos herhaalt keer op keer dat het beeld dat door media gevormd wordt vooral door de media gevormd wordt en verbaast zich vervolgens over het feit dat het publieke opinieklimaat zich uitsluitend richt op dat beeld dat door media gevormd wordt. Terwijl hij dit stukje schrijft, legt hij zijn steentje keurig op de grote stapel aan semi opininierende ongefundeerde kletspraatjes op marge blogs en andere media.

Bijdrage
De enige bijdrage die carlos hier doet is het herhalen van zetten. Hij geeft de carroussel nog een zwengel en klaagt vervolgens dat de carrousel rond draait.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 MvL

Terugneuken is gevaarlijk, vindt Europa

A secret European Commission report has come out strongly against the “anti-establishment activity” of blogging

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 TRS

“Bovengetekende zal de eerste zijn om te onderkennen dat het heus niet allemaal Koek & Ei is met de Nederlandse Marokkanen”.

Wat een ongeloofelijke racistische opmerking zeg, discriminerend en stigmatiserend.

Je zult bedoelen: “Bovengetekende zal de eerste zijn om te onderkennen dat het heus niet allemaal Koek & Ei is met een KLEINE MINDERHEID VAN de Nederlandse Marokkanen”.

Of niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 NederBelg

Hoewel ik ergens de ergernis van de auteur snap vraag ik mij net als anderen hier af of de voorgestelde strategie zin gaat hebben. Waar ik mij echter gruwelijk aan stoor is de ondertoon van het artikel, samengevat in #21: “Geduldig uitleggen hoe het wel zit”. Waar haal je het in vredesnaam vandaan dat jij, of je collega’s DE wijsheid in pacht hebben en dat het jouw taak is het domme volk op te leiden en/of te informeren?

Ik kan me daarom meer vinden in #29, waarin terecht wordt gesteld dat links zich niet, of te weinig laat zien binnen het debat. Er worden ook weinig tot geen oplossingen aangedragen of onvoldoende verdedigd. Tenslotte, dit is niet een probleem dat alleen in Nederland speelt, maar ook in bijvoorbeeld Belgie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 TRS

Ik had overigens een soort van zelftest verwacht waarmee je kunt bepalen of je wel of niet valt onder in (wat denigrerend omschreven) categorie van maatschappelijk teleurgestelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 prometeus

@28 Precies. En het kwalijke is nu dat iedereen stopt met nadenken, maar alleen maar naar elkaars opzwepende geschreeuw luistert, bang als ze zijn voor verlies van respectievelijk stemmen, lezers/kijkers of [whatever het volk bang voor is: verlies van identiteit of zo]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Ydroj

@35
Dat het stil is aan ‘onze’kant dat moge duidelijk zijn, immers dit is de reden van deze post. Echter de reden achter deze stilte is interessanter dan de stilte zelf. Ik zou zeggen hou die stilte tot dat je daadwerkelijk overtuigd bent van wat je ideaal is; discussieert stukken makkelijker en komt ook nog eens 100% geloofwaardiger bij de bevolking over (zie de SP).

In het afgelopen 20 jaar heeft het ‘oude’ sociaal democratisch denken de hedendaagse problemen niet opgelost, maar in feite weggerelativeerd ten behoeve van de geldigheid van het sociaal democratisch ‘geloof’, bestaand uit niets meer dan utopische dogma’s.

Onze maatschappij, en haar bevolking heeft het geloofd, beleefd en zien ze dat de problemen alleen nog maar groter zijn geworden.

Wanneer je deze utopische dogma’s maar blijft prediken en zelfs ter tegengeluid gaat uitschreeuwen naar ‘rechtse’ schreeuwers, verlies je alleen maar meer credit. Onderschat onze bevolking niet, ze zijn meer geinformeerd en betrokken dan ooit!!

Dus eerst weer terug naar de sociaal democratische basis, en vanuit hier helder en duidelijk antwoorden geven op de hedendaagse problemen. en alsjeblieft niet vanuit een links-rechts benadering, maar puur vanuit het principe. En soms, eigenlijk best wel vaak, passen ‘rechtse’ ideeën best wel goed in een sociaal democratisch programma…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Carlos

Mooi zo, ik geloof dat er steeds meer kwartjes beginnen te vallen. Maar we gaan nog even door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Carlos

Overigens boze Nederbelg #35, ik zeg nergens de wijsheid in pacht te hebben. De feiten in pacht dat is wat anders. Gewoon een pleidooi voor een krant die graag gelezen wordt door het MBO+ niveau, maar die zich niet schuldig maakt aan massamanipulatie, is dat soms teveel gevraagd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 ColérIck

