Een ander Iraans geluid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De voormalige president van Iran: Mohammed Khatami was op bezoek in het land van Borat Kazachstan en sprak opvallend gematigde woorden over de situatie met de VS. Zonder de huidige president af te vallen benadrukte hij dat we niet te veel moeten letten op de retoriek van Ahmadinejad. Tijdens de paneldiscussie van het Eurasia Media Forum in in het Kazachse Almaty zei hij dat Iran wel degelijk bereid is tot een dialoog en überhaupt geen kernwapens wil ontwikkelen. De voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke die ook aanwezig was in Almaty reageerde sceptisch en refereerde aan Ahmadinejad’s Holocaust-bagatellisaties. Een president die dat zegt is ook niet te vertrouwen op zijn kernwapen-uitspraken aldus Holbrooke. Terloops zwakte Khatami ook de rol van Iran als olieproducent af om zo het kernenergieprogramma te legitimeren: Volgens Khatami moet Iran investeren in kernenergie omdat de olievoorraden van het land teruglopen. Iran heeft volgens hem “alle recht” om daarnaar onderzoek te verrichten (IPS). Zullen de VS dit signaal oppikken?

Reacties (8)

#1 HansR

Zullen de VS dit signaal oppikken?

Twijfelachtig. Ik kan me niet voorstellen dat de VS nog een kernmacht binnen de islamitische/Arabische landen zal toestaan. En Rusland wil dat ook al niet volgens het artikel.

 • Volgende discussie
#2 p

Daarbij heeft Iran wellicht teruglopende olievoorraden maar het bulkt van het gas. Dus electriciteitsvoorziening lijkt me het probleem niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.St.

Tuurlijk pikken ze dit niet op. De 1.000 signalen over het ontbreken van WMD’s in Irqq lieten ze ook liggen. Ze willen gewoon lekker oorlogje doen daar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zmooc

@P: Het probleem in Iran is dat ze het binnenlandse energieverbruik subsidieren met inkomsten uit olie-export. Er is echter steeds minder olie-export terwijl de energieprijzen steeds hoger worden en het land zich verder ontwikkeld waardoor de vraag naar energie stijgt en die subsidies steeds meer geld kosten.

Effectief zijn ze dus zowel hun belangrijkste exportprodukt als de winst daaruit aan het weggeven aan hun eigen inwoners. Dat is heel aardig maar natuurlijk geen toekomstvaste situatie; ze hebben dan ook weinig andere opties dan alternatieve bronnen van energie te ontwikkelen.

Aangezien ook de olieproduktie van Iran binnen een paar jaar zijn piek zal bereiken, zullen ze hun gas hard nodig hebben om inkomsten te genereren als de olieinkomsten afnemen; ze zouden wel helemaal gek zijn om een dergelijk steeds schaarser worden goed te gaan weggeven.

Hoewel ik liever helemaal geen kerncentrales zie, zou Iran wel erg kortzichtig zijn als ze nu investeren in elektriciteitscentrales die op fossiele brandstoffen werken. Blijkbaar zijn ze een stuk minder kortzichtig dan wij met onze plannen voor 3 nieuwe kolencentrales;-)

Overigens is Iran een van de vreedzaamste landen in hun regio wat betreft het beginnen van oorlogen, en dat zijn ze al heel lang. Ze zijn ook een van de weinigen in de regio die zich vooralsnog nog steeds aan het non-proliferatieverdrag houden. India, Pakistan en Israel hebben allemaal kernwapens en zich daarmee niet aan het non-proliferatieverdrag gehouden. Irak en Koeweit zijn ineens bondgenoten van de VS en die sjouwen ook overal kernwapens naartoe. Als er nog een land is in het midden-oosten waar ik vertrouwen in heb, dan is het Iran wel.

En, hoewel het er niks mee te maken heeft, laten we ook niet vergeten dat het huidige Iraanse bewind daar zit omdat de VS zo vriendelijk waren om hun democratie omver te stoten. Dat geldt ook voor Irak en Afghanistan voordat de VS daar recent wederom meende te moeten ingrijpen.

De VS heeft zonder meer bewezen de belangrijkste destabiliserende factor en vooral de grootste agressor te zijn in het Midden Oosten en ik hoop dan ook dat de westerse wereld dat snel gaat beseffen in plaats van het meest vreedzame land in de regio sancties op te leggen die naar mijn idee uitsluitend op cultuurverschillen zijn gebaseerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henrik

@4
goed commentaar.
daarnaast moet vermeld worden dat israel samen met de vs de grootste agressors zijn in het mo.

ondertussen gaat het gehoax over nog meer dreiging van de kant van Iran rusteloos door, de provocaties zijn inmiddels niet meer te tellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Meester

Sluit me aan bij zmooc, goed verhaal.

Daarbij nog opgemerkt dat Iran extra energie voorziening nodig heeft om gas (waar het land nog heel rijk aan is) uit de grond te krijgen. Al weet ik niet hoe dat technisch in zijn werk gaat.

Verder mag duidelijk zijn dat de economische sancties ook enkel bedoeld zijn om te voorkomen dat Iran, tegen de zin in van de Amerikanen de grootste energie leverancier (weer gas) van India en China wordt.

Dit signaal zal natuurlijk niet worden opgepikt. Signalen oppikken hoort bij de strategie van propaganda voeren.

Wat me nog het meest verbaasd over de hele situatie is dat India vorige week een lange afstandsraket testte. Had iran dat gegaan of Noord-Korea, dan was de wereld te klein, nu is het niet eens nieuws. Hoezo prolifiratie met 2 maten meten, snap niet dat het hele (vrije, kritische) westen zo makkelijk achter amerikaanse strategieen aanloopt. (Dat is niet alleen Jan Peter, daar doen we allemaal aan mee)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 zmooc

@Meester: Iran is voornemens om haar olie niet langer tegen dollars te ruilen, maar tegen euros. Dat is funest voor economieen die op de dollar draaien en mogelijk het begin van de val van de dollar. Door de sancties jegens Iran hoopt men wellicht de groei van de oliemarkt in Iran wat af te remmen of het is gewoon het begin van het bouwen van ‘draagvlak’ voor een echte aanval.

Niet lang voordat de VS Irak binnenviel, had Saddam Hussein immers ook besloten zijn olie voortaan in euros te verhandelen… toeval? Ik denk het niet.

Een Pools gezegde komt hier goed van pas: als je iets niet begrijpt, gaat het om geld. (ofzoiets;))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 caprio

Je bedoelt dit geluid van de machteloze oppositie? nee, natuurlijk niet.

 • Vorige discussie