Echte Christenen

Foto: https://pixabay.com/nl/monument-standbeeld-2011140/
Dossier:

Geboeid volgde ik vorige week een live-blog op de site van de EO. De actiegroep We Gaan Ze Halen (WGZH), die de laatste tijd weer behoorlijk in de media is geweest, hield daar bij monde van Gert-Jan Kole een verslag bij, van hun reis naar Griekenland en weer terug. Het is een verslag van echte Christenen (met hoofdletter), die vanuit diepe overtuiging dit avontuur aangingen.

Lachen man

Ik moest actief op zoek naar dit verhaal, want de site wordt niet overal (bijna nergens) gelinkt in de berichtgeving. Die dan wel weer vrij overvloedig is, jammer genoeg meestal vrij negatief en bepaald niet feitelijk.

Ik heb me hier en daar een breuk gelachen over de artikelen en de reacties daarop. Staatssecretaris Harbers die, ongehinderd door enige kennis, riep dat het hier om mensensmokkel ging. Gretig overgenomen door verschillende media en reaguurders, die ook niet verder keken dan hun neus lang is. Het roze bruine riool, waar ik me uiteraard niet in heb begeven, maar waarvan ik de koppen van de artikelen door een zoekopdracht wel meekreeg, lachte zich op zijn beurt een hoedje (met veer). Omdat er maar 750 euro was opgehaald – via crowdfunding – voor de actie en ze dus vast niet konden gaan. Stonden die ff voor lul, toen de kolonne toch vertrok.

Maar het is niet grappig

Het is natuurlijk helemaal niet grappig. Harbers had beter moeten weten en de actie eerst moeten bestuderen voordat hij zijn bek opentrok (echt, nitwit, doe je werk voordat je zulke heftige statements maakt. Zeg desnoods dat je nog niet weet wat de situatie is, maar dat klakkeloos reageren op onderbuik-shit wordt niet alleen vermoeiend, maar vooral lachwekkend). WGZH heeft dit allemaal uitgebreid aangekondigd, is sowieso al jaren bezig. Wie nog geen weet heeft van hun missie, en de rechtszaak tegen de staat over dit onderwerp: Ingeborg Beugel doet het in De Groene uitgebreid uit de doeken.

Kort door de bocht; de groep was nooit van plan iets illegaals te doen, zoals mensen zonder papieren meenemen naar Nederland. Zij heeft een appel gedaan op zowel de Nederlandse als de Griekse regering, om 150 mensen, uit een Grieks kamp, toe te staan naar Nederland te reizen om daar de asielprocedure af te wachten.

Mensen in godvergeten kampen

Omdat Nederland (en de meeste andere EU-landen) de afspraak voor verdeling van vluchtelingen/asielzoekers/gelukszoekers/migranten/of hoe the fuck je ze ook wil noemen nog bij lange na niet zijn nagekomen. Omdat de EU-grenslanden met overvolle kampen zitten en nauwelijks iemand ook maar een pinkie uitsteekt om iets voor die mensen te doen. Omdat de situatie in die godvergeten kampen erbarmelijk is en bewust zo wordt gehouden. Want als het gewoon gezellig kamperen wordt, ja dan trek je natuurlijk alleen maar meer van die deplorables aan. Dat die zogenaamde aanzuigende werking allang ontkracht is (google het maar, ik kan niet kiezen tussen de veelheid aan links), lijkt onze bestuurders, nationaal en internationaal, geen reet te interesseren. Het interesseert ze ook geen reet dat mensen doodziek worden en liggen te creperen, elkaar zelfs te lijf gaan, door gebrek aan, nou ja, alles. De onderkant van de piramide van Maslov is deze mensen nauwelijks gegund.

Sommige mensen, zoals ik, vinden dat diep triest en beschamend. Er zijn ook mensen die er echt iets aan willen doen, zoals WGZH, onder leiding van Rikko Voorberg. Ik ken hem niet, maar ik heb diep respect voor zijn daadkracht (nogmaals, zie het verhaal van Ingeborg Beugel in De Groene). Hij komt actief op voor de mensenrechten en maakt daarbij gebruik van alle mogelijkheden die ter beschikking zijn. Hij grijpt alle wettelijke middelen aan om zijn doel te bereiken.

