Duyvendak? Andreas Baader, dat was pas een vent!

De RAF gedemonteerd (Foto: Flickr/slavin fpo)

De gebeurtenissen in Nederland zijn altijd een soort Madurodam-versie van wat er in de wereld gaande is. De politieke moorden en terreurdaden in Nederland vallen in het niet bij 9/11 en andere terreurdaden in het buitenland. In de jaren zeventig en tachtig hebben wij dan misschien Duyvendak gehad, maar in vergelijking met de Duitse terroristenleider Andreas Baader is hij toch echt niet meer dan een vriendelijk geitenwollen-sokkentype.

Ook in Duitsland is men op dit moment weer bezig met het radicaal-linkse verleden. In Duitsland is de manier om met het verleden om te gaan om er een film over te maken. Zodra er een belangrijke film over een onderwerp wordt gemaakt, betekent het dat het onderwerp in kwestie bespreekbaar is geworden. Dit gold voor het nazi-verleden, met Der Untergang, en voor de DDR, met Das Leben der Anderen en Good Bye Lenin. Deze week komt de film Der Baader-Meinhof Complex uit, over de Duitse radicaal-linkse beweging de Rote Armee Fraktion, waarvan Andreas Baader de bekendste leider was.

Hoe deze film valt is nog lang niet zeker. De filmmakers beweren bij hoog en bij laag dat ze geen steun willen verlenen aan het gedachtengoed van de RAF. De RAF stelde de Bondsrepubliek gelijk met nazi-Duitsland. De filmmakers zeggen het hier niet mee eens te zijn, maar er zit een adder onder het gras. De hoogste politiechef van de Bondsrepubliek wordt namelijk gespeeld door niemand minder dan Bruno Ganz. Een merkwaardige keuze. Net zoals Christopher Reeves eens en voor altijd Superman zou blijven, ook als hij bv. een verpleger of een kantoorklerk speelt, zo zal Bruno Ganz altijd Hitler blijven. In deze film zullen Andreas Baader en zijn kornuiten dus in zekere zin wel degelijk de strijd met Hitler aanbinden. Kortom, terwijl de film beweert kritisch te zijn over de RAF, sympathiseert hij er impliciet mee. Ik kan niet wachten op het uitkomen van deze film, en de ongetwijfeld Duyvendak-achtige debatten die er uit voort zullen komen.

 1. 3

  De RAF is al enorm gedocumenteerd. Duitse docus maar ook Nederlands filmmateriaal over de aanhouding van een lid in Utrecht destijds. Typisch is dat in Duitsland Gerhard Schröder voormalig advocaat was van een van de leden, en dat dat voormalig lid momenteel de voorman is van een rechts-extremistische groepering.

 2. 4

  Superman was Christopher Reeves’ eerste belangrijke rol en hij heeft daarna niks anders zinnigs gedaan.

  Bruno Ganz had al veel mooie rollen gespeeld voor Der Untergang. Dat Hitler zijn misschien wel beste rol tot nu toe was betekent niet dat hij aan die rol vast zit zoals Reeves aan Superman.

  De film zelf zal vrees ik een vervelende geneuzel film worden omdat de makers geen loopje zullen durven nemen met de feiten. Geen documentaire en ook geen film.

 3. 6

  5. Jij zit ook maar wat te bazelen. Juist de RAF is mede ontstaan omdat de door jou geeerde Polizei (iig in Berlijn) werd geleid door een oud-SS-er. De man had een onderscheiding omdat hij meer dan genoeg mensen van het inferieure had vermoord. De RAF was daarom ook een antwoord op de vele Nazi’s die nog maatschappelijke functies hadden. Natuurlijk hebben zij niet de juiste manier gebruikt om dat aan de kaak te stellen, maar toch…

 4. 7

  Het was juist goed dat niet alle Nazies na WO2 zijn ontslagen. Anders was het Duitsland netzo vergaan als Irak na Sadam Hoessein waar de Amerikanen wel alle leden van de Ba’ath partij uit het ambtenaren apparaat hebben gegooid.
  Natuurlijk had de RAF liever gezien dat de ex-Nazies uit het overheid apparaat wsaren gegooid, want dan was het voor de Raf een peuleschil geweest om totale chaos ( lees: kladerradatsch) te veroorzaken. En in chaos is het makkelijk revolutie maken.

