Dibi en Diepenhorst

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022
,

In 1993 wandelde ik op een mooie zomeravond door de lommerrijke lanen van Zeist. Toevallig kwam ik langs het huis van prof. mr. dr. I.A. Diepenhorst. Het was een grote vooroorlogse villa met meerdere erkers, loggia’s en groot balkon. De diepe voortuin was opvallend sober: veel groen en witte kiezelpaden. Het kwam mij voor alsof de jaren zeventig en tachtig aan de bewoner voorbij waren gegaan; de sfeer was zó jaren vijftig. Er was geen enkele frivoliteit aan het huis te bekennen, alles was zo degelijk als wat. Gereformeerd is misschien het beste woord, want prof. Diepenhorst was ARP-politicus. Hij woonde er op dat moment alleen, zijn moeder was enkele jaren eerder gestorven.

Deze kleine privégeschiedenis schoot mij vorige week te binnen toen ik een aflevering zag van het televisieprogramma Oog in Oog. In dat programma werd Tofik Dibi voor de voeten geworpen dat hij scheef zou wonen. Het ging ongeveer als volgt:

Kockelmann: ‘U bent 31. Woont u nog steeds bij uw moeder?’

Dibi: ‘Mijn moeder woont bij mij’

Kockelmann: ‘U moeder woont bij u, maar u woont nog steeds wel met z’n allen toch in datzelfde huis waar u bent opgegroeid in Amsterdam Slotervaart …Daar hebt u met z’n allen geleefd met een bijstandsuitkering…dat was niet makkelijk, u had het niet breed en nu wel, want u hebt een goed salaris als kamerlid met alle toelagen tot 120.000 euro bruto per jaar. U woont nog steeds in dat huis. In uw verkiezingsprogramma lees ik dat u tegen scheefwonen bent. Dat is toch geen voorbeeld?’

Het is waar, Tofik Dibi woont goedkoop, maar tot op heden is scheefwonen niet verboden. Hij kon de vragen van Kockelmann dan ook zonder veel moeite beantwoorden. Toch bleef ik een ongemakkelijk gevoel overhouden aan het interview. Waarom mag een heer van stand wel bij zijn moeder blijven wonen en een jongen uit een volksbuurt niet? Een mens kan ook gehecht raken aan een sociale huurwoning of aan de bewoners van Bos en Lommer. Je ouderlijk huis is meer dan de koopsom of het huurbedrag.

Zou er ooit een journalist zijn geweest die prof. mr. dr. I.A. Diepenhorst ter verantwoording heeft geroepen over zijn woonsituatie? Het is niet waarschijnlijk, de villa was particulier eigendom en dan mag je zo groot en duur wonen als je wilt. En het waren andere tijden: als je vroeger bij je moeder wilde blijven wonen, dan ging niemand dat wat aan.

Nog even enkele feiten over de loopbaan van wijlen I.A. Diepenhorst (1916-2004): Hij studeerde rechten aan de VU en op negenentwintigjarige leeftijd werd hij benoemd tot hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht. In de politiek maakte hij een merkwaardige carrière. Hij begon op als Eerste Kamerlid, was korte tijd Minister van Onderwijs en daarna Tweede Kamerlid. De politieke functies werden meestal gecombineerd met een leerstoel aan de universiteit. Diepenhorst was christelijk en sociaal: hij weigerde een ministerspost in een kabinet waarin de PvdA niet meeregeerde. Kom daar in deze tijd maar eens om. Hij was ook niet bang om tegen de stroom in te zwemmen; zo stemde hij bijvoorbeeld in tegenstelling tot zijn ARP-fractiegenoten wel voor de Mammoetwet en voor de Loterijwet. Hij was tegen de middenschool, want hij vond dat je geen politieke idealen de scholen in mocht dragen.

Verder viel Diepenhorst op door zijn redenaarstalent. Als je hem eenmaal had horen spreken, dan vergat je hem niet licht. Hij sprak in ellenlange zinnen, waar geen einde aan leek te komen, toch liepen zijn betogen zelden spaak. Wim T. Schippers had de gewoonte om Diepenhorst aan het einde van het radioprogramma Ronflonflon op te bellen met een actuele vraag en dan kwam er een enorm lang antwoord waarbij Schippers hem steevast na enkele minuten onderbrak. Dat leidde tot hilarische dialogen.