Echte Christenen

Het gepiep van de roze bruine ratten over de crowdfunding die maar 750 euro heeft opgebracht (nee, ik link nooit naar het riool. Some shit has to be avoided) komt dan ook zó sneu over. Want ze zijn dus mooi wel gegaan. Met zo’n 30 auto’s inclusief hulpgoederen. Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat daar wel iets meer dan 750 euro bij komt kijken. Hier zijn heel veel welwillende mensen bij betrokken geweest. In het verslag spat de medemenselijkheid ervan af. Dit zijn échte Christenen. In tegenstelling tot sommige politici, bestuurders van ons land, al dan niet met een hoofdletter C in de partijnaam, die niet eens meer lippendienst belijden aan de essentie van het christendom zoals Jezus dat bedoeld heeft.

Ik ben geen christen, hoewel katholiek gedoopt en geschoold. Ik heb zelfs een hekel aan religie, vanwege het dogmatische karakter. Maar de leer van Jezus, die van medemenselijkheid, onderschrijf ik van harte. Ik ben daar eerlijk gezegd niet altijd zo goed in. Des te meer respect voor mensen als Rikko en zijn medechristenen. Zij zijn een voorbeeld voor ons allen. Hun geloof en de daaruit voortgevloeide actie heeft mij tot tranen geroerd. Echte medemenselijkheid. Echte Christenen. Ze bestaan echt.

Er is geen asielzoeker mee teruggekomen. Dat had ook niemand verwacht. Maar wereldwijd was er veel media-aandacht, dus strategisch was dit een groot succes. We hebben het er weer over. Wat een schrale troost is voor de mensen in de kampen, maar een deel daarvan heeft in elk geval gevoeld dat ze niet vergeten zijn. Dat er wel degelijk mensen zijn die zich hun lot aantrekken en die er alles aan doen om ze steeds opnieuw op de agenda te krijgen. Opdat er ooit een keer een oplossing komt.

 

Dit artikel verschijnt ook op hoevrouwendenken.nl

Reacties (24)

#1 kneistonie

Sketch
=====

> We Gaan Ze Halen
> …
> Er is geen asielzoeker mee teruggekomen. Dat had ook niemand verwacht.

*doek*

 • Volgende discussie
#2 6822

Sketch
=====

>Nihilistisch kutcommentaar

*doek*

Op naar aflevering negenduizendzevenhonderdvijfenzestig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 6822

@0: Tenx!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kneistonie

@2: je reactie geeft de stemming bij beide partijen aardig goed weer. (Wat wil je ook, Sketch is een prima concept)
Ook de eindeloosheid is zondermeer raak verbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 6822

@4: Inderdaad, @0 plaatst een zeer nihilistisch stuk, waar jij slechts gepast op reageert.
Sketch voorbij, afschminken en naar huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 KJH

@0: ‘nitwit’ ‘lul’ ‘shit’ ‘fuck’ ‘reet’. Volgens mij zit iets je dwars, Karin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kneistonie

@5: wat jij voor nihilistisch aanziet is toch iets anders. Mijn sketch verbeeldt mijn *onbegrip* bij het samenvatten ervan, goed lettend op de tekst.

