1. 1

  Ik zeg: zak nog maar wat meer. Woon in New York en krijg in euro’s betaald. Dus compenseert mooi voor het dure leven, al wordt lekkere kaas en koffie (lees Europese) weer duurder…

 2. 4

  @2: Krugman heeft natuurlijk een sterke prikkel om de zwakke dollar goed te praten: zijn beleidsadviezen leiden tot een zwakke dollar. Ik kan een reden verzinnen waarom het niet zo gaat als hij zegt: op korte termijn neemt het handelstekort eerder toe dan af als de dollar verzwakt. Dit jaagt de inflatie aan en smoort het economisch herstel.

  @3: Ja maar is niet zo relevant…

 3. 5

  Ja, het verlagen van de dollar zou wel eens vervelende situaties kunnen opleveren, maar wat is het alternatief? Kan het Amerikaanse handelstekort zo groot blijven als het nu is? En hoe herstelt hun economie zonder export? Consumenten hebben geen geld.

 4. 6

  Als de dollar blijft dalen verdwijnt het nu ontstane handelstekort vanzelf. Komt er niet een omslagpunt waarbij buitenlandse producten niet meer kunnen concurreren met binnenlandse producten?

 5. 7

  @5: Hmm.. mij lijkt een geleidelijke depreciatie handiger dan een “run op alles behalve de dollar”. Hoe dat te bewerkstelligen, geen idee.

  @6: Nouja, dat is een lange termijn argument. Op de korte termijn betekent depreciatie twee dingen: inflatie en werkloosheid, het laatste omdat import een macroeconomisch “lek” is. Hoe snel de V.S. deel van haar vele banken – nu in Nieuw Engeland: vier banken in een dorp van 17000 – kan transformeren in importconcurrerende maakindustrie, tsja dat kan wellicht vele jaren duren.

 6. 8

  Het verband is er maar krijg je niet vrij snel een stabiliserende correctie omdat veel producten concurrerend worden in de export? De huidige situatie waarbij ze ‘alles’ kopen in het buitenland is uiteindelijk niet te handhaven, plak daar tegenaan dat weg inflateren van de schulden al snel een equivalent van een paar jaar totale werkeloosheid oplevert. Heb je dan niet jaren lang bijna gratis boodschappen gedaan terwijl je een betere supermarkt aan het bouwen bent?

 7. 9

  Nouja, “ze” waren geen betere supermarkt aan het bouwen maar McMansions die nu niemand wil kopen. Maar goed, het is een empirische vraag hoe (snel) de Amerikanen hun importen kunnen subsitueren voor binnenlandse productie.

  Een ding bedacht ik mij gister: meer zelf produceren betekent lagere reele uurlonen. En ze maken al zoveel uren op het werk.