Doet ‘es geëmancipeerd?

Vrouwenbier, vrouwensportartikelen, beleggingsfondsen gericht op vrouwen… En alsof dat nog niet genoeg is, richten bouwmarkten zich ook al op vrouwen. Want vrouwen moeten ook als consument worden aangesproken in een mannenomgeving, vinden de heren reclamemakers. Dat is leuk bedacht, ware het niet dat het totaal niets uitmaakt dat de bouwmarkten nu ook ?vrouwenzaken? (gericht op tuin en interieur) verkopen.

In de Gamma bij mij in de buurt meten ze eerst je testosterongehalte voordat je naar binnen mag. En als een vrouw bij ?s mans gratie wordt toegelaten, probeer dan maar eens service te krijgen. ?Pardon meneer, ik zoek een…? Plots heeft het pukkelige manspersoon dat jong genoeg is dat ik er de moeder van zou kunnen zijn, dringend iets anders te doen.

Een vriendin van mij liep laatst een elektronicazaak binnen omdat ze een fotocamera wilde kopen. Ze wilde zo?n typisch vrouwendingetje: een roze, een kleintje, een kek klikklakkertje waarvoor je geen halve technische opleiding hoeft te doen om alle knopjes te kunnen begrijpen. Na een half uur in de winkel negeerde het mannelijke personeel haar nog steeds en kon ze haar camera wel vergeten.

Als ik iets heb met mijn auto, die overigens een typisch wijvenkarretje is (het make-upspiegeltje zit in de zonneklep aan de bestuurderskant, niet aan de passagierskant), trek ik mijn meest vrouwelijke kleren aan. ?Goedemiddag!? roep ik luid als ik de garage binnenkom en vervolgens gedraag ik mij als een klein vrouwtje dat helemaal niets kan. Opvallend, dan word ik altijd vrij snel geholpen.

Blijkbaar gedraagt een man zich in een typische mannenomgeving zich het liefst als een neanderthaler. Dan moet je als vrouw vooral niet geëmancipeerd lopen doen. Lief lachen en mond houden. Dat is, als je service wilt.

 1. 1

  Nou meid, dan is er sinds kort een oplossing.

  En anders kun je lekker dromen.

  Nou doet de Neanderthaler-omschrijving mij erg denken aan Tim ‘the Toolman’ Taylor.

  Hij:”wat voor auto rij jij?”
  Zij:”een blauwe.”
  Hij:”ehm, wat specifieker aub?”
  Zij:”Oh, een lichtblauwe.”

  Overigens mag ik mij gelukkig prijzen met een vriendin die een hamer, boor en schroevendraaier e.d. kan bedienen, daar waar die nodig zijn. Ze kan beter aan haar auto sleutelen dan dat ik dat kan.

 2. 3

  “Ik ziet ’t al, d’r heb een vrouw aan gesete.”

  Heb je trouwens eraan gedacht dat de moderne man graag zijn gegellde kapsel checkt voordat ie uitstapt?

  Overigens, als je geen service krijgt, dan eis je het. Typisch vrouwelijk om stilletjes te wachten en dan verslagen weg te lopen…

  :-)

 3. 5

  @annoesjka: De beste truc blijft gewoon een dom meisje spelen. Allereerst vind ik het prachtig om andere mensen aan leken te zien uitleggen hoe dingen werken en daarnaast kun je ze ook nog eens plotseling compleet overbluffen met een opmerking waaruit blijkt dat je ze al die tijd voor de gek hebt gehouden.

  Geef mij trouwens maar gewoon de materialen die mannen ook gebruiken. Wat een flauwekul die differentiatie!

 4. 6

  Jaren geleden heeft dit mannengedrag BMW een klant gekost (mij). Vervolgens heb ik jaren met plezier een Volvo gereden, en nu (dan toch) een tweede hands BMW, die ik niet bij BMW heb gekocht en er ook niet laat onderhouden. Hier in Amsterdam weten ze namelijk nog steeds niet hoe ze met een vrouwelijke klant om moeten gaan, en al helemaal niet met een die in een oldtimer rijdt.