Mocht je het beter kunnen uitleggen dan @0, graag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JANC

@6: no shit, Sherlock

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 6822

@7: Ik vermoed dat je onwil tot begrip bedoelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 kneistonie

@9:

Sketch
=====

> We Gaan Ze Halen
> …

*doek*

Uit de nabespreking:
– “Er is geen asielzoeker mee teruggekomen. Dat had ook niemand verwacht.”
– “MAAR HET WAS EEN GESLAAGDE SKETCH”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jos van Dijk

Tekenend voor de houding van ‘christelijk’ Nederland dit bericht van vanmorgen over 32 mensen die uit de Middellandse Zee zijn gered:

The Netherlands has announced it is prepared to welcome some of the 32 refugees and migrants waiting to disembark from a Dutch-flagged vessel in the Mediterranean if other countries did the same.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@11: “The Netherlands has indicated a readiness to possibly take in a proportional number of migrants”
Een proportioneel aantal, dat is 1 van de 32? Dan is “some” al misleidend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Henk van S tot S

Staatssecretaris Harbers die, ongehinderd door enige kennis, riep dat het hier om mensensmokkel ging. Gretig overgenomen door verschillende media en reaguurders,…..

Ach ja, Markus Gerardus Jozef Harbers!

Je zal maar Jozef heten:

Leef je je ganse leven in de schaduw van je bastaardzoon en diens leer.
Geen wonder dus dat hij de pest heeft aan, aan het “je naaste liefhebben als je zelf” en zich derhalve asociaal gedraagt.

Inclusief de rest van onze regering en wat “vreemde” partijen in het parlement die deze koers van harte steunen.

Dat is dus inclusief de “christelijke” G.P.V., die dit gedrag blijkbaar in de genen heeft zitten zoals blijkt zoals uit het (nogal off topic) stukje, (zie Kertens)waar ik onlangs toevallig op stuitte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Karin van der Stoop

@6: In mijn persoonlijke stukken schrijf ik min of meer zoals ik spreek. Als je daar aanstoot aan neemt stel ik voor dat je die niet meer leest. En ja, het zit me behoorlijk dwars ja, dit tenenkrommende, hypocriete gedoe van onze bestuurders en de ranzige walm die uit het roze riool komt. En de stuitende onwetendheid van een heleboel andere mensen ook eigenlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 AltJohan

@Karin van der Stoop: een ruimhartig immigratiebeleid in Europa is niet duurzaam en niet reëel. Wir-schaffen-das-Merkel is daar ook achter gekomen en Duitsland heeft de regelingen ook aangescherpt na 2015.

Wie bepaald wat christelijk is? Bepaal jij dat?

Is abortus christelijk? In Amerika vinden velen van niet? Wie bepaald dat?

Geef jij preken? Termen als “roze/bruine ratten” voor een bepaald smaldeel heb ik nog nooit gehoord in een preek!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@15: “een ruimhartig immigratiebeleid in Europa is niet duurzaam en niet reëel. “

Nogal off topic (naast onwaar).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Sikbock

Het naar Nl halen van vluchtelingen vind ik helemaal niet nobel maar eerder asociaal tov de rest van Nl.

Die moet namelijk (ook al wil de overgrote meerderheid dat helemaal niet) tot het einde der tijden de talloze rekeningen betalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 anoniem

…de essentie van het christendom zoals Jezus dat bedoeld heeft.

Mijn god wat een ten hemel schreiende stupiditeit en onwetendheid over het christendom, over Jezus en over bedoelingen. Om over essentie maar te zwijgen.

Dat kutwijven HRM al hebben overgenomen is een, dat ze bezig zijn het justitiële apparaat en alle ministeries lam te leggen is een punt. Maar dat ze ook nog kennis van religie en Jezus claimen…

En dan ook nog een discussie van een niveau van lik me vessie… waarin gezeurd wordt over ‘stuitende onwetendheid’ van … nou ja, laat verder ook maar. Als je in de modder zit kun je ook alleen maar verder zakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 P.J. Cokema - Reactie op #18

@18: Eh…. humoristisch bedoeld?

#19 JANC

@17: zie opmerking #16

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 JANC

@18: hrm: human resources management?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 6822

@18: Het begrijpen van de leer van Yeshua ben Youssef is heel zo moeilijk nog niet.
Het naleven ervan wordt al wat lastiger. Vandaar de cognitieve dissonantie of de morele spagaat van vele “christenen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 6822

@10: Zoals ik al zei…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 beugwant

@20: Heremetijd; Hoerenmadam?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie