Doorbraak: vrouw leidt vrijdaggebed

Allah is voor iedereen akbarIn de islamitsiche wereld is verontwaardigd, maar ook met vreugde gereageerd op het optreden van professor Amina Wadud die gisteren in New York het islamitisch vrijdaggebed leidde. De organisatoren zeggen dat het voor het eerst is dat een vrouw het gebed leidt voor een gemengde zaal van vrouwen en mannen.

Vanuit het Midden-Oosten hebben religieuze leiders hun afkeuring uitgesproken. Maar ook in de VS moest de locatie van dit revolutionaire gebed geheim gehouden worden. Buiten stond een twintigtal demonstranten die vinden dat Amina 1,4 miljard moslims probeert te beledigen. Maar Amina verdedigt zich dat het volkomen normaal is wat ze doet:

Allah is always present whether we acknowledge it or not, whether we agree with it or not, whether it is convenient for us or not, women and men both are necessary and essential to Allah’s plan for creation and women and men both have the capacity to reach more moral excellence. (VOA News)

 1. 1

  oh jee, ‘moral excellence..’

  Jazeker en dat wat we ontaard (onderwijs, theater, film, muziek, mode, media, seculiere democratie) achten, dus niet in overeenstemming met ehhh.. onze brave masculine ethiek, fijnzinnige smaak en burgerlijke Ubermoraal gaat naar de archieven, wordt gebrandmerkt en de makers (m/v) krijgen een fatwa, worden tot paria’s en staatvijand verklaard, zeg maar tot nomadisme veroordeeld, alijd op de vlucht gejaagd, de hele wereld rond.
  Ze mogen als vrij en onbeschermd wild door premiejagers achtervolgd, bedreigd, vermoord, gestenigd, verbannen en gediscrimineerd worden. U riskeert een prijs op het hoofd als u zich van de profeet afwend, de hoogte ervan gaat bij opbod ?

  Dan Brown (Da Vinci Code), [url= http://www.galeries.nl/mnexpo.asp?exponr=18734 Rashid Ben Ali[/url] (experimentele maar vooral door anti-mullah schilderijen controversieel verklaard), het boek De Duivelsverzen, de lijst is al te lang.

  Een vrouw wordt wederom misleid en misbruikt.

 2. 6

  @Carlos: Ben zeer benieuwd waar je de “met vreugde gereageerde reacties” hebt gezien. Dat wil ik ook graag lezen, heb je een link svp ?

 3. 8

  Larie, de mensen die erbij waren waren in ieder geval blij, men sprak van een historische doorbraak. De verwoordingen verschillen per artikel, de drie artikeltjes die ik vanochtend doorscande op GoogleNews gaven mij aanleiding om voor de fraai allitererende combi: “vreugde en verontwaardiging” te gaan. De woordjes “joy, happiness” vind ik niet zo snel meer terug. Maar kan je leven met deze citaten?

  “I think it’s great, because we need more women doing it,” Jihan Ahmed, 23

  “I just want to be part of history, I guess,” said Nasheet Zaman, 22, a college student who traveled from Ithaca. “I fully support the fact that Dr. Wadud, as a woman, is leading the prayer.”

 4. 9

  Het zaaltje waar het werd gehouden heeft een maximum capaciteit van ongeveer 13.5 man, van de toegrstroomde gelovigen die ongeveer 70% van de capaciteit innamen, interviewden de massaal toegestroomde pers ongeveer 25%, waarvan er 120% werkten voor de uitgever van deze Islamitisch-geklede en donkere vrouw, en de overige 90% familie of bekenden waren. Het als moskee-bezoek verklede uitje van deze lolbroeken leverde dan ook genoeg stof op om nog lang en utgebreid over na te praten de komende weken.

 5. 12

  Carlos: Dat geluid van de koeibellen..pffft.. ik neem nog maar eens een reep chocola (geen paarse koeien gezoen tot nu toe)

 6. 19

  hm, ben zoals steeds laat in reacties vanwege, euh veel van vanalles, maar: ik had toch wel reactie omtrent een Kristelijke analoge daad verwacht. Waar zijn onze Adelgunde’s, Maria’s en dito Jeanne’s?

 7. 20

  Crachat, in Amsterdam uiteraard, midden in het Sodom en Gommora , het New York van nederland.
  [url=http://www.volkskrant.nl/binnenland/1111300710832.html[/]

 8. 21

  unisex geloof, toch nog? maare.. zijn er niet nog een paar geloven waar de voorganger een man blijft?
  doorbraak? ik hoop het.

 9. 23

  Moslimfeministen bijeen in eerste vrouwenmoskee
  ANP

  AMSTERDAM – Zwaaien normaal gesproken louter mannen de scepter in een moskee, zaterdagavond was het de beurt aan de vrouwen. In het tot vrouwenmoskee omgetoverde politiek cultureel centrum De Balie in Amsterdam riep een vrouw op tot samenkomst, deed een vrouw het gebed, voerden vrouwen de rituele wassing uit en spraken vrouwen over hun rol binnen de islam.

  De moslimfeministen gaven hiermee de aftrap voor een driejarig project van De Balie en het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum voor een betere emancipatie van vrouwen met een islamitische achtergrond.

  Hoewel de eerste vrouwenmoskee ter wereld bedoeld is als knipoog en dient als een soort kunstproject, geeft het volgens de organisatoren duidelijk aan dat het tijd is voor verandering. ‘Laat de vrouwenmoskee een tipje zijn van de sluier die wordt opgelicht’, stellen zij.

  Voorafgaand aan de bijeenkomst riep een vrouw over het Leidseplein in het Nederlands en Arabisch op tot gebed. Ditmaal niet, zoals gebruikelijk, als ode aan de profeet, maar als ode aan de vrouw. De organisatoren hadden achter in de zaal een plekje vrijgemaakt voor een handjevol mannen, om hiermee hun ruimdenkendheid aan te geven.

  Na de gebruikelijke rituelen hield Meral Polat een felle preek over de vrouwenmoskee. De tekst daarvan was van Nahed Selim (schrijfster van onder meer Brieven uit Egypte en De vrouwen van de profeet) en Adelheid Roosen deed de regie. Daarna nam de islamitische feministe van het eerste uur, Nawal el Saadawi, het woord. Zij werkte onder meer voor de Verenigde Naties en schreef De gesluierde Eva en Vrouwengevangenis. Ook heeft ze zich als eerste vrouw kandidaat gesteld voor het presidentschap in Egypte.

  El Saadawi’s wond er in haar betoog geen doekjes om. Vrouwen moeten vechten voor hun rechten en hun liefde. ‘Iedereen is gelijk, we moeten samen kunnen werken aan een betere wereld.’ Religie, zei ze, heeft verdeeldheid veroorzaakt in de wereld. ‘Het wordt gebruikt om onrecht te rechtvaardigen, tegen vrouwen, tegen zwarte mensen, tegen onderdrukking. Dat moeten we veranderen. We moeten de ideologie veranderen.’

  De 18-jarige Seren Dalkiran en haar 30-jarige vriendin Yeter Arkin maakten ijverig aantekeningen tijdens de bijeenkomst. Ze runnen samen een stichting om jongeren en vrouwen bewust te maken van zichzelf en willen praktijken als eerwraak en uithuwelijken bespreekbaar maken.

  De vrouwenmoskee vinden ze een goed initiatief. ‘De vrouw heeft een ondergeschikte rol in de moskee, ze worden altijd weggestopt in kleine kamertjes en mogen niet zoals de mannen gebruik maken van de mooie marmeren ruimten. Dit initiatief is daarop een goede kritiek’, aldus Dalkiran.

  Ze vinden dat vrouwen in de islam evenveel rechten verdienen als mannen en hopen dat de emancipatie van beide kanten zal komen. ‘Als een moslimvrouw zich ontwikkelt en mannen gaan daarin niet mee, dan heeft het totaal geen zin.’

  Bron: Volkskrant.nl (19 Maart 2005)

 10. 24

  Zie ook : ANP, of deze

  Zina betekent schoonheid. En is een mooi woord om moslimfeminisme te promoten.

  Iedereen mag meedoen, zegt projectleider Myriam Sahraoui. ,,Zowel moslims met heel conservatieve idee

 11. 25

  sterk, nove. Hartverwarmend wellicht. Maar ik bedoelde veuls te cryptisch, dat het ook eens tijd werd om de Kristenlijke kerk een vrouw op de stoel te zetten. Zo gaan die allochtonen ons nog inhalen :-)
  Hoewel, zulk een lentedag… Zag een jongen ondersteboven en dolgelukkig in een boom hangen, zag mijn geliefde een vreugdedansje doen, zomaar, zag ganzen gevoederd worden, en de mountainbikers en de Motojongens Der Zondag reden niets geen wielen in elkaars weg… Te weinig wind voor de parasailers, maar de lucht had een zilveren gloed. Wat een wandeldag. Was dan ook 2 jaar geleden.

 12. 26

  Nostalgie is verraderlijk maar toegegeven, geen lente moet u laten bederven, aan u voorbij laten gaan. Vermaakt u..
  Hoewel geen en tegelijkertijd elk lenteseizoen voor sommigen pas mag beginnen, een seizoenstart kent pas na een Urbi et Orbi.

 13. 27

  Elke bankier ( allochtoon, m/v, n’importe) die geen rente op schulden doorrekent /berekent en een economie gebaseerd op leningen om de rente op uitstaande schulden (aandelen) te financieren , heeft mijn sympathie.