Dorpstraditie varkentje-prik verboden

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Geroosterd varken (foto:flickr/austin tx)

De Brabantse gemeente Sint-Odilliën en Peelschenhoek heeft besloten om zwientje-prik te verbieden. Het eeuwenoude varkensslachtfeest zou moslimonvriendelijk zijn. De maatregel werd genomen na een klacht van een niet-moslim, maar is volgens insiders onderdeel van een reeks pesterijen van de Peelschenhoekse meerderheid in de gemeenteraad.

Het in Sint-Odilliën traditionele zwientje-prik is een populair jaarlijks openluchtevenement, waarbij slachtrijpe varkens op een weiland vlak buiten het dorp worden losgelaten. De deelnemers hollen met rieken en vleesvorken achter de zeugen aan en prikken naar de dieren totdat deze gillend neerstorten storten. Het is een feestelijk schouwspel vol bloederig rondrennende zwijnen en woest prikkende lokale boerenjongens. Degene die de meeste dode zeugen aan zijn riek weet te steken, mag voor een jaar de titel ?Zeugenprins? dragen. Na afloop vindt er een grote barbecue en braderie plaats in een feesttent.

Het feest van 2009 zou achteraf bezien wel eens een galgenmaal kunnen zijn. De gemeenteraad ontving in mei dit jaar een klacht van een dorpeling, die aangaf dat de varkensjacht beledigend zou kunnen zijn voor ?eventuele Islamitische toeristen?. ?Moslims worden zo uitgesloten van de dorpscultuur. Dat is discriminatie.? Volgens de anonieme klager is het nergens voor nodig om het festijn met varkens te doen. Zwientje-prik zou net zo makkelijk met ?een kudde rijpe schapen? kunnen.

De gemeenteraad van Sint-Odilliën en Peelschenhoek nam het voorstel met een nipte meerderheid aan. PvdA-wethouder Els Burkblaak: ?We willen dat onze gemeente voor iedereen wordt. Als er hier ooit moslims komen, moeten ze zich thuis voelen in ons dorp. Dat ze er nu niet wonen heeft waarschijnlijk met het jaarlijkse zwientje-prikken te maken. Bovendien denken we dat het evenement niet meer past binnen de internationale ambities van Sint-Odilliën en Peelschenhoek.?

Sjeng Geenen. van de actiegroep ?Odilliën blijft prikken? is boos over de beslissing. ?Het is schandalig. Het slachtfeest bestaat al tenminste tweehonderd jaar en hoort gewoon bij onze cultuur. Dit kost de middenstand tonnen en is slecht voor het imago van het dorp. Moslims moeten integreren en daar horen onze varkens bij. Handen af van onze zeugen en laat ons ons ding doen met onze varkens.? Ook Gieles Hullekes van de lokale partij Dorpsbelangen (en Zwientjesprins van het jaar 1996) is woest. Volgens hem liggen er helemaal geen ethische redenen aan de ban ten grondslag, maar betreft het hier pure symboolpolitiek. Hulles: ?Sinds de gemeentelijke herindeling van 2009 hebben de Peelschenhoekers een meerderheid in de gemeenteraad. Zij doen er alles aan om ons dwars te zitten en de Sint-Odilliaanse cultuur en identiteit te verdringen.?

Reacties zijn uitgeschakeld