De wijze raad van PF-Blog-drs Max J.M. “Rechts is het nieuwe links” wordt nog immer in de wind geslagen.
Een mens start i.h.a. neutraal totdat hij tegen autoriteiten ( men denke aan ouders, leraren en later politici en directeuren) aanloopt die het wel beter voor hem weten. In de volgende fase wordt je dus links en alle bobos, pluche, bezitters en hebbers noem je rechts en je gaat gezellig met geloofsgenoten in wat acties, kraakjes of putschen.
Dan opeens wordt je oud en zit je zelf in het pluche en kun je opeens je altijd al superieure inzichten botvieren op de maatschappij. Maar o schrik.. grote delen van de maatschappij (met name de jongeren) vinden je maar een betweterige autoritaire elitaire zak en starten een actief blog.
en wat blijkt.. je bent op het pluche, aan het roer, in command geen haar beter dan de verfoeide autoriteiten uit je jeugd. Je bent dus rechts geworden!
En dan is het goed dat ‘nieuwlinks’ regelmatig aan de boom schudt, want er zijn desastreuze histories bekend van links autoritair putsch-pluche.

NB Op het moment is de stijl en format van nieuwlinks (GC) superieur. Ik heb echt hard moeten grinniken om “Hoofdzuster Mariëtte wil PvdA reanimeren” met juweeltjes als:
De PvdA stond ooit op 52 zetels. Maar dat was in een tijd dat inbreken en ambtenaren intimideren heel normaal werd gevonden. Nu, 20 jaar later, presenteert de eigen achterban de rekening (5 zetels) en doet de PvdA dikke boehoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 minitrue

@38 “En soms, eigenlijk best wel vaak, passen ‘rechtse’ ideeën best wel goed in een sociaal democratisch programma…..”

Godwinnetje iemand?

En een ban voor iedereen die links nog de verantwoording toeschuift over “de afgelopen 20 jaar”… Ik word zo moe van die opmerking. Kunnen we geen GS-filtertje instellen hier?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Ketelbinkie

‘maar die oprecht begaan is met hun lot’
Dit is een valse voorstelling van zaken, en precies de reden waarom links onder vuur ligt. Links was helemaal niet begaan met het lot van ‘hardwerkende loodgieters, kapsters en caissières’, links was voor begaan met zichzelf en het opdringen van de eigen normen hoe de wereld er uit moest zien. Links was tot voor kort de kampioen van massamanipulatie. Je ontmakert jezelf met dat stukje over ‘juicy bits’: het volk is dom, moet met brood en spelen (Frans Bauer) vermaakt worden, met tussendoor wat brokken echte informatie (lees: linkse propaganda). Jaja. Dan heb ik nog meer respect voor SBS6, die toen tenminste niet alsof met hun pulp.
Als je GS wilt verslaan, waarom probeer je het dan niet beter te doen. Nu verlaag je je tot hun niveau. Slechter zelf, want het is een humorloos stuk en ik proef slechts rancune. De frustraties druipen er van af. Ik verwacht een intelligent antwoord, nog veel meer van dit soort stukken, en ik ga mijn informatie wel ergens anders halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 NederBelg

@Ydroj (#38)
Ik kan me daar volledig in vinden

@Carlos (#40)
Het zal misschien al eens eerder gezegd zijn, maar je komt redelijk arrogant over met opmerkingen als “De feiten in pacht is wat anders”. Dit is een boude bewering, vooral als het gaat om iets dat zo breed is als de maatschappij in het algemeen, of zelfs het integratie debat in het bijzonder. Daarnaast is zo’n houding contraproductief als je mensen probeert te overtuigen van je gelijk of de waarheid als die zou bestaan. Verder ben ik benieuwd naar de term die je gebruikt als je veel (MBO) mensen wil veranderen van mening.

In den gronde, echter, denk ik dat er ruimte is voor een publicatie met een meer links, of ander geluid tout court. Het succes van de partij voor de dieren laat dit zien, en ook de opleving van christelijke partijen laat zien dat in Nederland nog altijd een veelheid aan meningen wordt geuit. Echter, dan moet die boodschap doordacht zijn, en aangepast aan de 21e eeuw, zoals ook Ydroi in zijn bijdragen aangeeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Ydroj

@42
wel leuk om direct mijn opvatting over dit topic bevestigd te zien worden.

Nogmaals, en heel misschien, begint het je dan te dagen:
Sociaal democratie is mijns inzien niet puur links, rechts of het midden. Het gaat om de principes, dat je ALLE mensen in deze smamenleving de kans geeft om bij te dragen en te profiteren van diezelfde samenleving.

