Wereldwijd ging of gaat vandaag om 20:30 uur (lokale tijd) een uur lang het licht uit voor de aarde. Earth Hour is een actie om het probleem van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit,  natuurvernietiging en de oplossingen op de kaart te zetten. Miljoenen mensen, bedrijven, overheden en organisaties doen hun lichten uit. Deze symbolisch actie heeft een afname in energieverbruik van zo’n 4 procent als bijeffect.

Wat minder licht kan zeker in Nederland geen kwaad, gezien onze lichtvervuiling. “Op veel plekken in NL zien we de nachtelijke hemel amper door lichtvervuiling. Veelal onnodig en slecht voor portemonnee en milieu,” tweette Helga van Leur. Bovendien verstoort lichtvervuiling ons slaap-waakritme en verkleint het het leefgebied van nachtdieren, lezen we in dit artikel van OneWorld.

To hell with that, dachten ze blijkbaar in Rotterdam, waar we sinds deze winter een jaarlijkse traditie rijker zijn: ‘Rotterdam Verlicht‘. Blauwe lichtstralen die de hemel in schieten moeten “de stad draaglijker, gezellig en warmer maken en voor verbinding zorgen”. Maar tijdens Earth Hour gaat de Erasmusbrug gewoon uit, dat dan weer wel.

Reacties (4)

#1 Joost

Het is misschien wat zuur, maar je zou EarthHour ook kunnen zien als een exponent van ‘een beter milieu begint bij jezelf’, een slogan die de fossiele industrie als muziek in de oren klinkt, aangezien het de verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis probeert neer te leggen bij het individu, en niet bij de bedrijven die de daadwerkelijke vervuiling veroorzaken.

  • Volgende discussie
#2 Gwen van Eijk

“The people who are wrecking the planet are the fossil fuel companies, not Georgina from Enfield who occasionally leaves the kitchen light on all night.”

https://www.independent.co.uk/voices/earth-hour-climate-change-environment-fossil-fuels-boycott-make-change-happen-really-care-a7643971.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Frank789

[ To hell with that, ]

Dat dachten twee buren de afgelopen jaren toen zij besloten hun tuin te verlichten … van onderaf. De hele nacht.
Drie andere buren besloten gevelverlichting te nemen, twee vanuit de dakgoot naar beneden gericht, één op de gevel naar beneden én naar boven gericht.

En de overheid doet niets.
Ja, de kasseneigenaar moet zijn kas ’s nachts lichtdicht maken en die houdt zich daar perfect aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Custers

Wat de Erasmusbrug betreft, daar hadden ze dus een hele hoop extra verlichting neergezet, om om half 9 zoveel mogelijk licht uit te kunnen doen. En een uur later weer aan, voor de rest van de avond. Tot diep in de nacht. Knipperend en bewegend, in allerlei kleuren. Terwijl je niet eens naar buiten mocht om ernaar te kijken.

De brug was gisterenmiddag al afgesloten, trouwens, om al dat licht erop te zetten. Gevolg: verkeerschaos in de stad.

Zou dat de goede manier zijn om de boodschap te verkopen dat je zuinig moet zijn met energie?

  • Vorige discussie