1. 6

  Maar Crachàt..hoe nu verder, wat denkt U?

  Wellicht loopt België ver vooruit. Mijn ideale wereldbeeld is die van de universele mens wonend in regio’s bestuurd door samenvoegingen van die regio’s.

 2. 8

  natuurlijk Larie heeft Bismarck gelijk.
  Dat zijn terug de middeleeuwen. Een stat die moet samenwerken heeft tenminste die correctie al – een regio, of die nu door Bernhard bedacht is of niet, is vragen om ‘wij zijn de beste’ en zij zijn slecht.

  Het is natuurlijk op 1ste niveau, dodelijk op tweede.

  Er is maar één oplossing: Europa. Ophouden met dat nationalistische gedoe. Stammentwisten ga je niet voeden.

 3. 9

  Koester ons nu het nog kan. Nog even en we komen in groten getalen politiek asiel bij jullie aanvragen. Benieuwd wat Wilders dààrvan zou vinden.

 4. 10

  Wat is naar jouw idee een regio Bismarck?

  Europa, ben ik helemaal niet tegen..sterker nog europa is een stam..waarom niet de “wereld” ..de bestuurder van een complex van regio’s. Middeleeuwen;)? de Romeinen deden dat ook…besturen van regio’s..zoiets dan.

  Als “stammen” vanuit de bestuurder’s identiteit krijgen is er geen twist.

 5. 11

  Grenzen trekken…”the golden pin” is tot stand gebracht in tijden dat bobo’s op grote hoogte (NOT) sigaren rookten en van konink lijke bloede (veel ervan..op straat bij pleps zoals U en ik) zeiden te zijn.

  Wat is er tegen om vanuit de dingen van nu de grenzen over te trekken..daar waar de bewoners zich verwand voelen.

  Ik vind dat niet een nationalistische gedachte..meer een van een (uiteindelijk) grenzeloos bestaan.

 6. 13

  @10: In België is regio gedefinieerd (In het Vlaams zegt men gewest, omdat regio zo aan het Franse Région doet denken), maar ik gok dat jij wat anders wil bedoelen. Maar ja, ik ben daar stiekem ook wel voorstander van. Een EU of als je groot wil denken op termijn VN, ingedeeld in kleine regio’s met een parlement dicht bij de mensen die het vertegenwoordigt voor de regionale zaken en een grote regering van wijze mannen voor de dingen die kortzichtige kleine regio’s niet kunnen overzien.

 7. 16

  Eens met Bismarck behalve “wijze mannen”..Mijn dochters (7 en 9) hebben het over jongens met piemols in hun hoofd.

  Veel mannen op “die” posities hebben “piemels in hun hoofd”.

  Wijze mannen en vrouwen (zonders piemels in het hoofd) mag dat ook ? dan ben ik het geheel met je eens.(voor een keer)

 8. 17

  Eigenlijk ligt de toekomst redelijk vast, de weg ernaartoe nog niet … Maar België moét gewoon efficënter bestuurd worden ifv besparingen à la Griekenland … En dan komen onderhandelingen over bevoegdheidsverdelingen snel in beeld. Maar of België nu heel snel verdampt …

 9. 19

  Ik bedoel..over twee weken is het kindervakantie. Als we het in onze kudde kunnen klaren pakken we de camper en gaan iets verder Zuid dan Maastricht en dan..een wereld gaat voor me open, telkenmale. Denk ik elke keer weer waarom is mijn plek van gips en hier hoe het moet zijn..nodge nodge :)

 10. 20

  tuurlijk is het voortbestaan van België een eindige zaak.

  alle analysten zijn het er over eens dat de federalisering over het point van no return heen is. België bestaat nu reeds de facto uit twee verschillende landen. Er is geen contact meer tussen beide landsgedeelten, en dan is het natuurlijk over en out. Het splitsen van de nationale partijen in regionale tegenhangers is dé vergissing geweest.

  De vraag is niet langer of de stop er wordt uitgetrokken, maar wanneer.

 11. 21

  Beperk U tot het klimaat jules.

  Je zou er toch wat heftig over worden..die gipsen denken te weten NOT…Belgie moet nederland anexeren en niet andersom.(&^&*^%^$&^%$#

 12. 22

  Als we in die termen gaan schreeuwen dan is Larie een Landverrader, Inderdaad met een hoofdletter L, waar is mijn tondeuse, we komen er aan…

 13. 27

  @de belgen: U hebt mijn medeleven.
  Mij schiet de laatste dagen telkens het woordje “separeer” te binnen. Een begrip dat ik tot nu toe alleen met de ggz in verband bracht, maar dat nu teljkens oppopt als ik het verkiezingsnieuws van Nederland en nu van België lees.

 14. 28

  @16: Bedankt voor de terechtwijzing. Het moet inderdaad wijze mannen (m/v) zijn. Ik zat vooral te denken aan wetensjappers natuurlijk, daar zijn vrouwen (nog steeds) ondervertegenwoordigd.

 15. 30

  @29: Filmpje doet het helaas niet. Altijd weer een genot die man te zien. Tis dat ik er niet op kan stemmen, anders zou ik nog bijna doen.