Deze kansen voor ALLE burgers, worden echt niet alleen gevormd door ‘linkse’ maatregelen, maar ook rechtse maatregelen werken.
Om daar een godwin op te plaatsen, tja, geeft mij de overtuiging dat je wel heel erg vast zit in jouw geconditioneerd sociaal democratisch paradigma.

Je kunt niet ontkennen dat ALLE partijen gefaald hebben om nu belangrijke problemen, in de jaren 70 en 80 in de kiem te smoren. Echter PvdA had in deze periode misschien niet landelijk de touwtjes in handen, maar in de grote steden absoluut wel!! En daar zijn de problemen nu het grootst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Steimatzky

Van Dam & de Winter? Rot op zeg dat ongenoegzaam vooringenomen betweterige mannetjes? …aah Sarcasme zeker?

Ja demonisering vindt plaats, aan beide kanten. Alleen als het van eigen zijde komt het het overtuigen.

@Prometeus: …elkaars opzwepende geschreeuw luistert… Waar dit artikel dus gezellig aan mee doet.

Verder wat Plofkip zegt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Plofkip

“Mooi zo, ik geloof dat er steeds meer kwartjes beginnen te vallen. Maar we gaan nog even door.”

Zo dus dit is een Socratische oefening van leermeester Carlos! Wauw

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Carlos

Oh maar Nederbelg, ikzelf ben ook totaal ongeschikt om te schrijven voor het publiek van de Krant van Terugneukend Nederland, maar ik steun dit initiatief wel van harte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Carlos

Exact “wauw” Plofkip, waar anders dan in het Proeflab Sargasso gerunt door de meest Onafhankelijke Geesten van Nederland, die zich nog voor geen promille lieten indoctrineren door Fortuyn. De generatie van de Rechte Ruggen met gevoel voor Web 2.0, maar nog met besef van Dit Nooit Meer. Waar anders, wordt de spiegel omgeklapt, de waarheid binnenstebuiten gekeerd en over horizonten heengekeken zodat het gefriemel aan de voeten niet meer zichtbaar is?
Waar anders?!! Bloody fuckin hell !!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 m44

Jammer @39. Ik was wel benieuwd hoe men een aantrekkelijke linksre invalshoek een aantrekkelijke krant ging maken.

Want uit Cuba, China of Rusland haal je die niet. Indymedia, De Nieuwe Soocialischt (1902), nej.

Maar een re-run van Jaap Vegter (VN), altijd OK, whatever.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 minitrue

@45 Hoei! Nu is het niet meer de schuld van links, maar van de PvdA in de grote steden. Ik ben heel benieuwd hoe Nederland er uit had gezien als links de afgelopen twintig jaar echt de macht had gehad die het zo vaak wordt toegedicht.Die Lubbers is ook zo’n linkse rakker geweest…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 m44

En tsjatsjatsja @ alle piepels die een grotere piepel hebben dan Carlos. Grote jongen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Carlos

Onvoorspelbaarheid m44, daar draait het om bij de guerilla.
Niets staat iemand hier in de weg om met een werkende oplossing voor de huidige massamanipulatie te komen, linksom of rechtsom. Gastbijdrage iemand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Ydroj

@minitrue,
Ik had dat eigenlijk niet willen zien; want dan had Nederland absoluut niet de welvaart die het nu heeft. Je kunt zeggen wat je wilt, maar het realiteitsbesef van Lubbers en Paars 1, heeft er wel voor gezorgd dat we op dit moment een redelijke flexibele, open en gezonde economie hebben. Ik denk niet dat dit was gebeurd als PvdA met mensen als dhr Pronk en mevr d’Ancona, voor het zeggen hadden. Ik denk dat dan de huidige problemen onderdrukt waren maar op exploderen stonden. Een samenlevingen met sociale taboes…nou nee dank je.

je kunt op twee manieren naar je ideaal kijken. Relativerend en lerend je doel voor ogen houden, of blind voor je ideaal gaan, zonder daarbij te kijken naar medeburgers. Jouw mening is niks meer of minder dan een ander zijn mening, dus probeer er in ieder geval naar te luisteren, en zijn/haar argumenten te toetsen aan je eigen principes en idealen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Karsa Orlong