Hoewel I.A. Diepenhorst op het eerste gezicht altijd een diepserieuze indruk maakte had hij dus ook een komische en recalcitrante kant, maar hij dwaalde nooit af tot het absurde. Zijn redeneringen waren altijd sluitend en hij zei nooit zomaar wat. “BAM!” zou zijn slogan niet geweest zijn, maar dat had hij ook helemaal niet nodig. Prof. mr. dr. I.A. Diepenhorst hoefde zichzelf niet aan te prijzen, hij werd altijd gevraagd. In zijn tijd werd je toekomst vooral bepaald door je afkomst. Toch kreeg Diepenhorst een grote teleurstelling in zijn leven te verwerken. Hoewel hij groot voorstander was van de vorming van het Christelijk Democratisch Appèl, werd hij na de oprichting in 1980 niet op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer gezet. Hij was op dat moment vijfenzestig jaar oud. We kunnen maar één conclusie trekken: hoogstwaarschijnlijk was hij te geschikt en te ervaren en dat kon het prille CDA niet aan.

foto CorporatieNL

 

Reacties (37)

#1 DrBanner

zolang z’n moeder er nog woont is het geen scheefwonen.

 • Volgende discussie
#2 Theo

Mij een raadsel waarom die Sven Kockelmann steeds die interviews mag doen. Ik heb nog nooit zo’n slechte en irritante interviewer meegemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Ernest - Reactie op #2

Mee eens. Die man acteert dat hij kritisch is, terwijl hij alleen maar vervelend en zelfingenomen is.

#3 Sjiek

Nu begrijp ik het.

Dibi woont bij zijn moeder. Was de protege van Halsema en komt nu in opstand tegen Sap. Drie vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven spelen. Met andere woorden: hij zit gewoon onder de knoet, voelt de schoen wringen en heeft de moed gevat om zich te bevrijden.

Geef die knul snel een eigen optrekje. Mijn steun heeft hij.

Nu moet ik dit ook nog een plaats geven maar het lukt niet: iedere vent schrikt van Ineke van gent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Jabir - Reactie op #3

Verdomd, je hebt gelijk.

#3.2 Jabir - Reactie op #3.1
#3.3 Sjiek - Reactie op #3.2

Ren voor je leven kleine Tofik.

#3.4 Jabir - Reactie op #3.3
 • Volgende reactie op #3.3
#3.5 su - Reactie op #3.3

But when the thunder breaks..

http://youtu.be/rwdAxA4K-Cc

 • Vorige reactie op #3.3
#4 nodog

Briljante clip. Dat gedoe met Dibi zal me een worst wezen. Dat iets als Ronflonflon niet meer bestaat lijkt me eigenlijk een veel groter probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Gaat slechts over 4% scheefwoners (opgave VROm). Wegpesten is niet de oplossing (over hypotheek of andere huurwoning v.a. 600 e maar te zwijgen en er moet zich ook weer een ambtenaar over buigen); beter stoppen met de xxx miljoenenheffingen bij corporaties om te zorgen dat ze over voldoende vermogen beschikken om betaalbare woningen voor iederéén te bouwen.

Tja, en waar zijn de Diepenhorsten gebleven. We zullen het met de Dibi’s moeten doen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Kyra - Reactie op #5

4% van wat? van de sociale huurwoningen?

#5.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #5.1
#6 about:

K. deed in feite een poging tot karaktermoord op Tofik Dibi. K. probeerde indertijd ook zoiets bij Peter R. de Vries. K. heeft ook eens met suggestieve vragen de veel te eerlijke Pieter Lakeman iets in de mond gelegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ultrabas

Briljant clipje! Op 4:50 hoor je een hond blaffen. Diepenhorst had dus een hond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.2 Kyra - Reactie op #7

Ben daar niet helemaal zeker van! Jacques Plafond had de gewoonte om tijdens de radiointerviews allerlei geluiden op de achtergrond te laten horen

 • Vorige reactie op #7
#8 MrOoijer

De ouders van Isaac Arend Diepenhorst hadden een merkwaardig gevoel voor humor, en noemden een 3 jaar later geboren broertje Arend Isaac Diepenhorst. Deze bracht het ook al tot hoogleraar, zodat we te maken kregen met een de ene kant prof.mr.dr. I.A. en aan de andere kant een prof. dr. A.I. Diepenhorst. Beide overleden in 2004 in Zeist. Het staat me ook nog bij dat ze op elkaar leken als twee druppels water, maar dat kan mijn verbeelding zijn geweest.

Ik wens Tofik Dibi een wat eenvoudiger toekomst. Hij heeft vast geen broertje die Dibi Tofik heet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Kyra - Reactie op #8

Ik heb geen portret van zijn broer kunnen vinden.
Wat die namen betreft: misschien hadden de ouders verwacht dat het tweede kind een meisje zou worden?

