Divitiae sunt causa malorum

Dit is een gastbijdrage van classicus Bart Berman. Op zijn blog Demodokos verbindt hij regelmatig een oude Latijnse of Griekse spreuk met het hedendaagse nieuws.

Een van de rijkste mensen, Warren Buffet, pleit voor hogere belasting van de zeer hoge inkomens (megarijken, in het taalgebruik van mijn onvolprezen bron nu.nl). Ergens anders merkt hij op: “There’s nothing material I want very much”. De Romeinse filosoof Seneca uitte zich in dezelfde geest. Divitiae sunt causa malorum, beweerde hij zelfs, Rijkdom is oorzaak van rampen. Met die rampen bedoelde hij, dat rijkdom afleidde van het streven naar deugd.

Seneca is er financieel niets minder van geworden dat hij deze mentaliteit uitdroeg. Tot aan zijn dood is hij de rijkste mens ter wereld gebleven. Er zijn er die hem dat verwijten, maar dat riekt naar jaloezie op iemand die al tweeduizend jaar dood is. Ook Buffet gunnen we zijn rijkdom. Suum cuique – ieder het zijne. Vooral als hij er zelf zo tactvol over praat.

 1. 2

  Rijkdom is oorzaak van rampen. Met die rampen bedoelde hij, dat rijkdom afleidde van het streven naar deugd.

  Heb je een bron van deze uitleg?

  Ik zou malorum niet direct met rampen maar met het kwaad vertalen. Rijkdom is de oorzaak van het kwaad wordt het dan. Dan kun je gaan steggelen over het begrip het kwaad, maar ik vind het dichterbij de huidige realiteit en de waarheid liggen dan het gebruikte apocalyptische rampen.

 2. 3

  @2: Ik weet het niet hoor. Ik heb geen latijn gehad, maar ga ervan uit dat het dezelfde betekenis heeft als het Franse malheur, dat niet zozeer kwaad als pech/ongeluk uitdrukt. Daarmee komt de uitdrukking van Seneca in betekenis ongeveer neer op de Nederlandse uitdrukking “geld maakt niet gelukkig” (zei mijn oude heer).

 3. 6

  Buffett schrijf je met met een dubbele -tt.

  En als-ie echt een betere wereld wil, dan stel ik voor dat-ie bij zichzelf begint: laat ‘m in koeienletters op een elk blikje Coca-Cola zetten dat je er bij langdurig gebruik vrijwel zeker suikerziekte en/of kanker van krijgt. Of, nog beter, verwerk het woord ‘Cancer’ ergens in The Coca Cola Company, en laat voortaan alleen maar nog maar mensen in die gezellige Fanta-reclames optreden als ze aan morbide obesitas lijden.

  Wat kan het hem schelen, hij is 80.