#Dezeweek | Deze column gaat niet over Henk Krol

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Wat had ik deze column graag over Henk Krol geschreven. Henkie Krol, the one and only. Juist de man die opkomt voor de ouderen is degene die klaagt dat hij de Zwarte Piet krijgt toegespeeld. Over de ironie die daaruit spreekt, had ik een dik boek over kunnen volschrijven. Ik heb echter begrepen dat je in je leven minstens één keer moet hebben meegedaan aan de Zwarte Piet-discussie. Dus tja, daar gaat ‘ie dan hè.

De Sinterklaasperiode staat bol van de tradities. Er is de traditie van de intocht, waarin een oude man (soort Henk Krol) na een hoop moeite zijn pakjesboot in een willekeurige Hollandse haven aanmeert. Er is de traditie waarin ik bij mijn ouders op de bank pepernoten lig te eten. En er is de traditie van de surprise-loting, waar uiteindelijk structureel één lid van het gezin ontevreden is, degene die op mijn lootje stond geschreven.

In 2011 is daar een traditie bij gekomen. Vaak begint het te morren als in september de pepernoten al in de schappen liggen, maar het is vaak oktober dat het echt losbarst. Het is de traditie waarin Quinsy Gario op televisie komt vertellen wat hij van Zwarte Piet vindt. Spoiler alert: Hij vindt het racisme.

Het begon allemaal toen de kunstenaar op de Dordtse straatstenen tijdens een stevig robbertje stoeien nog net op z’n Henk Krols kon uitroepen: ‘IK HEB NIKS GEDAAN!’ Ook riep hij: ‘IK WORD GESCHOPT,’ maar als je toekeek had je dat waarschijnlijk al wel door. Het laatste was waar, het eerste niet. Quinsy had die ochtend namelijk een t-shirt aangetrokken.

Van Gario moest ik niets hebben. Hij deed goed zijn best om aangeslagen te klinken, maar eenmaal in de boeien geslagen kon je zijn euforie proeven. Het was hem gelukt, hij had de aandacht, hij was een martelaar geworden. Als Gario spreekt, benadrukt hij in ongeveer iedere zin hoe belangrijk hij is voor de ongehoorde stemmen in Nederland (net als Henk Krol), ten gehore gebracht met een tergende triomfantelijkheid. Maar godzijdank gaat het hier niet om Gario, het gaat om het punt dat hij maakt.

In dat punt kan ik mij namelijk ontzettend goed vinden. In een reflex zou ik waarschijnlijk roepen dat je met je grote mensenproblemen moet afblijven van het leukste kinderfeestje van het jaar, maar er zouden in eerste instantie eigenlijk al helemaal geen aanleidingen moeten zijn om over die problemen te beginnen natuurlijk. Daarnaast is de weerstand tegen alternatieve Pieten niet alleen belachelijk, maar ook overbodig, het raakt toch niet in de kern van het feest? Het geeft vooral te blijken dat veel mensen zelf niet eens meer lijken te weten welke inhoud ze nou eigenlijk aan het feest menen toe te schrijven. Het gaat toch om de kinderen, niet om de Zwarte Pieten?

Ik geef toe, ik laat tradities ook graag zoals ze zijn. Ik lig het liefst nog elk jaar bij mijn ouders op de bank de intocht te kijken. Ik zou het zelfs voor lief nemen dat er elk jaar gezucht wordt bij het ontvangen van mijn surprise. Maar over die Zwarte Pieten: stel je niet zo aan en verander het gewoon*, dan hoeven we ook niet ieder jaar die overbodige discussie met Quinsy Gario te voeren.

*Om het wat makkelijker te maken heb ik zelf wat bedacht: Vervang die Pieten door secretaresses. Als kinderen dan ‘s ochtends zeuren dat er niets in hun schoen zit, kan Sinterklaas gewoon de schuld op hun afschuiven.

Reacties (18)

#1 okto

Maak er groene pieten van. Da’s ongeveer de enige kleur die niet bij een of ander ras voorkomt als huidskleur, dus dan heb je daar ook geen gezeur over.
Maar oh jee, dat stoot natuurlijk de PVV’ers onder ons tegen het hoofd, een kinderfeestje misbruiken voor stiekeme propaganda voor eco-terroristen.

 • Volgende discussie
#2 dus

Of reageer toch niet altijd zo overdreven op dingen die overduidelijk niet zijn bedoeld om mensen te kwetsen. Zwarte Piet wordt alleen maar als belachelijk gezien door lieden die een probleem met zijn verschijning hebben. Alle anderen zijn blij dat hij snoep uitdeelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 kevin

Wie stelt zich aan? Mensen die racisme roepen omdat tradities zich in andere tijden hebben gevormd, toch zeker?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kevin

Moet dat linkje naar dat Twitterracisme nou? Racisten bestaan, dat wisten we al. Tamelijk lage streek om alle tegenstanders daarmee te vereenzelvigen.

Ik schaar mij (voor deze ene keer) achter Henk Westbroek in Pauw en Witteman. Je hoort het in zijn stem: daar gáán we weer… *dikke zucht*. Zo voel ik mij precies. Zeik toch niet zo.