#9 sikbock

Dibi interesseert mij ook geen ruk.. het filmpje daarentegen.. mevrouw Plafond.. hehe :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jantje

Vreemd verhaal.
Zoiets als vroegha hadden we melkflessen voor de deur maar door
de toegenomen ontreddering in de prachtwijken kan dat niet meer.

En toch is het onze eigen schuld.
Kan iemand hier nog een touw aan vastknopen zonder het migratie probleem erbij te betrekken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Harm - Reactie op #10

Sommigen hebben het migratieprobleem als enig houvast, dus dan weet je bij voorbaat waar ze het touw aan vastknopen

#11 PB

Hoe woont die eeuwige Partijvoorzitter/ex-Worstenmaker van de SP eigenlijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Jabir - Reactie op #11

Niet zo groot, maar die geeft zijn geld dan ook aan de partij.

 • Volgende reactie op #11
#11.2 su - Reactie op #11
 • Vorige reactie op #11
#12 Patrick van der Hijden

Goed stukkie. Geniaal fragment. Ik mis Jacques. Ik mis de jaren 80.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #12

Je kan hier alle afl. nog eens naluisteren:

http://weblogs.vpro.nl/ronflonflon/

Die tel. gesprekken zijn legendarisch: van absurd inhoudsloos tot uitermate scherp to the point…

#12.2 Kyra - Reactie op #12.1

Deze site kende ik niet, dank!

#13 louis france

Scheefwonen is een vinding van de nederlandse onroerendgoedmaffia, hypotheekverstrekkers, grondspeculanten en gemeentelijke bobo’s met grond in hun portefeuille en hun faciliteerders, zoals politieke partijen die met hun heffingen goede werken kunnen verrichten.

Zolang de prijzen van huizen ver boven wat het kost om een huis te bouwen liggen, en je gek bent als je je nek in de schuldstrop steekt om te kunnen wonen, zolang wachtlijsten net zo lang zijn als je volwassen leven lang is, is het woord scheefwonen een leugen.

En wat Diepenhorst betreft, zijn truc was het onderwerp van diskussie te verengen tot een farce. Als je in die val trapte had je die diskussie verloren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kyra

Gebruikte hij die truc op de alleen op de radio? Of debatteerde hij ook op die manier in de Eerste en Tweede Kamer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 louis france

Ik heb ooit eens Diepenhorst op tv in een diskussiewedstrijd gezien.
Ik kan me niet meer herinneren waar het over ging. Maar hij wist het publiek voor zich te winnen door de stelling te verengen tot een voorbeeld waarvan je wist dat hij dat zou winnen (door zijn breedsprakige uitwijdingen viel dat niet op)

Ik heb me niet meer in de man verdiept, hij was al met pensioen.

Een mooi staaltje retoriek en zeer leerzaam. En…iedereen wordt nog steeds een rad voor ogen gedraaid met dit soort trucs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kyra

Dank je wel! Ik heb Diepenhorst maar één keer horen discussiëren over politiek. Het was in een programma à la Het Capitool. Waarschijnlijk was dat in de tijd dat de vrouwen in de SGP niet langer lid mochten zijn van de partij. Er werd over gefilosofeerd wat er met Nederland zou gebeuren als de partij op democratische wijze meer dan 50% van de stemmen zou krijgen. Helaas heb ik het fragment niet terug kunnen vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 about:

Het hakken met de lange lat op Dibi is nog steeds niet afgelopen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6175/Amanda-Kluveld/article/detail/3261276/2012/05/25/Dibi-is-net-een-puber-die-zegt-we-wassen-eerst-af-en-daarna-gaan-we-eten-BAM.dhtml.

Andrée van Es vertelt in het Parool (niet op het net) over “Tofik versus Jolande” dat GL een fabelachig vermogen tot zelfdestructie heeft, “maar de partij komt er altijd weer uit, dus dat zal ook nu gebeuren.”

Wordt het hier het verhaal van de LionKing of is het het verhaal van Calimero?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17.1 Kyra - Reactie op #17

Ik verwacht dat Jolande Sap lijsttrekker zal worden, maar het zou me niet verbazen als Tofik Dibi bij de verkiezingen meer stemmen zal trekken.

#18.1 about: - Reactie op #18

Bij de LionKing verliest de valse pretendent uiteindelijk toch, en bij Calimero weet ik niet precies hoe het af loopt, maar wat zegt hij (zij?) met “Ik ben klein en zij zijn groot”?

Ik ben uit reflex altijd wel voor de underdog, vooral als ik het gevoel heb dat hij/zij slecht wordt behandeld, maar daarmee wordt de underdog nog geen topdog.

#19 Kyra
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie