Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is een tweede gastbijdrage van Arne Doornebal over het WK.

Voetbal. Daar gaat het om dezer dagen in Zuid-Afrika. Verrassend? Nee, want bij een voetbalwereldkampioenschap hoort het over voetbal te gaan. Maar het eerste WK op Afrikaanse bodem, dat kon toch nooit goed gaan? Afrika is toch immers het continent van dictators, hongerlijders en bootvluchtelingen?

Weken, maanden, zelfs jaren van tevoren werd het Europese publiek al bangemaakt voor wat er komen zou. Verhalen over stadions die niet op tijd af zouden zijn voedden speculatie dat FIFA het WK wel eens naar een ander land zou kunnen verplaatsen. Toen die dreiging eenmaal weggenomen was, werd een stortvloed aan horrorverhalen over de voetballiefhebbers uitgestort.

Het in groepsverband verkrachten van blonde jongedames zou de nationale sport zijn in het Afrikaanse land. Bendes zouden zich opwarmen voor de instroom van duizenden potentiële slachtoffers. Roversbendes idem dito. In het land, waar de blanke bevolkingsgroep tientallen jaren een schrikbewind voerde tegen de zwarte meerderheid, zouden milities klaar staan om een rassenoorlog te ontketenen tijdens het WK. Veertigduizend seropositieve hoertjes waren van plan om de duizenden buitenlandse mannen van seks –en Hiv- te voorzien. En als klap op de vuurpijl was daar Al Qaida. Het zou de Afrikanen immers nooit lukken om deze gruwelijke terreurgroep te belemmeren om het Nederlands elftal aan te vallen.

Zuid-Afrikanen zien een complot. Jaloerse westerlingen zouden bewust een anti (Zuid-) Afrika stemming hebben gecreëerd, om dit WK de grond in te trappen. Je zou ze bijna gelijk geven. Het tekort aan een beetje positivisme omtrent Afrika is schrijnend. Nooit waren er in het postkoloniale Afrika zo weinig burgeroorlogen en conflicten op het continent als nu. Economieën groeien, mensen willen vooruit. Zuid-Afrika bewijst haar buurlanden een geweldige dienst door het organiseren van een tamelijk vlekkeloos WK.

Na twee weken in Zuid-Afrika heb ik nog niemand kunnen betrappen op het uit-oefenen van de nationale sport. In de zwarte wijk Soweto was ik onder de indruk van een gezin dat in een blikken huisje bescherming zocht tegen de bijtende vrieskou, maar desondanks op TV het WK voetbal met trots aanschouwde. Ondanks de armoede werd ik overal gastvrij ontvangen. Geen moment hoefde ik me zorgen te maken om diefstal. Een blanke Afrikaner scheurde me gratis half Kaapstad door omdat ik anders slachtoffer zou worden van de ‘schandalig inhalige’ taxichauffeurs.

Hopelijk zullen uiteindelijk ook de stemmingmakers onder de media –mits ze zich eventjes buiten de veilige bescherming van het FIFA circus durven te begeven- in zien dat dit een pracht WK is. Van Al-Qaida is niets meer vernomen, evenals van de veertigduizend hiv-prosti’s. De grootste bedreiging die het WK tot nu toe getroffen heeft waren Hollandse blondines in geile jurkjes.

Reacties (16)

#1 Johan de Leeuw

Je vergeet te melden dat een derde wereld land, enorm veel geld uitgeeft om een toernooi te organiseren, voor (corrupte) Blatter. Terwijl het land na dit WK amper tot geen bestemming heeft voor alle stadions, het grootste gedeelte van de bevolking geen kaartjes kan kopen en de winst grotendeels verdwijnt naar de FIFA. Zuid Afrikahad het geld moeten stoppen in anti armoede en anti AIDS programma’s inplaatst van zich laten gebruiken door de FIFA. Het is inderdaad een gewoon WK, gelukkig voor de FIFA en de rijke Europese landen, maar de prijs daarvoor moet worden betaald door Afrika. Dat lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling…

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Wat is het verschil tussen een bende en een roversbende? Of worden ze apart genoemd om het stukje, dat veel weg heeft van een verlengde stropopredenering, te vullen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rene

@2: “Hè gatver, wat is het toch weer een roversbende op m’n aanrecht”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Suri

Bepaalde westerlingen hadden nooit verwacht dat Afrika in staat zou zijn om een behoorlijk WK te organiseren daarom kwamen ze met allerlei flauwekulverhaaltjes (zoals aangegeven in het artikel) aandansen. Volgens hun mindset is een derdewereld land en zijn mensen met een kleurtje namelijk niet in staat om zoiets te organiseren, nou die racistische klojo’s hebben het goed mis gehad.

