Doe-het-zelf hulpverlening

de toestand in HikkaduwaAnarchist Evert Jan was op vakantie in Sri Lanka en besloot na de tsunami om zelf hulp te gaan verstrekken aan de lokale bevolking. Hij zamelde kleren in van vertrekkende toeristen en deelde rijst uit in een tempel. Toen hij amerikaanse US-Aid hulpverleners zag neerstrijken in het duurste hotel van Hikkaduwa concludeerde hij dat er nogal wat schort aan de internationale hulpverlening. Voelt u zich geroepen om

 1. 2

  Een ‘duur’ hotel heeft wel het voordeel dat de hulpverleners zelf ook niet gelijk cholera en vlekschurft oplopen. Bovendien kunnen ze in hun airconditioned kamer zich weer opladen voor een volgende dag hulpverlening.

  Hoe duur kan een duur hotel in Hikkaduwa nou zijn?

 2. 4

  Waarom zouden hulpverleners in “goedkope” hotels moeten zitten? Het lijkt me juist dat je vanuit goede accomodatie meer kan bewerkstelligen dan vanuit armoedige accomodatie.

 3. 5

  En je moet natuurlijk als uber-links denker jezelf toch echt lekker gaan voelen als je dat alles ziet. De hulpverleners doen niets, deze mensen zitten er alleen maar voor zichzelf.

  Het RIT zit daar onder het genot van een biertje igloos te bouwen van de ingevroren lijken en breekt af en toe een kootje af om als ijsblokje te dienen.

  Proost!

 4. 6

  Een anarchist op vakantie in Sri Lanka… toch wel gezellig komen lopen zeker? Misschien een idee zijn volgende reis in zo’n kapitalistisch verv uilend vervoermiddel werkplekjes van nederlandse “hulp”organisaties te beoordelen, zet Evert Jan vast een roze “vrankrijk” bril op want per definitie is alles rot wat vanuit de VS komt.

 5. 7

  Herinnering:

  Zo ergens medio 1994 was er op schiphol, waar ik tijdelijk een baantje had, een luidruchtige demonstratie van autonomen tegen de luchtvervuiling van de KLM. Wat foto’s werden gemaakt die lang in de kantine van de cargo hebben gehangen,o.a. vanwege de kleurige uitdossing der demonstranten.
  Jaartje (of korter) later geroezemoes op de werkvloer..weet je nog die van die foto..staat in te sjekken Als een donderslag stond er te plekke een stilzwijgende haag deze man naar de douane te loodsen. Hij kon er wel om lachen.

 6. 14

  Beste Mensen,

  Het verschijnsel waar Evert-Jan mee kampt lijkt mij niet zo zeer een afkeer van een (quasi?)anarchist vs internationale hulporganisaties ,maar meer een kwestie van morele meerwaarde aan zijn eigen persoontje t.a.v. professionele hulpverleners.

  Zoiets als je als enige Nederlander wanen in Boekarest en toch weer op een hoekpunt van de straat toch weer 3 lui Nederlands horen spreken en daar vervolgens een ongelofelijke afkeer van krijgen.

  Daarentegen moet Evert-jan vooral doorgaan met zijn actieviteiten zo ook de hulporganisaties die terplaatse zijn. Fijn om te weten hoe GS ook weer een duit in het zakje doet.

  @Egor,

  Waar dient een “echte”anarchist aan te voldoen dan. Het ontkennen van enige vorm van autoriteit lijkt mij afdoende, niet waar?

 7. 16

  @SalonSocialist: “Waar dient een “echte”anarchist aan te voldoen dan. Het ontkennen van enige vorm van autoriteit lijkt mij afdoende, niet waar?”

  Als je