Die bordesscène, wat vinden de lockdownregels daar eigenlijk van?

COLUMN - Vandaag is het zover, er treedt een nieuw kabinet aan. En sinds jaar en dag vindt daarbij de bordesscène plaats. Het nieuwe kabinet dat zich, de ene minister een trede hoger dan de andere, rondom de koning(in) laat fotograferen door de vaderlandse pers.

Bij Rutte III vond dit plaats op de trappen van Paleis Noordeinde, eerder gebeurde het ook bij Paleis Soestdijk, maar altijd is het buiten. En in deze lockdown gelden buiten, zoals u weet, enkele regels.

Nu ga ik er eigenlijk vanuit dat de volgende kleine observatie niet klopt. Ik zie vast iets over het hoofd. Heb iets niet goed gelezen, of niet kunnen vinden, maar ik weet eigenlijk niet wat. Want als ik naar de website van de Rijksoverheid ga en daar klik op het PDF-je waarin de regels voor deze lockdown staan opgesomd, dan lees ik daar: Groepsvorming buiten: max. 2 personen.

En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Rutte IV uit meer dan 2 personen zal bestaan. Dus als straks die vele ministers op die trappen staan te poseren, gaat er dan niet iets fout? Ik bedoel, van mij mogen ze, ik verwacht geen superspreading event, maar om nou op de eerste dag van Rutte IV gelijk de lockdown-regels van Rutte III aan de kant te schuiven. Wordt dat dan uitgelegd als een breuk met het vorige kabinet vanwege de nieuwe bestuurscultuur? Of doen ze achteraf alsof ze geen groep zijn en daar toevallig – en nog wel op 1,5 meter afstand – stonden toen die foto werd gemaakt?

Maar, zoals ik al zei, ik zal wel iets over het hoofd zien. Het zal wel net iets anders zitten, dus praat me in de reactie-sectie onder dit stuk vooral bij.

Al die ministers hebben tenslotte zoveel politiek assistenten en voorlichters en nog meer voorlichters. Het kabinet van de koning is ongetwijfeld ook betrokken. De lijntjes met het OMT en het RIVM zijn kort. Het zal toch niet dat ze zoiets over het hoofd zien?

Reacties (4)

#1 Gee

Je verwart de privé situatie met een werksituatie. Voor werksituaties gelden de volgende regels:
https://www.rivm.nl/documenten/generiek-kader-coronamaatregelen-van-voor-25-september-2021
Recent aangescherpt met deze regels:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kaders-coronamaatregelen/generiek-kader

  • Volgende discussie
#1.1 Ad van der Stok - Reactie op #1

Wellicht heb je gelijk, maar uit de bronnen die je aandraagt kan ik niet afleiden dat de algemene maatregelen die in dat PDF-je worden gecommuniceerd, niet zouden gelden voor werksituaties. Algemene maatregelen gelden, lijkt me, voor iedereen, tenzij ergens duidelijk wordt gemaakt dat er uitzonderingen zijn op die algemene maatregelen. Nergens lees ik terug dat werkbijeenkomsten buiten uitgezonderd zijn en wel met meer dan twee personen mogen plaatsvinden…

  • Volgende reactie op #1
#1.2 lmgikke - Reactie op #1

Werksituatie? Daar is geen sprake van. In een werksituatie was Rutte al lang geleden ontslagen. Dit is meer een klaverjasclubje.

  • Vorige reactie op #1
#2 beugwant

De kern van het kabinet bestaat uit Marc en Wopke. De rest is strokarton, WimLex incluis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie