Dollar, euro, yuan en de race omlaag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Maar de Zimbabwaanse dollar blijft natuurlijk inflatiekampioen (Foto: Flickr/oceanic)

De Amerikaanse centrale bank gaat nog eens 600 miljard dollar aan staatsobligaties kopen (populair gezegd: ze zetten de geldpers aan). De injectie moet de economie een oppepper geven, maar oncontroversieel is de maatregel niet. Als er meer geld in omloop komt, wordt het minder waard, zo luidt immers een economische wet. Inflatie loert. Dikke kans dat de maatregel tot in Europa en China voelbaar is.

Voor de kredietcrisis toesloeg daalde de dollar gestaag tegenover de euro, vanwege het enorme Amerikaanse begrotingstekort. De yuan was chronisch ondergewaardeerd, maar daar viel weinig aan te doen, omdat China geen vrije economie heeft en de wisselkoers een politieke aangelegenheid is. De Chinezen zorgden zo dat ze hun producten voor westerse begrippen goedkoop konden maken. Het heeft zo zijn voordelen om een ongunstige wisselkoers te hebben.

Toen de crisis toesloeg, bleek de eurozone een aantal zeer zwakke broeders te hebben. De euro daalde ten opzichte van de dollar, en dat kwam goed uit, want het maakte export goedkoper (vooral Nederland en Duitsland profiteerden daarvan). De 600 miljoen uit de Amerikaanse geldpers – een vrij uitzonderlijke maatregel buiten crisistijd – gooit het nieuwe evenwicht weer door de war. De dollar zal weer dalen ten opzichte van de euro. De yuan heeft een paar maanden geleden een soepeler wisselkoers gekregen, maar heeft inmiddels maatregelen genomen om een toevloed van dollars te stoppen.

Dus is Europa nu aan zet in de race omlaag. Wisselkoersen kunstmatig omlaag brengen en zo de inflatie aanwakkeren is een groot Duits taboe, dus verwacht geen ingreep van de Europese Centrale Bank. Maar buiten Ierland en Portugal zal men niet rouwig zijn dat deze landen gisteren door de financiële markten getrakteerd werden op het laagste vertrouwen in hun staatsobligaties ooit. Niemand zal het hardop zeggen, maar de drie grote economische blokken trekken momenteel het volle register open om elkaar economisch af te troeven.

Reacties (5)

#1 Bismarck

“inflatie aanwakkeren is een groot Duits taboe”

Heeft misschien te maken met hun ervaringen ermee?

Overigens, hoe zit het eigenlijk met de goudreserves van de FED? Ik ving een paar jaar terug op dat die dusdanig groot waren dat ze ongeveer 1/3e van de uitgegeven dollars waard waren. Klopt dat? Als de dollar serieus inzakt, bereikt ze dan vrij snel de goudstandaard. De jarenlange overwaardering van de dollar heeft dan stiekem wel een erg gunstig bij-effect gehad.

  • Volgende discussie
#2 Jonas

Altijd leuk de verhaaltjes over de zogenaamde werkelijke bedoelingen van deze maatregelen. Amerika zou inflatie aanwakkeren zodat de staatsobligaties geparkeerd bij China en Japan, enz. niets meer waard zouden zijn. Waardoor de staatschuld eigenlijk verdampt. De tweede is heftiger, er zou een nieuwe munt komen samen met Canada en Mexico, vergelijkbaar met de Euro. Daarbij zouden ze hetzelfde doen als wat onder Duisenberg (ECB) is gebeurd: namelijk de munten zo inruilen dat de staatschuld de helft minder wordt.

Eerlijk gezegd moet ik als leek zeggen dat ik er niets van begrijp. Maar dat komt mede door het schimmige wereldje van de IMF, Wereldbank, ECB, politieke invloeden, multinationals, zodat ik geen enkel inzicht heb op de uiteindelijke besluitvorming en welke motieven dus de doorslag geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Christian

@2 Het is niet echt een complot of zo. Iedereen suboptimaliseert op subdoelen, maar het overall effect is dat munten devalueren. Denk aan de slotscene van Reservoir Dogs. Geen van de wise guys heeft het plan iedereen dood te laten gaan, maar de afzonderlijke beslissingen tellen er wel naar op. Iedereen weet dat, maar iedereen hoopt ook Mr Pink te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 alt. johan

China heeft vind ik het meeste boter op het hoofd.

Zij hebben al jaren en jaren een belachelijk hoog handeloverschot, maar toch laten ze de prijs van hun munt niet veel omhoog gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Michel

Christian,

De 600 miljoen uit de Amerikaanse geldpers – een vrij uitzonderlijke maatregel buiten crisistijd – gooit het nieuwe evenwicht weer door de war

Volgens mij is er wel degelijk sprake van een crisis met 9.6% werkloosheid – ook al is de recessie officieel voorbij. De maatregel is wel uitzonderlijk omdat ze weinig wordt toe gepast.

De invloed op de waarde van de Dollar is ook niet zo uitzonderlijk. Onder “normale omstandigheden” zou de FED de reten verlaagd hebben, wat ook een devaluatie van de Dollar tot gevolg heeft. Dat kan echter niet meer doordat de rente niet meer lager kan.

Feitelijk is er niets uitzonderlijks aan devaluatie van de Dollar, zoals je zelf ook al stelt gebeurd dit ook als er niets wordt gedaan door het tekort op de handelsbalans. Dit is de enige manier waarop dit tekort minder kan worden: door de lagere stand van de Dollar wordt de export v.d. US gestimuleerd – precies het medicijn dat de dokter zou voorschrijven. Het protest van Europa, m.n. van Nederland en Duitsland is dan ook nogal hypocriet omdat die landen een groot overschot hebben.

Ik heb helaas Reservoir Dogs niet gezien, dus misschien mis ik iets in je uitleg.

@jonas: om de staatsschuld door inflatie te laten verdampen heb je wel erg veel inflatie nodig (of tijd). Waar het om gaat is de economie te stimuleren, waardoor de overheid meer inkomsten krijgt in de vorm van belasting zodat de staatsschuld (sneller) afbetaald kan worden.

  • Vorige discussie