Dodenlijst Srebrenica op internet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een voorlopige lijst met de namen van de 8106 slachtoffers van de moordpartij in Srebrenica staat online. Als je zo de 140 pagina’s met namen doorneemt is het eng je te realiseren dat wij Nederlanders hier gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn… (pdf)

Reacties (6)

#1 Packet Storm

Hee…. Srebrenica… Daar hebben we al een tijdje niets meer van gehoord.

Ik vind nog steeds dat het de Nederlanders te zwaar aangerekend wordt en dat de rest van Unprofor er wel erg makkelijk afgekomen is. (luchtsteun?? Pourquoi?)

  • Volgende discussie
#2 Joost

Nou, stel je eens voor dat de Nederlanders ballen hadden gehad en daar waren gebleven…

Na het eerste schot van de Serviërs had je moeten zien hoe snel Navo f16s die gasten platgebombadeerd hadden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Walter

Nederlanders verantwoordelijk? Je bedoeld de VN. Die voerden het bevel, de nederlandse soldaten aldaar valt niets te verwijten. Als ze zich stoerder hadden opgesteld dan zou deze dodenlijst aangevuld zijn met nog een paar honderd nederlandse namen, waren het dan wel helden geweest?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Niet helemaal, de beslissing terug te trekken was een 100% Nederlandse.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Packet Storm

Even een paar feiten:
De Nederlanders hebben letterlijk onder vuur gelegen, de Nederlanders hebben letterlijk met hun pantserwagentjes Servische troepen de weg versperd (en daar heb je ballen voor nodig als er zo’n tank op je af komt denderen).
Oftewel aan alle richtlijnen voor luchtsteun was voldaan, en wat zeiden de fransen: “NON” (zijn ze goed in)

Bron

Daar komt bij dat het Nederlandse bataljon niet volledig bezet was (de Serven lieten namelijk de reserve troepen het gebied niet in) en licht bewapend was tegenover een zwaarbewapende vijand die ook nog eens een numerieke overmacht had, om over gevechtservaring nog maar eens te zwijgen.

Ik blijf er bij dat Nederlandse soldaten die er zaten stuk voor stuk meer “ballen” hebben dan je voor mogelijk houd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

Of de Nederlandse leger/politieke top schuld heeft of niet weet ik niet, maar de soldaten kan je toch echt niks kwalijk nemen. Ze kregen toch van boven te horen dat ze niet mochten schieten? Wat moet je dan?
En inderdaad, om met een lichte tank de weg te versperren van een zware tank terwijl beide partijen weten dat je niet mag schieten (dat was toch min of meer bekend?) dan heb je ballen nodig waar een paard jaloers op is (HAHA, ballen).

  • Vorige discussie