Een kikker op de sticker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

pompiedom... Vorige week startte Max Havelaar een reclame-campagne voor haar keurmerk. Met de slogan ‘Geen korting, wel voordeel’ vraagt Max Havelaar aandacht voor de voordelen van fair trade voor boeren in ontwikkelingslanden (BuZa.nl). Maar ook Chiquita heeft sinds eind vorig jaar een ‘verantwoorde sticker’ op haar bananen? Hoogtijd om duidelijkheid te scheppen in het woud van stickertjes en keurmerken, hoe ecologisch en eerlijk zijn de Chiquita bananen?

Voor Chiquita is de sticker met de kikker een grote cultuur-omslag. Na twaalf jaar aanpassingen voldoen de alle 115 Chiquita plantages aan een waslijst van ecologische en sociale eisen opgesteld i.s.m. de Rainforest Alliance. Er wordt bijvoorbeeld geen tropisch regenwoud meer gekapt voor de aanleg van nieuwe plantages en de plantage-medewerkers mogen nu lid worden van een vakbond. Maar Chiquita betaalt echter geen minimumprijs voor de bananen, Max Havelaar doet dit wel (7 euro/doos). Dit had voor Chiquita geen prioriteit omdat ze zich voornamelijk op grote plantages richten en niet op kleine boeren. De Chiquita banaan is sociaal tot een bepaald niveau.

Ondanks dat Chiquita alleen nog maar door de US Environmental Protection Agency (EPA) goedgekeurde landbouwgiffen gebruikt worden sommige Chiquita plantages nog om de drie dagen vanuit de lucht besproeid met herbicide tegen schimmels. Echter vanuit de praktijk met de Eko Oké banaan is bekend dat als een bodembedekker wordt aangeplant schimmelziekten al sterk verminderen. De Chiquita banaan met groene kikker-sticker is zeker geen biologische banaan.

Kikker op de sticker Waar staat Chiquita nu met haar kikker-sticker? De multinational heeft een enorme omslag gemaakt maar is nog niet perfect. Een woordvoerder van Solidaridad is hierover positief. “Dit is een afscheid van de bananenrepubliek. Hiermee komt een eind aan honderd jaar sociale exploitatie en milieudestructie. Voor de mensen op die dagelijks op de plantages werken is dit heel belangrijk. Maar als je echt duurzaam wil zijn moet je hogere ambities hebben”.

Tot zover deze Sargasso-service aan de bewuste consument.

Extra bronnen:
– Milieudefensie Magazine / November 2005
Groene Inkoop Nieuws / Oktober 2005
Chiquita Deutschland / Gelb, tropisch, außergewöhnlich

Reacties (7)

#1 Caprio

Hier een antwoord van Chiquita op mijn vraag hoeveel zo’n certificaat tegenwoordig kost:

“> ——-Original Message——-
> From: Michael Mitchell
> Subject: Re: Fwd: Web Mail – Talk to Chiquita (media request)
> Sent: 06 Dec ’05 00:07
>
> Dear Remko –
>
>
> My apologies for the delayed response. Your request came to me indirectly
> through this web site during the U.S. Thanksgiving holiday.
>
>
> While we do not break out Rainforest Alliance certification fees
> specifically in our financial statements, they are relatively modest and
> not financially material, within the context of the overall production
> costs, i.e., less than $1 million annually. If you have additional
> questions about our corporate responsibility efforts, please contact me
> directly at the phone/e-mail address indicated below.
>
>
> Mike”

Ik was minstens even geschokt door de volkomen openheid van Chiquita als het gegeven dat er commercieel gehandeld wordt in certificaten.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Dus jij wil zeggen dat dit betekent dat het gekocht is ? De monitoring kost 1 miljoen en is een contractje met de Rainforest Alliance, is dat het niet? Het is mij onduidelijk op wat voor een vraag hier gereageerd wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Caprio

Originele vraag:
“How much did Chiquita pay in fees for the certification of the
> Rain Forest Alliance in 2004 and if known in 2005?”

Tsja je kunt het uitleggen zoals je wilt natuurlijk. Jij beweert dat de kosten om Chiquita te monitoren $1 miljoen per jaar bedragen? Doet Halliburton de monitoring misschien, die doen ook geen kosten-opbreking per unit?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Ik heb geen inzicht in de kosten van het monitoren van 115 plantages. Maar van 1 miljoen schrik ik niet zo, dat is 8695 dollar per plantage voor: experts inhuren, reis- verblijf- materiaalkosten, rapportage en evaluatie. Ik ben geen monitoring expert en misschien interpreteer ik het verkeerd ?

Desallnietemin wel leuk dat je het gevraagd hebt en zo makkelijk antwoord kreeg. In de gaten houden is een burgerplicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Maar inderdaad logo- en keurmerkbende is een hele bissnis apart. Voor de komende twee decennia als we nog niet overal 100% duurzaam en sociaal produceren een gouden bedrijfstak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Caprio

He Carlos, misschien zouden wij een monitoren keurmerk bedrijfje moeten beginnen? Ik ben wel bij voorbaat tegen het inhuren van lokale experts, niet omdat die stukken goedkoper zijn, maar dat soort buitenlanders kun je natuurlijk net vertrouwen als je een geloofwaardig wit keurmerken BVtje wilt opzetten. Hoofdkantoor op de Antillen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Ik kan hier niet meer veilig op reageren, ik zeg:
geen commentaar !! (we bellen nog)

  • Vorige discussie