#Dezeweek | 1 april valt dit jaar laat

COLUMN - Van een stel gebeurtenissen afgelopen week ga je toch vooral hopen dat een paar 1april-grappen vertraging hebben opgelopen.

Het is eindelijk april. Geen maand meer die onstuimig zijn staart roert, maar gewoon een maand die begint met een hele leuke dag. 1 april heeft zich in het verleden bewezen als een dag vol geinige grollen en hilarische hilariteiten, maar ik moet zeggen dat het dit jaar nogal een fletse was. Of het door het weer kwam, weet ik niet, maar het leek gewoon helemaal nergens op. De enige leuke grap was niet eens op 1 april, maar op 31 maart. Als grappen te vroeg kunnen komen, dan komen er ook vast een paar te laat. Ik koester goede hoop.

Die hele commissie rond de kroning – of moet ik zeggen: ‘inauguratie’? – van Willem Alexander, dat kán namelijk toch helemaal niet echt zijn? Ik kreeg al twijfels toen de uitgekauwde melodie van ‘het Koningslied’ werd gepresenteerd, maar het werd naar mijn idee wel heel extreem met de ‘polonaise voor de koning’. Typische 1 april-grap natuurlijk, ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk mensen openlijk intuinen, en dan ook nog eens lallend in een malle sliert. Ze hebben zichzelf nu echter wel weggegeven met de ‘droom voor de koning’. Veel gekker moet het niet worden, welke monarch zit nu te wachten op mijn droom waarin ik achtervolgd word door Joop Munsterman op een scooter?

De aprilgrap van de ING was er een van vervelender aard, maar goed, die zullen er altijd tussen zitten. De kroningscommissie-grap was er één uit de categorie ‘je veter zit los’, de ING-grap is er één uit de categorie ‘brandende drol in je brievenbus’. Ik kwam er zelf net te laat achter dat de grap was uitgehaald, maar hoorde verhalen van mensen die plotseling vijf ton op hun rekening hadden staan. Daar zit natuurlijk meteen het linke van de grap. Ik had meteen mijn volledige vakantie naar China afbetaald, maar dan had ING mij teleur moeten stellen, was ik boos geworden en had ik al mijn spaargeld in een oude sok onder mijn matras gelegd (niet verder vertellen). Geen goede grap ING.

Maar de slechtste grap is misschien wel van Kim Jong Un. Ik ben niet zo thuis in de Noord-Koreaanse humor, maar ik vind een atoombom nogal extreem. Van een stel kruisraketten kan ik de humor nog inzien, maar een atoomoorlog brengt mensen natuurlijk wel serieus in de problemen. Nog serieuzer dan wat ICT-probleempjes met betaalopdrachtjes. Het lijkt me ook vooral een nogal impulsieve grap, er is niet zo goed over nagedacht. Ik dacht dat ze het daar in Noord-Korea veel te druk hadden met sprookjes vertellen over zingende zeemonsters en hamburgers, maar plotseling blijkt ook het uitroeien van de wereldbevolking een heel redelijke hobby. Geen leuke grap Kim.

 1. 3

  Flauw stukkie. Toch bedankt voor het linken naar de grap over De Correspondent, die is inderdaad hilarisch en is mij op een of andere manier volledig ontgaan.

 2. 4

  “Van een stel kruisraketten kan ik de humor nog inzien”

  Een stel kruisraketten is anders wel wat ernstiger dan wat de Noord-Koreanen kunnen afschieten.

 3. 6

  Kan iemand mij trouwens uitleggen waarom er zoveel ophef is over NK de laatste tijd? Het enige wat ze tot nu toe hebben gezegd is dat ze genadeloos zullen terugslaan (met vanalles en nogwat) als de agressors ook maar een millimeter voet op hun grondgebied zet.

  Een net land als de VS zal op die manier toch geen oorlog riskeren?

 4. 7

  @5: Is goed, nadat jij even tegen iedereen die onder een kruisraket terecht komt de humor daarvan uitlegt. Ik gok zo dat ik minder tijd nodig heb.

  Trouwens, de Noord-Koreanen pakken de naamgeving van hun raketten ook grappiger aan.

 5. 8

  “mijn droom waarin ik achtervolgd word door Joop Munsterman op een scooter”
  Nee, die droom haalt het niet. Want Munsterman heeft het veel te druk met achter zijn voetballers aan te zitten.