Wat me uiteindelijk tegenstaat, als ik Carlos (te?) serieus neem, is de implicatie achter kretologie als “huidige massamanipulatie”. Ten eerste, is er ueberhaubt het gebruik van zulke kreten. Dit klink teveel naar lege jaren zeventig/tachtig retoriek middels marxistischese kreten (onderdrukt proletariaat, dat soort werk). Ten tweede, raakt dit aan het vertrouwen dat Carlos in de nederlander heeft om een fatsoenlijke mening te hebben en die mening gebruikt om te bepalen waar ie op stemt en welke krant hij/zij graag leest. Kennelijk is Carlos bang dat onder invloed van de TMG deze nederlander nu het verkeerde doet (anders zou er geen probleem zijn toch?). Dit is dus niks anders dan de ouwere discussie of Fortuyn, en vooral zijn stemmers, inhoudelijk serieus genomen moeten worden. En Carlos lijkt te zeggen dat dit niet zo is (nu dus vanwege massa manipulatie maar anders lag dit aan laag IQ danwel de one-liners van Wilders en daarvoor Fortuyn). Alsof die nederlanders hersenloze sukkels zijn die alles geloven wat ze voorgezet wordt. Dat is niet zo! Boodschappen kunnen alleen maar goed verkocht worden als ze aansluiten op iemands beleving. En bij de enige Wilders stemmer die ik (goed) ken is dat ook zo. DIT lijkt maar niet tot je door te dringen.

Dus los van wat geenstijl / de telegraaf uitvreet. Zou ik liever zien dat we hier niet gaan miepen over de booschappers en de media. Maar ipv daarvan zoals ook al een x-tal posters gevraagd hebben na te denken over manieren waarop we op een fatsoenlijk manier jouw “niet koek en ei” problemen opgelost hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Plofkip

Hear hear Karsa Orlong

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Hemaworstje

Blind, juist.

links faalt, wat doe je als je zoon binnen komt met een 5 waar 151 pt zijn te behalen?
Juist leuk joch maar toch. heropvoedingskampen, interne paleis revoluties straf execercities en oefening baart kunst
Zo moeilijk vak is rechts niet als je je huiswerk maar doet op tijd.
Een krantje uitgeven.., triest.
J’accuse Carlos;
je wordt met de dag minder “het gezicht’ van links, linsk neukt niet; links breekt in maakt stennis en veroorzaakt revoluties zoals het hoort.
Jij vertegenwoordigd een greenpeace stroming in de linkse politiek die juist verantwoordelijk zijn voor het overboord kieperen van principes en idealen als we maar mee mogen doen in het spelletje der Macht.
links staat bij mij voor een sociaal maatschappelijk stelsel.
Zoals je de zieken en bejaarden behandeld is jouw maatschappij.
Geen flora tuin dus voor degenereerde hippies met raakvlaken op mileu of dieren.

Daardoor is links geen diepe kuil gebleven waar je je paal rotsvast in kon verankeren,nee meneer mevrouw halfwatt vinden bea wel acceptabel aangezien niet boren in de waddenzee ook belangrijk is.

Idealen en principes roesten niet.
Links kijgt terecht voor de kloten, ik hoop dat ze ervan leren en terug keren naar de basis.
viva la revolution enzo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Hemaworstje

gastbijdrage tuurlijk wat levert dat op carlos?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 MP

Alles is natuurlijk vergankelijk, ook politieke partijen en stromingen, maar wat zullen de gevolgen zijn van een Nederlands politiek landschap waar een brede linkse middenpartij ontbreekt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Plofkip

@ MP

Als dat al zou gebeuren, dan maar héél eventjes: het gaat hier niet om verdwijnen maar om plaats maken.

Schoon schip om ruimte te geven aan moderne progressieven die het gaat om het realiseren van solidariteit tussen mensen, bescherming van burger-, politieke en mensenrechten, en verder het begrip sociaal een nieuwe invulling zullen geven.
Het linkse gedachtegoed is door de huidige generatie sociaal democraten kapot en te schande gemaakt. Niet alleen door een cultuur van halfgeleerden en matige managers in stand te houden, niet alleen door van eerlijke verdeling van middelen, pure vriendjespolitiek te maken, niet alleen door hun achterban te vergeten maar ook omdat deze generatie van dilettantisme en zweterige populariteitsdrang aan elkaar hangt.

Nieuw leven, nieuw links dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 MP

@KO,

Blijft een feit dat links onevenredig veel de schuld krijgt van het niet luisteren naar wat de burger wil, en in hoeverre hebben ze niet geluisterd de afgelopen jaren? En wat Carlos aangeeft is dat beeldvorming in de media hier een belangrijke rol bij speelt. Als je mensen maar vaak genoeg zegt dat iets het geval is, ook al zijn er geen argumenten voor, dan gaat dat na verloop van tijd de waarheid worden. Heeft dus niets met IQ te maken.

Zo is bijvoorbeeld mede door Wiegel het fabeltje in de wereld gebracht dat links altijd een slecht economisch beleid voert. Is niet gebaseerd op feiten.

Dan zeg jij natuurlijk, maak dat dan duidelijk aan de mensen, nou daar is Carlos mee bezig, en zelfs dat is blijkbaar niet geoorloofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 TRS

Carlos wil terug naar de massamanipulatie van de tweede helft van de vorige eeuw, that’s it.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Karsa Orlong

@MP#61 Jouw uiteenzetting staat in schril contrast met de toon en de vibe van Carlos z’n stukkie.

“en zelfs dat is blijkbaar niet geoorloofd.”
Carlos mag natuurlijk doen wat ie wil. En ik mag daar m’n mening over geven.

Gaat nu in jouw post de discussie over het feit dat links onevenredig veel de schuld krijgt? Dat is weer een andere discussie.

Carlos geeft zelf in z’n stukkie aan dat het vooral draait om de stigmatisering van marokaanse medelanders en de rol van de media (of zoals Carlos zegt massamanipulatie). Er wordt gesteld dat dit een probleem is. Ik zie de onderbouwing van de stelling niet. Sterker nog, ik zie wantrouwen jegens onze democratie en het functioneren van onze mediacratie. En ik zie een ontwijking van de discussie over waarom de stront van geenstijl zo aanslaat. Heb het aub daarover ipv mij woorden in de mond te leggen en over weer hele andere punten te beginnen dan we over bezig waren.
/rant

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 MP

@Plofkip,

Daar zou ik op zich geen problemen mee hebben, maar door de zeer sterke polarisatie is het maar zeer de vraag of dat gaat gebeuren. Jij zegt vervang ‘links’ door ‘nieuw links’, maar in de hoofden is alles wat maar riekt naar links fout, dat is de sfeer die momenteel gecreëerd wordt.

En waarom ontsnapt het CDA aan dit het-schip-schoonmaken proces???

En hoe fris was de LPF, en hoe fris zal TON en de PVV zijn ten aanzien van de pijnpunten die vooral schijnen te gelden voor de PvdA. (Hoeveel PvdA stemmers zitten hier denk je?)

Wat zou je ervan vinden als er een conservatieve partij komt die zich richt op Moslims? Ben benieuwd hoe de ‘islamisering’ dan zal verlopen. Allemaal koffiedik natuurlijk.

Uiteraard is het een grote fout geweest van de PvdA om nog steeds vast te houden aan het establishment. Het lijkt wel alsof er een vorm van autisme heerst in die PvdA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 MP

@KO, die zaken zijn voor mij duidelijk gekoppeld. Maar goed dat kan aan mij liggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Plofkip

Het CDA is ferm verankerd in het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, stelt haar achterban blijkbaar niet teleur en heeft héél erg lange voelsprieten die onraad, voor de partij, van verre voelen aankomen.

De ouwe knarren van de CDA, de mannen met de meganetwerken, zijn weer goed bij de partij betrokken. Dat is een deel van hun voordeel.

Verder is die verankering goed verzorgd op vele verschillende niveaus, sluit aan op spirituele behoeftes, sociale, zowel als economische.

Dat is mijn voetbalvisie van de zijlijn.

Aangaande die moslimpartij: ik denk dat dat een zeer wenselijke ontwikkeling is. Een plek waar het georganiseerde gedeelte van die gemeenschap zich kan uiten, kan herkennen in de regering. Als ook die systematisch verankerd raakt in het maatschappelijk middenveld dan is dat een heuse emancipatiestap voor de moslim gemeenschap.

Alleen maar goed dus, haalt brandstof weg voor kwaadwillender groepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 S’z

ACH ACH ACH NL MAAKT NU GEWOON MEE, uit verveling haast, WAT IN ANDERE LANDEN GEBEURDE MET pakweg AGUSTA, WAPENINSPECTEUR IRAN, VERLEDEN SCHROEDER. This too shall pass. Maar ondertussen TMG enig (gef)lik op stuk geven, dat hoort, uiteraard.

“Links”, met name de politici die nu terecht denken “als ik me meng in dit debat, trek ik mezelf de modder in” zou dit hele hetzerige gezeik kunnen overstijgen door van een sterk programma voor de 21e Eeuw the talk of the town te maken. Oud zeer. In afwachting daarvan : “de boel een beetje bij elkaar houden” is geen slecht project want het kost tijd om dat vanuit een LT-visie goed te doen. Oogt niet sterk, verstilt het wolvengehuil niet, maar zal nog renderen. Of node worden gemist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 S’z

Verder wel een kanppe dialoog hier sinds een nummertje of #40.

