Demonstreren helpt wel …

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Franse jongeren kunnen weer naar de universiteit, want ze hebben hun zin gekregen. De omstreden CPE-wet is ingetrokken en De Villepin heeft moeten inbinden.

Eerst probeerde Chirac het met een aanpassing. Een proeftijd van 1 ipv 2 jaar en wel een reden bedenken voordat een jongeren ontslagen kon worden. Dat had geen effect op de demonstranten, waarop Chirac de hele wet heeft ingetrokken.

En nu weer wachten op rellen onder de kansarme jongeren in de troosteloze voorsteden? Want deze jongeren worden helemaal niet wijzer van welke wet dan ook.

Reacties (5)

#1 LawJack

Ik ben in het algemeen niet zo’n voorstander van demonstraties….maar in Frankrijk lijkt het de enige manier om gehoord te worden. Niettemin heb ik erg weinig gehoord van de demonstranten over het feit dat die wet het ook makkelijker maakt dat jongeren uberhaupt worden aangenomen! Het lijkt alsof de befaamde ‘straat’ zich nog steeds verzet tegen de beruchte neo-liberale wending van jaren geleden. Aan de andere kant is versoepeling van het ontslagrecht een sign of the times. Ik zeg tegen die Franse studenten én de Franse regering: get over yourself…Een beetje institutioneel polderen lijkt toch wel op zijn plaats hier….

  • Volgende discussie
#2 Jogy

Demonstreren is in Frankrijk en ook andere Zuid-Europese landen bijna een dagelijkse gang van zaken.

Hoe vaak ik het wel niet meegemaakt heb als ik een keer in Parijs was dat er wel iets staakte.
Toch is in Frankrijk de macht van de straat zeker aanwezig.

Het makkelijker aannemen is vooral tot stand gekomen na de rellen met allochtone jongeren. De kansloosheid van deze jongeren heeft er toe geleid dat Chirac en co deze wet opgesteld hebben.

De meer autochtone jongeren hebben juist minder belang bij deze wet omdat het een kans op een vaste baan verminderd. Wat dat betreft is er een groot verschil tussen beide groepen jongeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

In Frankrijk is het onderhand traditie om belangrijke wijzigingen in de wet te vieren met een mini-revolutie. We zitten niet voor niets al in de zoveelste republiek.

Wat betreft die wet die dus nu weg is: Deze maakte de positie van jongeren zowel zwakker als sterker. Het risico van uitbuiting was levensgroot, maar ook het vooruitzicht op nieuwe banen was reëel.

En mensen kiezen dan voor het zekere. Niet geheel onbegrijpelijk in dit geval overigens, omdat het volstrekt niet duidelijk was welk van de twee scenario’s de overhand zou krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jogy

Dat is/was het ook niet en dat is ook niet te testen omdat de wet al weer ingetrokken is.

Dan is ook de vraag wie hier wijzer van wordt op zijn plaats.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dramklukkel

Die Fransen moeten eens ophouden alles kapot te maken met hun gestaak. Die blokkeren de internationale routes zodra er een scheet dwars zit. Kan er geen compensatieregeling komen voor slachtoffers van stakingen? Kosten Frankrijk.

  • Vorige discussie