 5. 7

  Goh, er gaat een wereld voor me open! Ik heb er nu echt nog nooit problemen mee gehad! (Maar ik heb dan ook geen auto) Ik hoor er in mijn omgeving ook niemand over!

  Hoe is jullie houding dan? Extreem ge-emancipeerd? Of hebben jullie gewoon pech en/of ik geluk?
  Ik snap veel emancipatie soms echt niet. Waarom zou je je eigen auto willen maken, waarom zou je perse een hoge functie willen terwijl er betere mannelijke kandidaten zijn? En zo kan ik nog wel even doorgaan….

 6. 8

  Dom meisje spelen? D’r valt weinig te spelen hoor.

  Wie vraagt er überhaupt naar iets?

  Een echte vent hoeft niets te vragen. Die kan alles zo wel vinden.

 7. 9

  Nog erger trouwens: Vrouwelijke hulp bij de kluswinkel.

  “Oh, dat weet ik niet, even aan mijn collega vragen. Priscilla, deze meneer zoekt zo’n soort dingetje, met een 3/8″ draad of zoiets!Weet jij waar die liggen!?”

  Kun je net zo goed meteen beginnen met zelf zoeken.

 8. 10

  Ik krijg trouwens nooit service in wat voor winkel dan ook. Het bedienend personeel negeert me volkomen, neemt de kauwgom niet uit de mond, spreekt me aan met ‘je’ terwijl ik oud genoeg ben om hun vader te zijn en blijkt vervolgens net zo min ene fuck van (electrotechniek, internetverbindingen, koksbuisknopen, whatever) te weten als ik. Curse the shopmonkeys!

 9. 11

  @8 – Hahaha, als mij iets is opgevallen is het wel dat mannen niét kunnen zoeken. Hoezo vinden, Wout? :-)

  @7 – Als ik iets niet snap of niet kan, dan vraag ik het een ander die het wel kan of snapt waarbij het me om het even is of het een man of vrouw is. Pas als ik dan toch niet word geholpen, gooi ik andere eigenschappen in de strijd.

 10. 12

  @8; Dat is dan weer een typisch mannentrekje! Uren dwalen door een winkel of stad voordat je iets gevonden hebt. Vragen werkt gewoon veel sneller, en dus kan je veel meer met je tijd doen. Mannen moeten eens minder trots worden!

 11. 13

  @12

  Minder trots worden? Waarop moeten wij dan terugvallen, als jullie nog niet eens geholpen worden na lieflachen, tietjesvooruitsteken, billenschudden en schijnpijpen?

 12. 14

  Eelke, de heren namen niet eens de moeite om uit hun verkopershok te komen, dus een extreem-feministische houding aannemen, daar kwam ik niet eens aan toe. Wel heb ik gebruik gemaakt van mijn macht als consument, waardoor iets wat mijn probleem was, het probleem van de verkopers werd, die liepen namelijk hun commissie mis.

  Maar ik moet toegeven, toen ik een keer met een vriendin meeging om een auto te kopen, hebben we eerst op internet gekeken naar een speciale site met tips voor vrouwen die een auto willen kopen.

  Alles ging goed, totdat ik me, vlak voor het sluiten van de koop, realiseerde dat we niet eens gekeken hadden of er wel een motor in de auto zat. Omdat een proefrit niet mogelijk was, hebben we de auto toen maar even laten starten. Tja, maar of dat nu het aannemen van een extreem-feministische houding is? We moesten in ieder geval wel erg om onszelf lachen.

 13. 15

  @12 Dat is dan weer een typisch mannentrekje! Uren dwalen door een winkel of stad voordat je iets gevonden hebt.

  Objection! ik ga altijd direct naar een winkel, haal wat ik hebben moet – en bedenk dat van tevoren – en ga zsm weer naar huis. Bij voorkeur als het zaterdag is.