A heady brew, this stew.

En er IS een probleem bij de PvdA. Dito SP.A.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 S’z

Plus, het moet gezegd: #49. Waarvoor hulde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 S’z

Bijvoorbeeld : ik vind LDD in VL een erg laakbare partij. Maar ze hebben een punt in hun strijd tegen betutteling. Het voorwerp van hun gezeik op dat vlak is terecht, het ultraliberalisme dat erachter schemert vind ik ronduit antisociaal. Maar wat appeleert ?

Als je ondertussen het openbaar vervoer grondig hervormt, tot en met gratis, als links, neem je overigens heel veel betutteling weg. Maar of dat opvalt en je daarvoor electoraal beloond wordt ? Of voor je LT-visie in het onderwijsbeleid ? Driewerf neen, en het is teleurstellend op een manier die aanvoelt als schandelijk. De kiezer is rotverwend, wispelturig, de burger is mondig, en hij zeikt wat af, de meest schaamteloze onzin, tot en met schurftig racisme onder het mom van vrije meningsuiting.

(En dan hebben we het nog geeneens over de commerciële media en hun domheid dan wel agenda’s.)

Dus anderzijds : what is the left to do ? Toch niet een Tony Blair doen ? Niet gemakkelijk. Maar ik wou m’n kritiek op de sp.a in #68 toch even nuanceren. Het is ontstellend op welke essentiële terreinen de sp.a in gebreke blijft (justitie voor het volk) maar je kunt ook kijken op wat er wel is, en in België is dat al bij al fraai. Niet het volledige links hangt in de touwen, en ik ben nogal een fan van de naarstige werkers à la Vandenbroucke. What else is one to do? Met een beetje demagogie krijg je zelfs de kans niet meer om goeds te doen, dat werd in België akelig duidelijk met een hele reeks zwarte zondagen. Op dat vlak heeft Nederland ’n beetje een achterstand.


Ceterum censeo dat Blood & Honour zonder dralen buiten de wet moet worden gesteld en dat er nooit nog een manifestatie van mag kunnen plaatsvinden in België.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 S’z

70bis : in België leer je immers relativeren : wetten worden er pas aangepast, hoognodige actie ondernomen, na rampen. Innovation, Heizel, Ghislengien … zwarte zondagen. (Dus je zult zien, binnenkort halen wij stapeld medailles op de OS ;-))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 ydroj

De kiezer is rotverwend, wispelturig, de burger is mondig, en hij zeikt wat af, de meest schaamteloze onzin, tot en met schurftig racisme onder het mom van vrije meningsuiting.

dus je ziet jezelf als beterwetend…helaas ze stemmen wel en hun probleem is voor hun wezenlijk aanwezig…en je wordt in de politiek op afgerekend.

Misschien wel handiger om je in dit soort problemen te verdiepen en de daadwerkelijke dieperliggende irritaties te achterhalen (bijv. voelen dat je niet serieus wordt genomen, wat je in feite nu ook doet) en oplossingen te bieden vanuit je eigen idealisme….

Maar niet direct veroordelen, maar leer ervan!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 michel

zo, de partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum hebben nog het e.e.a. te doen.
ga idd volop verongeljkt terugneuken
( 10 punten btw)dan weet je zeker dat je nog verder afgefikt word. Niets zieliger als verongelijkt janken. Gewoon open spelen en zaken benoemen, en oplossingen, echte oplossingen. Maar dan wel vooraf beschreven met doel en tijdsraam, en vastgesteld budget. Blijkt dat het niet werkt ook niet bang zijn om gewoon te kappen, en eens te luisteren naar andere oplossingen, ja zelfs als die niet zelf bedacht zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 nedic

@60 volgens mij moet het zo zijn:

“Het rechtse gedachtegoed wordt door de huidige generatie populisten en oppertunisten kapot en te schande gemaakt.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 Plofkip

Ja?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 gronk

Ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 Dolby

JA!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 MP

ja

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 Carlos
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 mescaline

ja

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 Crachàt

… en zo hoort het ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 S’z

Ja. En @#72 Ydroj : uw “dus” klopt niet, u projecteert niet weinig. Geen erg, ik “dig” uw pointe. U kent me niet goed denk ik, waar ik me wel / niet in verdiep (sinds 1991 met name) en da’s prima zo. Maar, Jordy, ’t is ook voor ù toch nog opletten als u de vermanende toon bezigt. ’n Projectie is gauw gebeurd, leert deze site elke dag. Het is niet omdat iemand hier wat abstract praat, dat hij de wereld niet kent of er in functioneert op een manier die maatschappelijk “in touch” is.

Maar ik geef toe : als je de zin die je citeert uit z’n context rukt, kun je die lezen op een manier dat je er op die manier op wilt reageren. Beetje haastig geformuleerd door mij, ook.

M.i. moeten alle signalen van burgers door overheden en politici ernstig worden genomen … en gebeurt dat onderhand ook, toch zeker in VL. Het is niet altijd eenvoudig, maar men doet hard z’n best. En toch lijkt het nooit genoeg. Waarom ? Omdat het politieke bedrijf het niet uitgelegd krijgt, niet in Vlaanderen, niet in Europa, en overkomt als “voor elk goed dingetje, is er ook zoveel onzin”. Niet in het minst : communautaire onzin, of Eurobureaucratische. Zelfs de grootste voluntarist of de leepste pragmaticus heeft vandaag moeite. Want wordt gehinderd door heel veel ballast.

Onzin. Gefundenes Fressen voor populisten, die slapend rijk worden, en dus belang hebben bij een perceptie van “onzin”. En vandaan gaat het dan in VL misschien minder over het schurftige VB (aka “mestkevers”) en meer over de LDD. De verkiezingen van 2007 lieten al vestaan dat deze partij een “runaway succes” is en nog verder aan het worden is … zij het zonder dat enige kwaliteit werd bewezen. Vele Vlamingen stellen er hun verwachtingen in, terwijl wat ze prediken vaak in de buurt komt van intellectueel bedrog – de kluit bedriegen. Dat niet weinig mensen willens nillens voor een LDD kiezen, heeft er m.i. mee te maken dat ze tussen hun plat populistische dan wel ultraliberale voorstellen door ook nog een relevante snaar raken. De kiezer heeft sowieso gelijk, en m.i. is er een gelijk bij een kiezer die van de politiek minder betutteling en meer kwaliteit en first things first beleid verwacht. Besturen met visie en leiderschap en vooral veel zgn. gezond verstand. Bring it on !

Edoch, ik denk dat Jean-Maries in België op dat vlak ‘a liability’ zijn. Qua leiderschap dat denkt vanuit “het doel en de middelen” of vanuit “er is ook een langere termijn”, en vooral vanuit “een samenleving draait om samen leven”.

LDD is een symptoom in Vlaanderen voor hap snap hard roepen egocultuur. En hoewel ik die de facto waarneem en ernstig neem vanuit “de feiten zijn de feiten”, hoe je je er ook bij voelt … blijf ik daar gevoelens bij hebben. En die worden niet weinig gevoed door +15 jaar ervaring en ander historisch besef of waarnemen wat de parameters zijn van de praktijk in projecten en in “besturen”.

Voor het overige vind ik uw reactie hoewel genuanceerd en terecht toch ook wel typisch. Een bepaalde reeks mensen zegt nu al jaren dat het te gemakkelijk is bepaalde partijen verwijten te maken die verwoordt wat een bepaalde laag in de maatschappij niet kwijt kan. Wat ik zeg is dat daar onderhand verandering in is gekomen, maar dat men dat soms niet wil zien, bv. omdat de politiek in een slecht daglicht staat, of omdat er een polariserende agendasetting gebeurt die dingen in een onaantrekkelijk daglicht stelt. En als er dan geen positieve dialoog is, wordt het een dovemansgesprek.

Waarmee ik niet zeg dat er geen problemen zijn met politici. Zie ook België nu.

Soit. Lange verhalen, heb hier sinds 2005 al genoeg over gepost. En het is nu laat op de nacht aan het worden. Genoeg zo.

Wat ik u, en velen met u, wil aanraden is : lees “Hotel Fabiola” van Rudi Rotthier. Google “Sargasso Hotel Fabiola” (bij gebrek aan goede zoekmachine op Sargasso zelf). En klikmelink.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 Ippekrites

Ik begrijp niet dat De Pers niet nummer 1 in de poll is geworden. Dat is toch de enige geschikte kandidaat. Namelijk gratis. Dus ideaal voor de “ik weiger de naam te noemen”- voze-kutkrant-van-Nederland-lezers die ook al geen cent over hebben voor dieselolie en daarom de zonnebloemolieschappen leegkopen bij de kruidenier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 Ippekrites

Goed stukje trouwens Carlos, maar het blijft een vrome droom vrees ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 Bertje

Kan werkelijk niet wachten totdat de PvdA van de aardbodem is verdwenen.
Mijn vreugde, “die dag”, zal in geheel Nederland gehoord kan worden.
De linkse kerk heeft veel schade toegebracht aan de levensvreugde en verdraagzaamheid van de Nederlander.
God en gebod is op een haar na dood.
Genoeg is genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 Mej.S.

Pff, ik heb het een beetje gehad met dat gepapegaai over de ‘Linkse Kerk’.
Rechts loopt nu weg met vele positieve veranderingen waar links voor gestreden heeft en WORD WAKKER, in de jaren waarin Pim zei dat het de verkeerde kant op is gegaan met Nederland, ging het in feite best wel goed. Het zijn de graaichristenen die op moeten zouten (en die zitten tegenwoordig óók bij de pvda).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 Bertje

@mej.S. Wat rechts wel weet en links niet wil weten, zijn de consequenties voor Nederland als de islamieten hun eigen party, op korte termijn, opstarten. Laat ik schatten, te beginnen met 20 zetels of zo!!!!! Ja materialistisch is het goed gegaan maar geestelijk heeft de “linkse kerk” Nederland naar een diepte punt geholpen. U en het restant van de pvda kunnen zich dan misschien nog aansluiten bij de IP. (Islamietische party) U weet dan dat allah lessen op school niet ver meer weg zijn. Praten we nog maar niet over de invoering van de sharia. De graaiChristenen hebben u gewaarschuwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 Yevgeny Podorkin

Aldus Mej.S en Bertje n.a.v. Volkskrant (n.a.v. peiling PvdA 14 zetels): lanceert (zie ook de originele tek.): “Firma Hamer werkt aan reanimatieplan van de PvdA …Hamer: voor al uw betere reanimaties & reparaties”…dus brandt maar los mensen…

Geen slecht idee: depolarisatie middels Terugneukend Nederland. Een apart podium voor de links/ rechts dolenden gevangen tussen links/ rechts gekwaak. A la hierboven die je overal, ook hier op sargasso, ziet voltrekken. Een Derde Weg. Prima. Goede strategie uitstippelen: “analyseren, heropvoeden, constructieve oplossingen bedenken, ja ja…en dan een krant genuanceerd volblaffen”. Tja, maar wie leest nog krant? In combinatie met internet met kapitaal van de Winter? Mij heb je, niet geschoten is altijd mis…

Alleen, wie-o-wie gaat Harry het goede nieuws vertellen?
Dat ie is uitverkoren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 Bismarck

@87: Ik ben benieuwd naar je rekenwerk. Zelfs als alle uit moslimlanden afkomstige immigranten en al hun afstammelingen besluiten voor zo’n Islamitische Partij te stemmen (niet erg realistisch inderdaad), dan nog komen ze niet boven de 10 zetels uit. Gezien het feit dat om de Sharia in te voeren je de grondwet moet veranderen en je dus 100 zetels in het parlement nodig hebt en het feit dat lang niet alle (ex-)mosilims in Nederland op de Sharia zitten te wachten (en dus zo’n IP die eis zal moeten afzwakken om uberhaupt stemmen te krijgen), is het inderdaad verstandig om nog maar niet te praten over die invoering.

Ten slotte ben ik heel benieuwd wat de PvdA precies met de Sharia te maken heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 Yevgeny Podorkin

Je moet dat Bertje hier vragen Bm:

http://extra.volkskrant.nl/gorilla/index.php?id=709

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 Verbal Jam

Ik zie hier in de reacties een heleboel interpretaties van het begip ‘links’ die kant noch wal raken. Ze komen meestal van ‘rechts’, maar ik betwijfel of ze ook weten wat dát precies is. Wanneer het stuk van Carlos door hen als belerend wordt ervaren, betekent dat alleen dat hij nog niet diep genoeg op z’n hurken is gaan zitten om e.e.a. duidelijk te maken.
Doe me dus een lol en houd het zuiver:
links = vooruitstrevend
rechts = behoudend
(zie Van Dale)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 larie

Aha..mijn ogen zijn open..Maar Verbal Jam zeg eens wat na de revolutie, behouden of..?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#93 larie

Ik weet het weer @VB de Jacobijnen.

http://www.britannia.com/history/euro/1/2_2.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#94 larie

spam?

nogmaals:

Ik weet het weer VJ, de Jacobijnen zagen het anders

http://www.britannia.com/history/euro/1/2_2.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#95 larie

Het spamfilter als revolutionaire scheidsrechter?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#96 larie
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#97 S’z

@#91 touché hurken want doorgaans een stel pubers (mentale leeftijd van ~) dat wil kakken op wat hen dwars zit bij gebrek aan maturiteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#98 S’z

82bis klikmelink … dat dan weer wel, dat dan weer wel.

 • Vorige discussie