In #0 wil je de discussie loskoppelen van de persoon Quincy Gario, maar volgens mij is dat het hele punt: Quincy lijkt zich graag in de kijkert te willen spelen, martelaar te zijn voor een onderdrukte groep, controverse te veroorzaken en dat hele zwarte-Pietengedoe lijkt daarom slechts een voorwendsel. Quincy heeft iets gezocht om zich over op te winden en dat heeft hij gevonden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 su

Hoe je het wendt of keert, de golliwog is een inherent racistisch stereotiep. Het is dan ook verbijsterend dat een hele volk in rep en roer raakt als je dat aansnijdt. En dat terwijl degenen waar het daadwerkelijk over gaat bij het feestje – de kinderen – het absoluut niet boeit hoe de samenstelling van Klaas z’n defilè eruit ziet. Doorbreek nou dat traditie en binnen een halve generatie ben je al dat gezeur kwijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Als kind werd ons thuis verteld, dat Zwartepiet zo zwart was, omdat hij door de schoorstenen kroop; het volk dat nog steeds de oorspronkelijke kleur draagt van van alle op aarde levende mensen werd niet genoemd.

Met een jaar of vier snap je wel dat (de toen gangbare ) schoorstenen te smal zijn voor die grapjes; zeker omdat er ook Pieten waren met borsten ;-)
Ik geloof ook niet dat er op de kleuterschool sprake was, van een Sint met negerslaafje(s) of iets dergelijks.
Naar mijn idee is dat gedoe later pas gaan spelen.

Ik kan me niet zo goed voorstellen, dat er veel mensen met een zwarte huidskleur zijn, die een trauma van dat gedoe zullen krijgen.
Maar misschien ben ik wel naïef.

Wat mij betreft mogen ze Zwartepiet afschaffen en Sinterklaas er bij:
Het je kinderen een paar jaar lang voorliegen ten faveure van de middenstand is in principe natuurlijk een knap achterlijke bezigheid ;-)

Het zelfde geldt voor de door Coca Cola geadopteerde Kerstman
(Ter correctie van eventuele verkeerde opvattingen hierover zie: http://feit-of-fabel.nl/santa.html )

Gewoon een leuk kinderfeest op de kortste dag organiseren.
Middenstand tevreden en de kindertjes van de niet minimumlijders ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Krekel

Ah, het is weer zover. Ik zal ook mijn jaarlijkse grammofoonplaat maar weer eens afspelen:

Feit 1) Zwarte Piet is een relatief recent overgewaaide racistische karikatuur uit de V.S.
Feit 2) het duurt niet lang meer of de (hyper)correctie erop zal ook overwaaien.

Daar kunnen we ons tegen verzetten, roepen dat ‘hullie dan ook geen blanke vla meer mogen zeggen’ etc., maar dat gaat toch niet helpen. Dat is hetzelfde als je nu in de V.S. nog tegen het homohuwelijk verzetten o.i.d.: je zet jezelf alleen maar aan de ‘verkeerde kant van de discussie’, zoals dat over enkele decennia gezien gaat worden.

Liever stellen we ons dus proactief op, en grijpen we weer terug op de oorspronkelijke traditie, waarin Zwarte Piet nog twee raven was, Huginn en Muninn, die voor Wodan Sinterklaas in de gaten hielden welke kindertjes zoet zijn geweest en welke stout. Dat is voor iedereen leuker: voor de progressieven met kosmopolitische pretenties, omdat we dan internationaal wat minder voor lul staan; voor de zelfverklaarde bewakers van de traditie, omdat die Zwarte Pieten-traditie eigenlijk ook maar gewoon nieuwerwetse flauwekul uit Amerika was; en voor de kinderen, omdat je verkleden als een raaf nu eenmaal veel leuker is dan gewoon een bruin geschminkt gezicht krijgen. Dan noemen we ze Heug en Meug om het nog Nederlandser te maken, en dan is er helemaal niks meer aan de hand …

(zolang we er geen Wagner onder zetten natuurlijk … )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 analist

@4: Mwah, je praat een beetje onzin. De persoon in kwestie heeft ook een maandelijks radioprogramma waarin hij *niet* elke keer Zwarte Piet behandelt. Zwakke ad hominem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Olav

@7:

Feit 1) Zwarte Piet is een relatief recent overgewaaide racistische karikatuur uit de V.S.

1850 noem je recent?

http://www.dbnl.org/tekst/sche039stni01_01/

Het overwaaien lijkt me ook niet aan de orde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 su

@9: 1850 noem je recent?

Nog geen twee eeuwen oud. Dus in de groote orde van eeuwenoude tradities is het inderdaad nogal recent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Krekel

@9: “1850 noem je recent?”

Relatief recent. En nee. Eind 19de eeuw had ik in gedachten.

http://www.dbnl.org/tekst/sche039stni01_01/

Dat is de introductie, in boekvorm: “In 1850 introduceerde de onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje “Sint Nicolaas en zijn Knecht” drie nieuwe zaken, die allemaal zijn blijven hangen in de Sinterklaas-folklore: een knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot.”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

”Het overwaaien lijkt me ook niet aan de orde.”

Dat lijkt je dan verkeerd.

En P.S., iedereen die Zwarte Piet viert is een racist …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 FiFa

Gaan we hier ook al elkaar de zwarte piet toespelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Kalief

Alles dat er toe bijdraagt een zeurlul als Quinsy Gario te ergeren moet wat mij betreft in stand worden gehouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 FiFa

Zwart geld is dan wel weer leuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 FiFa

De zwarte weduwe moet ook verboden worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

@15:
Volgens mij is Florrie al 6½ jaar dood ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Noortje
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Henk van S tot S

@17:

Die
http://www.youtube.com/watch?v=P16TjNkOlNY&feature=youtu.be
is ook nog een manier om een geschiedenisles leuk te maken :-)

 • Vorige discussie