 5. 8

  Oke, jij vindt dat dus normaal dat je zo n politiecommissaris demonstraties laat neerslaan en de agenten met scherp laat schieten. Daaruit is de RAF geboren. De geallieerden zijn gestopt met de denazificering omdat de koude oorlog begon. (Praag 1948/49)

 6. 9

  Ha, die is leuk: niehielist denkt dat alleen nazies (sic) orde kunnen houden. Gebruik maken van autoriteit of desnoods passieve of actieve dwang toepassen om orde af te dwingen is niet alleen voorbehouden aan fascisten; da’s een vrij normaal principe binnen groepen mensen.

 7. 10

  Koos en gronk: Niehielist even eerder al aangegeven te geloven in “Eén volk, één land, één leider”, dus ik denk niet dat het nuttig is om met hem hier de discussie over aan te gaan.

 8. 11

  Het is natuurlijk onzin te geloven dat de Raf is ontstaan na een met geweld onderdrukte demonstratie van linkse communisten. De Raf is ontstaan als poging van de DDR, die via indoctrinatie van onnozele studentjes, in de BRD chaos te scheppen en revolutie te creeeren.
  Want de communistische heilstaat moest ook in W.Duitslans komen.

  En voor die paar dombo’s die denken dat ik een Nazie ben omdat ik zeg dat de Amerikanen juist gehandeld hebben om niet alle Nazies te ontslaan uit de overheidsapparaat, kan ik alleen maar verwijzen naar Irak waar Bush wel alle Sadam aanhangers ( Ba’ath partij: ook een nationaal socialistische partij) wel heeft ontslagen met gevolg dat Irak een puinhoop is.

 9. 12

  @11.De RAF is uitgegroeid tot een organisatie die… Je weet echt maar een klein beetje van de geschiedenis van de RAF. Beetje tunnelvisie-achtig. Net overigens als mensen die de DDR 100% bleven beschermen terwijl ook al lang duidelijk was dat vele zaken niet klopten achter de Muur. Trouwens je eigen verhaaltje vertellen kan je wel, maar verdedigen op inhoudelijke vragen niet.

 10. 13

  @Koos.
  Ik weet alleen dat Horst Mahler, mede-oprichter van de RAF, zich in 2000 heeft aangesloten bij de neo-nazie partij NPD.
  De appel valt dus niet ver van de boom en zowel de RAF als de NPD heeft haar ideologische wortels in het MArxisme.
  En dat kan je ook zien in de hedendaagse Nederlandse politiek. Het anti-semitisme van de NSB is nu het anti-zionisme van de SP geworden.

 11. 14

  @13. Het hoefijzer van Carl Schmidt. Extreem links en extreem rechts als uiteinden, die weer dicht bij elkaar zitten. Of dat ideologisch marxistisch is weet ik niet. Meer een onvrede, zoals nu over buitenlanders bij vele mensen leeft. Alle soorten etiketjes kan je er op plakken. Ben geen SP-er maar of dat anti-zionisme is of meer opkomen voor de onderdrukten in dit geval de Palestijnen. Kan van alles.

 12. 15

  Opvallend dat al die machtswellustelingen zich altijd socialist noemen. Denk aan Sovjet-Rusland, aan Hitler, aan Castro, Chavez, en ga zo maar door.

 13. 16

  Je links noemen, betekent nog niet dat je links bent.

  Die mensen hebben het volk nodig om aan de macht te komen. “Links” bekt daarbij erg lekker.

  Deze mensen waren net zomin links als dat de DDR en de Democratische Republiek Congo “democratisch” waren en zijn.

 14. 17

  Dat is onzin, Joost. Dat heeft niets te maken met “lekker bekken”, want zeker in de tijd van de start van de Sovjetunie en van Hitler bestond dat nog niet. Nee, ze vonden zich socialist. En wat heeft dat ons gebracht? De vrijheid van meningsuiting van China? Of Noord-Korea? Wie zich socialist noemt, is altijd uit geweest op persoonlijke voordelen ten koste van anderen. Kijk maar waar onze topsocialisten nou weer zitten. De Shell bijvoorbeeld. Kijk maar naar miljonair Rosenmöller. Geen stuiver hebben ze over voor hun arme medemensen. Kijk maar naar Paul de Leeuw en Spijkerman. Het plebs kan barsten, als zij hun zakken maar kunnen vullen.

 15. 18

  Der revolution sagt:
  “Ich war,
  ich bin,
  ich werde sein “

  Andreas Baader
  maart 1977, zes maanden voordat hij in Stammheim vermoord werd, samen met Raspe en Ensslin