E-mail aan eigen succes ten onder?

MailboxTijd voor een experiment. Een vrij tijdrovend experiment, maar absoluut de moeite waard. U heeft nodig: een printer, enveloppen, brievenbus en tenslotte, uw e-mailprogramma. Wanneer u morgenochtend goedgemutst en met een cup of ambition in de hand uw e-mailprogramma opent, print u alle ontvangen e-mailtjes uit. Dit blijft u de hele dag door doen. Als u de handeling van het printen achter de rug heeft, stopt u de printjes in een envelop, welke u vervolgens sluit en op een stapel legt. Deze stapel noemen we ‘brieven’. U weet wel, er was een tijd dat naast rekeningen en folders van de pizzakoerier, ook brieven op de deurmat vielen.

Die situatie van vroeger, gaan we nu dus simuleren. Om zeven uur stopt u met het printen van de digitale post. Dit tijdstip is natuurlijk geïnspireerd op het moment waarop de postbode de rode oranje brievenbus leegt. U pakt de stapel ‘brieven’ op, loopt naar de brievenbus en werpt vervolgens de brieven stuk voor stuk door de sleuf.

Het resultaat? Een visueel metafoor van de hoeveelheid digitale post die u dagelijks ontvangt. Best veel hè? Zoveel dat het sommige mensen teveel wordt. Zo kondigde thee-drinkende technoster Moby onlangs aan dat hij de rest van het jaar geen e-mail meer zou gebruiken.

The Washington Post vindt de hoeveelheid e-mailtjes die mensen tegenwoordig ontvangen een ontwikkeling die de voorpagina waard is. Lees hier het interessante artikel dat de krant aan “e-mail bankruptcy” wijdde.

Enkele experts die aan het woord komen zeggen dat “e-mail mensen het gevoel geeft nooit klaar te zijn met hun werk” en “dat veel mensen overwegen terug te gaan naar de telefoon als belangrijkste communicatiemiddel”.

Tijdens mijn werk als redacteur voor een internationaal persbureau merk ik ook dat e-mail weinig effectief meer is. Een antwoord krijg ik vaak pas dagen later. Met een kort telefoontje is de benodigde informatie sneller binnen. Het leent zich wel uitstekend voor contacten overzees.

Hoe denkt u over de toekomst van e-mail?

 1. 1

  Als ik alle onzin even uit mijn mailbox filter denk ik dat ik (niet zakelijk) dagelijks minder dan 5 emails krijg.

  Vroeger mailde ik me helemaal suf, maar dat kwam vooral omdat de mobiele telefoon er nog niet was en email de meest effectieve manier om mensen te bereiken.

  Maar goed, het is net zo dom om te zeggen dat email bankroet is als zeggen dat de slakkepost zijn langste tijd heeft gehad. Het zal altijd blijven bestaan.

  Op mijn werk zie ik wel dat instant messaging de functie van mail gedeeltelijk aan het overnemen is, vooral voor de kleine vragen. Maar documenten enzo gaan er nog wel overheen.

  Email is een blijvertje :-)

 2. 2

  E-mail is nog steeds erg handig, op het werk zou ik niet zonder kunnen. Ik vraag me nog steeds af hoe mensen vroegen samenwerkten aan een geschreven stuk bijvoorbeeld, zonder dat je ff handig snel in revisie je tekstsuggestie kan mailen.

  Daarnaast maak ik privé-afspraken bijna alleen nog per mail of sms, daar komt geen telefoon aan te pas. Behalve op de plek van afspreken nog eventjes de mobiel.

  E-mail rocks!

 3. 3

  Hoe moet het dan met mijn geliefde spelletje email-pingpong?

  Aangezien ik werk op het instituut dat aan het front van de nieuwe wetenschap staat (zo mag je een universiteit toch wel noemen?), heb ik geen beschikking over instantmesseging (eigen initiatief wordt bevorderd door compleet dichtgetimmerde hard/software). Als er dus iets geregeld moet worden dat niet telefonisch kan (er moeten ook wat bestandjes op en neer), mail ik dus makkelijk 4-5 keer heen en weer met een collega.