Ik durf te wedden dat ze met dezelfde flauwekulverhaaltjes op de proppen zullen komen in de aanloop naar het volgende W.K. in Brazilie.

ps. het staat 2-1 in het voordeel van Ghana, ik hoop echt dat ze winnen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Anoniem

@0: Ik heb wel al mensen kunnen betrappen op het uit-oefenen van hun nationale hobby (met vastbinden kan je het geen sport meer noemen): http://www.smh.com.au/world-cup-2010/world-cup-news/socceroos-fans-tied-up-and-robbed-in-south-africa-hotel-holdup-20100627-zb8c.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Share

Blatter’s ogen zijn geopend. Poen daar was het om te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

En die hoertjes worden professioneel van de straat gehouden door de plaatselijke politie:

“Een andere oorzaak ligt in het optreden van de politie. De drie vrouwen die ik spreek werken op straat en daar wemelt het tijdens het WK van de politie. “Ze pakken me zonder reden op. En dat gebeurt met alle straatprostituees”, zegt Ray (tien jaar prostituee). “Ik ben een target van de politie. Zelfs als ik niet aan het werk ben, bijvoorbeeld als ik naar de supermarkt ga of naar de kapper, kan ik zomaar worden gearresteerd.”

Zonder dat er een aanklacht volgt, breng je dan een nacht door in een politiecel. Dat is op zich al erg genoeg, maar de vrouwen hebben alle drie ook nog eens kinderen thuis, dan heb je dus echt een probleem. Gevolg is dat ze zich nauwelijks meer op straat durven te vertonen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 rgvk
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 heer Bommel

kortzichtig om het argument te gebruiken dat het geld beter had kunnen worden besteed aan armen; de arme gastjes hier op de hoek van de straat die chinese rotzooi verkopen (vlaggen e.d) hebben de tijd van hun leven, nog nooit zoveel omzet gedraaid. Het is inderdaad een heel positief gebeuren, en wat belangrijker is, zuid afrika kan straks met trots terugkijken op een wereld evenement dat strak is georganiseerd. Ook ik had enig wantrouwen hoe het zou verlopen, maar ben tot nu toe alleen nog maar aangenaam verrast. Mensen een stuk eigenwaarde geven is de beste armoede bestijding die er is. Mensen als Blatter nemen we dan maar voor lief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Share

Met ‘we’ bedoelt @9 mij in elk geval niet. Want Blatter neem ik helemaal niet voor lief. Dat heer Bommel zo in elkaar zit moet hij weten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 vander F

Volgens mij zijn ze gewoon een potje aan het voetballen in ZA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JSk

@10: Dat hij pragmatisch is ipv een linkse moralist? Poeh, poeh wat een laakbaar persoon zeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joop

Onzin wat heer Bommel zeg. Tijdelijk oplossing van armoede en daardoor tijdelijke ‘rijkdom’ zorgt voor een duurder leven, trouwen, kinderen, straks weer zonder werk, en dan hebben ze meer problemen.

Een stuk eigenwaarde dat krijg je als je de basis eerst klaar heb. (voedsel/onderdak/etc.) Zij zijn meer bezig met overleven. Armoedebestrijding is kansen creëeren: onderwijs, scholing, afschaffen kinderarbeid, en werkgevers die uitbuiten harder aanpakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JSk

Armoedebestrijding is kansen creëeren: onderwijs, scholing, afschaffen kinderarbeid, en werkgevers die uitbuiten harder aanpakken.

Want in de 19e eeuw was het de Kansenstaat die Nederland industrialiseerde en daarmee het gros van de bevolking verhief boven een marginaal bestaan? Oh nee, toch niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 su

@14: In eerste instantie heeft de industrialisatie van Nederland juist geleid naar meer armoede. Een landarbeider had in verhouding tot de verstedelijkte arbeiders meer mogelijkheden om periodes van werkeloosheid te overbruggen. Pas aan het einde van de 19e eeuw/begin 20e eeuw kwam hier kentering in, met name door de groeiende vakbeweging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 larie

Quote Caesar “geef ze brood en spelen”/quote.

 • Vorige discussie